Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Article Teknoloji Rafya ve Woven Geri Dönüşümü

Rafya ve Woven Geri Dönüşümü

Geri dönüşüm sektöründeki son gelişmeleri takiben, fabrika içi geri dönüşüm ya da hurda plastikten granül üretimi, Türkiye’deki plastik ürün üreticileri arasında yükselen trendlerden biri haline geldi. Birçok üretici, üretim firesi plastik atıklarını doğrudan üretime geri döndürmek için geri dönüşüm makinesi edinmeye başladı.

POLYSTAR Repro-One shredder entegreli geri dönüşüm makinemizi tercih eden birçok rafya ve waven üreticisi müşterimiz bulunmaktadır. Shredder, ekstruder ve granül kesim süreçlerini tek bir makinede toplayan makinemiz harici bir kırıcı kullanım ihtiyacını ortadan kaldırdığı gibi, fabrikada daha az yer kaplar.

Shredder + Ekstruder + Granül Kesim geri dönüşüm makinesi neden her türlü dokuma kumaş ve rafya üretim firesi için idealdir?

Bant ekstrüzyon hatlarında daha yüksek miktarda geri dönüştürülmüş plastik granül kullanımı, dokuma/woven torba üreticileri için yüksek avantaj ve rekabet gücü sağlar.

Çoğu durumda üreticiler; PP rafya, PP dokuma kumaş, sonsuz bant ve bobin firesi gibi üretim atıklarından %100'e varan oranlara kadar geri dönüştürülmüş granül kullanabilirken, yine de nihai ürünün (dokuma torbalar) dayanıklılığını ve kalitesini koruyabilirler.

Ancak zaman zaman, PP rafya, dokuma çuvallar, dokuma/non-woven kumaşlar, elyaflar, FIBC ve big bag gibi fabrika firelerinin geri dönüşümü aşağıdaki bazı nedenlerden dolayı zor olabilir:

• Tek adımda işlenmesi zor malzeme

İşlenecek malzemenin boyutu ve dayanıklılığı nedeniyle (örn. FIBC, big bag) birkaç farklı adımda geri dönüşüm yapılması gerektiğinde, üreticiler için işçilik, elektrik ve çok fazla fabrika alanı işgali gibi nedenlerden dolayı geri dönüşüm uygun maliyetli olmayabilir.

• Malzeme özelliğini (dayanıklılık ve esneklik) korumak zor

Geri dönüşümden sonra malzeme yapısının aşırı derecede bozulması halinde, geri dönüştürülmüş granüllerin üretim hatlarında yeniden kullanılabilme şansı düşer.

• Yüksek baskılı plastik dokuma kumaşları işlemek zor

Geri dönüşüm makinesinin gaz alma sistemi ve vida tasarımının, fazladan mürekkebe sahip bu tür malzemeler için ideal olmadığı durumlarda geri dönüşüm işlemi zorlaşır (Örneğin, AD*STAR torbaları ve çimento torbaları).

Tek Adımda, Rafya/Dokuma Kumaş Geri Dönüşümü için Kolaylaştırılmış Çözüm

POLYSTAR’ın Repro-One geri dönüşüm makinesi, yukarıdaki sorunlara aşağıdaki özelliklerle çözümler sunar:

1- Shredder + Ekstruder + Granül Kesim ile tek adımda işlem, tümü kullanımı kolay bir geri dönüşüm makinesine entegre edilmiştir

Ayrı bir kırıcı veya shredder kullanmak yerine, ekstrudere entegre shredder geri dönüşüm makinası ile malzemenin daha otomatik ve tutarlı bir şekilde beslenmesi sağlanır. Bu da istikrarlı verim ve daha yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş granül elde edilmesini sağlar.

2- Tek şaftlı shredder ile düşük sıcaklıkta işlem-daha yüksek kalitede geri dönüştürülmüş granül

Bu hassas ve kısa tek adımlı geri dönüşüm süreci, üreticilerin geri dönüştürülmüş granüllerin daha yüksek bir yüzdesini üretim hatlarına geri kullanmalarına ve yine de endüstriyel standartları karşılamalarına (örneğin, ihracat için big baglerin mukavemeti ve esnekliği) izin veren minimum malzeme bozulmasını sağlar.

3- Yüksek baskılı poşetlerin işlenmesi için özel gaz alma ve vida tasarımı

Etkili gaz giderme, özellikle yoğun baskılı çimento torbaları veya AD*STAR torbaları geri dönüştürülürken, granüllerin katı (kabarık veya içi boş olmayan) olmasını sağlamak için bir başka önemli faktördür. Lamine kumaştan geri dönüştürülmüş granüller, daha düşük hat hızında çalışan bant hattı üretiminde tekrar kullanılabilir.

Optimal vida tasarımı, gaz alma (vakum havalandırma) alanından malzeme çıkma sorununu neredeyse tamamen ortadan kaldırır. Böylece makine tam hızda istikrarlı üretim ile çalışabilir.

Fabrika firesi geri dönüşümü yapan rafya üreticileri için avantajlar

• Genel olarak, üretim atığının %8'i süreç sırasında üretilir (ekstruderin başlatılması, sarma, dokuma, torba kesme ve baskı). İşlenmemiş hammaddenin fiyatı, onu fabrika içinde geri dönüştürmenin maliyetiyle karşılaştırıldığında neredeyse iki katına tekabül ediyor.

• Orta ve büyük ölçekli rafya/dokuma üreticilerinin (ayda 30~40 tondan fazla veya daha fazla hurda plastik çıktısı olan) üretim maliyetlerini düşürmek için üretim atıklarını fabrika içinde doğrudan geri dönüştürmeleri günden güne daha kârlı olmaya devam etmektedir.

• PP üretim atıkları, şu anda piyasa fiyatı ne olursa olsun boşa harcanamayacak kadar değerlidir.

• Özellikleri daha da iyileştirmek için geri dönüşüm işlemi sırasında masterbatch ve diğer katkı maddeleri de sürece eklenebilir.

POLYSTAR

Resul Gökpınar