Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Ürünler Ambalajda koku faktörü

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalajda koku faktörü

Raf ömrü sağlanmış tekniklerle ambalajı yapılmış bir gıda ürününü, ambalajı açmadan koklayabilir misiniz? Bu teknoloji çok yakında market raflarında karşımıza çıkacak.

Günümüz gıda ambalajlama tekniklerinde eğer ürününüze uzun raf ömrü istiyorsanız ürünü tam anlamıyla ambalajın içine hapsetmeniz gerekir. Yani dış dünya ile ürünün irtibatını kesmelisiniz. Bu sayede hem ambalaj içindeki contaminasyon (bozulma-çürüme) sürecini yavaşlatmış, hem de ürünün koku-renktat gibi özelliklerini saklamış olursunuz.

Market raflarında satın alınmayı bekleyen ürünün son tüketici için cazip hale getirilmesi amacıyla pek çok çalışma yapılmaktadır. Rafların düzenlenmesi, ortamın aydınlatılması, ürün gamlarının dizilimi, ürünün yatık veya dik konuluşu gibi sergileme teknikleri yanında; ürünün albenisini arttıran unsurlardan birisi de ambalajın tasarımıdır. Ambalaj tasarımcıları, müşteriyi çekebilmek için istem dışı algılama ve robotik davranışlar üzerine kafa yormakta; renk/boyut/ yerleştirme teknikleri üzerinde sürekli çalışmakta ve denek gruplar üzerinde testler yaparak bu çalışmaların etkilerini gözlemlemektedirler.

Elbette satışları arttırmak için müşterinin ilgisini çekebilmek önemli. Bu nedenle de müşterinin satın alımlar sırasında neye dikkat ettiği, üründen beklentileri, seçim kriterleri gibi konular üniversiteler seviyesinde araştırma konusu olmaktadır.

İşte bu çalışmalardan birisini Tekni-Plex firması ambalaj filmleri üzerinde gerçekleştirmiş ve koku geçirgenliğini sağlayan Sniff Seal® teknolojisi ile çok katmanlı gıda ambalaj filmi için çalışmasını patentlemiş.

Son tüketicinin market rafları arasında ürün seçmesini tetikleyen unsurlardan birisi de “koku”dur. Bu müşteriyi çekebilir de itebilir de.

Geçmiş teknolojilerde, ürün kokusunun ambalajdan dışarı çıkması, ürünün dış dünya ile bağlantısının kesilmediğinin göstergesiydi. Sanırız artık bu durum tarihe karışacak. Ambalaj içindeki ürünün içeriğini tehlikeye atmadan ürünün kokusunun dışarıdan algılanması mümkün olacak.

Elbette bu teknikten sadece gıda değil, diğer pek çok tüketim malzemesi ve çok çeşitli ürün kategorileri de yararlanabilir.

“Tüketicileri bir ürünü satın almadan önce neye benzediğini bilmek ister. Ne yazık ki, tüketicilerin satın almadan önce her ürünün kokusunu algılamak gibi bir şansları olmuyor. Özellikle de bu raf ömrü sağlanmış bir gıda ürünüyse. Bir ambalaj müşteri tarafından açılıp içi kontrol edilmişse artık tekrar satılabilir olmaktan çıkmaktadır. Marketlerde bu şekilde açılan ambalajlardan ötürü üreticiler veya marketler her yıl büyük zararlar yaşıyor.

Bu yeni teknoloji ile artık ambalajı açmadan ürünün kokusunu almak mümkün olacak.

Apack