Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Ürünler Nişasta ve deniz yosunu özünden sürdürülebilir yeni gıda paketleme kaplaması (PlantPack)

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Nişasta ve deniz yosunu özünden sürdürülebilir yeni gıda paketleme kaplaması (PlantPack)

 

1982 yılında İstanbul Karagümrük’te Ahmet Burhan Biçkioğlu tarafından kurulmuş olan firmamız Altın Gıda yıllar boyunca kalite anlayışı ve yenilikçi projelere önem vererek sektörün lider ve öncü firması olarak gelişerek büyümeye devam etmiştir.

Şuan Eskişehir’deki tesislerimizde standartlaşan kaliteli üretimimizi yaparken yurtiçi ve yurtdışı Ar&Ge projelerine de katılım göstermekteyiz.

Avrupa komisyonu tarafından yürütülmekte olan Hibe Kredi Projeleri Kobilerin desteklenerek projelerini uzun vadede ticari kazanca dönüştürmelerini hedeflemektedir. Çerçeve 7 programı kapsamında 2012 senesinde PLANTPACK projesi Yosun ve Nişasta bazlı Sürdürülebilinir ve Çevreci Gıda Paketleme Kaplama Mamulü geliştirilmesi projesine davet edildik. 

İngiliz, İspanyol, Polonyalı başarılı ensitütü ve sektör lideri firmalar ile oluşturduğumuz bu konsorsiyum 2012 senesi Kasım ayında Hibe krediye layık görüldü. Bir Türk firması olarak kendimize güvenimiz , tesisimizin modern imkanları , eleman kalitemiz, modern laboratuar, makine hattı , Ar&Ge departmanımız ve mühendislerimizle bu projede önemli bir partner pozisyonundayız.

Bu projede biz partner olarak yer aldık. Konsorsiyum üyeleri arasında mutabakata varılarak hazırlanmış iş paketlerine göre projeye fikri katılım gösteriyoruz, aynı zamanda geliştirilecek olan ürünün denenmesi için ürün tedarik etmekteyiz . Zira bu projelerde önemli olan bir hususta proje sonunda çıkacak ürünün ticari olarak kobilere bir avantaj getirmesidir. Sağlık, uzun raf ömrü, atık gibi şuanda kullanılmakta olan petrol bazlı ürünlerin yerine geçecek olması son derece heyecan verici bir detay.

Ülkesine, çevresine ve müşterisine saygı ve sevgi duyan bir firma olarak bu projenin bitiminde nihai kullanıcı, dağıtıcısı olacağımız bu proje için büyük bir heyecan duymaktayız.

Yurtiçinde bilhassa TUBITAK ve EGE UNIVERSİTESİ bünyesinde değerli uzmanlarda projemizin her aşamasında bizlere destek olmakta, yönlendirmelerde bulunmaktalar. Ayrıca yeni gelen davetler ve önümüzdeki dönemde açılacak olan Avrupa komisyonu projeleri HORIZON 2020 için hem onlardan hem de yurtdışındaki kurumlardan davetler almakta ve değerlendirmekteyiz.

Biz bunu ülkemize bir hizmet olarak görmekteyiz ve tabii geliştirilecek mamul hem bize hem tüm dünyada gelecek nesillere bir kazanç olacaktır.

The Paint Research Association (PRA),  Avrupalı Kobi Ortakları,  bir diğer Avrupalı araştırma kurumu ve yine uluslararası büyük bir kuruluşla oluşturulan bu konsorsiyum Avrupa Komisyonu Çerçeve 7 Çalışmaları Programı dahilinde yeni sürdürülebilir ve maliyet avantajlı bir kaplama malzemesi geliştirerek mevcut petrol bazlı  kaplama malzemelerinin yerini  alacak ve hem kaplamanın hem de bitmiş ürünün biyobozunurluğunu ve sürdürülebilirliğini arttıracaktır. 

Gıda ambalaj kaplamaları, kağıt, karton ve karton ambalaj konteyner depolama ve taşıma sırasında gıda ürünlerini korumak gayeli fiziksel bir bariyer sağlamak için gereklidir. Şuanda ambalaj kaplama petrokimya bazlı elde edilen mumlar ve polimerlere dayanmaktadır. Ancak, artan petrol maliyetleri son dönem istikrarsızlık ve bazı petrol üreticisi ülkelerdeki volatilite, gıda ambalaj sektöründe güvenilir ve sürdürülebilir bir alternatif kaplama için ürün arayışı doğurmuştur Önerilen araştırma projesi, PLANTPACK, sürdürülebilir, çevre dostu bir gıda ambalaj kaplama ürününü geliştirmeyi amaclamaktadır Bu yeni kaplama, sprey şeklinde kağıt ve karton üzerine uygulanacak, yosun özleri ve nişastadan oluşacak, mevcut petrol bazlı kaplama ürünleri ile değiştirilecektir. Böylece kaplama ve gıda paketlemede sürdürülebilirlik özelliklerini iyileştirecek olup bu şekilde kompost miktarı artacak ve geri dönüşüm sıkıntısı azalacaktır

Teknolojiyi oluşturmak için ortaya çıkan ihtiyaç  

Yosun özleri fiziksel özellikleri yeterli olmadığı için, ilaç ve gıda ürünlerinde sürdürülebilir bariyer malzemeleri geliştirmek gayeli kullanılmış olsalar da daha önce ambalaj ürünleri kaplaması olarak uygulanır olmamıştır. Bunun sebebi yetersiz esneklik ve sınırlı dayanma gücüdür. Projede, kağıt ambalaj uygulamasında bu sınırlamaları aşmak için, yosun özleri, nişasta ve nişasta türevleri ile formüle edeceğiz. Nişasta türevleri zaten, iyi esneklik ve sağlamlık özellikleri ile sürdürülebilir ambalaj ürünleri üretimi için kullanılmaktadır. Karıştırma ve formülasyon yosun özleri ve nişasta yeni bilim ile biz yosun ekstresi kaplama teknolojisiyle mevcut sınırlamaların aşılacağından eminiz. Proje bitiminde belirli ürünlerde son derece rekabetçi sürdürülebilir kaplama malzemesi ortaya çıkartmış olacağız.