Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle yılda 105 milyon lira çöpten çıkacak

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümüyle yılda 105 milyon lira çöpten çıkacak

 

Otomotivden sağlığa, inşaattan ambalaja kadar birçok sektörde plastik kullanımı her geçen gün artıyor. Plastiğin sağladığı enerji tasarrufu, yarattığı katma değer ve çevreci yönü ile diğer birçok malzemeye göre daha avantajlı olduğu da bir gerçek. Durum böyle olunca plastiklerin bilinçli kullanımı ve geri dönüşümü büyük önem taşıyor. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV), bu amaçla, 2013 yılı sonuna kadar ülke ekonomisine 105 milyon lira katma değer sağlayacak yeni bir oluşumu hayata geçiriyor: Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV)

PAGEV’den Türkiye’nin üçüncü geri dönüşüm işletmesi

Geleceğe damgasını vuracak sektörler arasında gösterilen “geri dönüşüm”; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yaygınlaşıyor. PAGEV, Türkiye’nin üçüncü geri dönüşüm işletmesini hayata geçiriyor. Yetkilendirme çalışmaları devam eden PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) atık yönetimi çerçevesinde; plastik atık oranının azaltılması, plastiklerin yeniden kullanımı ve geri dönüşüm için sürdürülebilir çözümler sunacak.

Ülke ekonomisine 105 milyon lira katma değer

2013 yılı sonuna kadar toplam 100 bin ton ambalajdan 50 bin ton plastiğin geri kazanımını hedefleyen PAGÇEV, böylece ülke ekonomisi için 105 milyon lira katma değer yaratacak. Bu sektörde faaliyet gösteren tüm yetkili kurumların her yıl ortalama 400 bin ton plastiği geri kazandırdığı düşünülürse ekonomimiz her yıl en az 450 milyon liraya yakın kazanç elde edecek. Sadece 2011 yılında piyasaya 1,6 milyon tonluk plastik ambalaj sürüldü ve bunun 625 bin tonu resmi veya gayri resmi olarak ekonomiye geri kazandırıldı. Geri dönüşümün ekonomik boyutu böyleyken çevreye olan katkısı ise bu rakamlardan çok daha fazla.

PAGEV, öncelikli olarak plastik atıkların geri dönüşümü konusuna yoğunlaşacak. İkinci etapta ise kağıt, karton, cam ve metal gibi diğer malzeme atıkları ile ilgili çalışmalara da başlanacak. PAGÇEV ayrıca; Milli Eğitim Müdürlükleri ile imzalayacağı protokolle ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında eğitim programlarına başlayacak. İlk protokol İstanbul Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanacak. Bu program çerçevesinde kaynakta ayrı toplama ve geri dönüşüm konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaparak eğitim misyonunu da yerine getirecek. 

Geri dönüşüm ile plastikler tekrar kullanılacak

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Plastik sektörü olarak GSMH’ya 25 milyar dolarlık bir katkımız var, 2012 yılında toplam üretimimizi 8 milyon tonun üzerine çıkardık, 300 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz, direkt ihracatımız yaklaşık 5 milyar dolar. Plastikler kadar ekonomiye destek olan ve aynı zamanda çevreyi koruyan sürdürülebilir bir malzeme daha maalesef yok. Buna rağmen sektörümüz özellikle çevre konusunda sürekli gündemde. Çevreye verdiğimiz önem doğrultusunda PAGEV olarak; plastik atıkların sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunmak, enerji tasarrufu sağlamak, çevre kirliliğini önlemek ve geri dönüşüm ile plastikleri tekrar kullanarak ekonomiye katma değer yaratmak üzere PAGÇEV’i kurduk. Plastiğin geri kazanımı için başlayan yolculuğumuzun diğer malzemeleri de kapsayarak devam edeceğini, eğitim çalışmalarımızın da İstanbul’dan başlayarak tüm ülkeye yayılacağını şimdiden rahatlıkla söyleyebilirim” dedi. 

Türkiye’nin geri kazanım karnesinden notlar;

• 2012 yılında tüm atıklarda toplam geri kazanım miktarı 1 milyar lira.

• 2012 yılında yüzde 40 olan geri kazanım oranının 2023 yılına kadar yüzde 60’lara ulaşması bekleniyor.

• Ülkemizde piyasaya sürülen ambalajların; yüzde 39’u kağıt/karton, yüzde 25’i plastik, yüzde 24’ü cam, yüzde 9’u metal ve yüzde 3’ü kompozit ağırlıklı.

• 2011 yılında piyasaya sürülen toplam 6,6 milyon ton ambalajın 2,5 milyon tonu geri kazanıldı.

• Türkiye’de 514 ambalaj atıkları toplama, ayırma ve geri dönüşüm tesisi ile 201 tehlikeli atık geri kazanım tesisinde, 60 bin kişi istihdam ediliyor. 

• Türkiye’de geri dönüşüm oranlarının Avrupa ve gelişmiş ülkelerin gerisinde olduğu düşünülse de, resmi rakamlarda görünmeyen ve ciddi oranlardaki “vahşi toplama” olarak nitelenen kayıt dışı rakamları da göz ardı etmemek gerekiyor.

• Türkiye’de şu an 68 katı atık düzenli depolama tesisi mevcut. 2017 yılına kadar bu sayının 120’ye ulaşması bekleniyor.

• Ülkemiz evsel atık yönetimi (çöp sahası, atık önleme, toplama, kaliteli geri dönüşüm ve atıktan enerji geri kazanımı) puanlamasında Avrupa’da 11. sırada yer alırken, ilk 5 ülke; Avusturya, Almanya, İsviçre, Hollanda ve Norveç olarak sıralanıyor.