İlka Plastik, esnek ambalaj filmleri ile öne çıktı
İlka Plastik, ambalaj sektöründeki yenilikçi çözümlerini dünya sahnesine taşıyarak, İsveç'te düzenlenen ScanPack ve ABD'de gerçekleşen Pack Expo 2024 fuarlarına katıldı. Her iki fuarda da yoğun ilgiyle karşılanan şirket, esnek ambalaj çözümlerinden oluşan geniş ürün yelpazesi ile ziyaretçilerine yenilikçi ve çevre dostu seçenekler sundu.
Şirket, ScanPack Fuarı’nda her türlü ihtiyaca yönelik geniş ürün yelpazesini İsveç, Norveç ve Danimarka gibi İskandinav ülkelerinden gelen ziyaretçilerin beğenisine sundu.
İlka Plastik, Pack Expo’da ise ABD pazarına yönelik esnek ambalaj çözümlerinin avantajlarını vurgularken, sektördeki yeniliklere odaklandığı ürünlerini sergiledi. Önde gelen sektör profesyonellerinin ziyaret ettiği fuarda, inovasyon odaklı ürünleriyle dikkat çekti ve geniş kitlelere ulaşma imkânı buldu. Şirket, uluslararası pazarlardaki varlığını güçlendirme hedefiyle katıldığı bu fuarlarda, inovatif ürün yelpazesiyle yeni iş fırsatları yaratarak bölgedeki etkinliğini daha da pekiştirdi.
Kalite ve yenilikçi yatırımlarıyla global pazarlarda gücünü artırıyor
İlka Plastik Genel Müdürü Bayram Bahadır Karaarslan, Türkiye’de kalite ve istikrar odaklı üreticilerden biri olarak müşterilerden ve yeni müşteri adaylarından büyük ilgi gördüklerini belirterek, “Sürekli gelişen ambalaj teknolojileri ve müşteri ihtiyaçları doğrultusunda kendimizi geliştirmeye devam etmek adına sektörün bu büyük organizasyonun bir parçası olduğumuz için mutluyuz. Ürün yelpazemizi endüstriyel ihtiyaçlara uygun çözümler getirecek şekilde genişletmekte ve bu alandaki yatırımlarımıza devam etmekteyiz. Gıda muhafaza pazarına hitap eden, çok katlı ve farklı yapıdaki filmleri üretmek üzere makine ve alt yapı yatırımlarımız bulunmaktadır” açıklamalarında bulundu.
EMKO Elektronik, makine imalat sanayinin yüksek teknoloji çözüm ortağı olarak etkin rol oynuyor
EMKO Elektronik, başta makine imalat sanayi olmak üzere pek çok sektöre hizmet veriyor. Tasarımdan üretime kadar bütün zincirde çözüm ortaklığı sunan şirket, sanayi kuruluşlarının dijitalleşmesine katkı sağlıyor.
Sanayinin endüstri 4.0 yatırımlarında etkin rol oynayan EMKO Elektronik, bir yandan da kendi tesisinde dijitalleşme çalışmaları yürütüyor. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde ileri teknoloji yatırım teşvik belgesi kapsamında kurdukları 16 bin metrekarelik tesislerinde bu alana sürekli yatırım yaptıklarını anlatan EMKO Elektronik Genel Müdür Yardımcısı Coşku Ispalar, dijitalleşmede yüzde 80’i aşan başarı sağladıklarını söyledi. Kendi tesislerinde bu alanda çalışmalar yürütürken, endüstriye de dijital çözümler ürettiklerini vurgulayan Ispalar, “Üretim teknolojilerinde çıtayı yükseltmek için gerekli altyapıya sahibiz. Tozsuz alanlarda üretim, elektronik teknolojilerinde kalite unsurlarına uygun üretim yatırımlarımızı tamamladık. Dijital teknolojilere büyük ölçüde yatırım yapıyoruz. Bütün üretim alanları ve depolarda sıcaklık, toz kontrolleri ve elektrostatik koruma üst seviyede” dedi. Programlanabilir kontrol cihazları ve modüllerine farklı bakış açısı kazandırdıklarına vurgu yapan Ispalar, sanayide dillendirilen Endüstri 4.0’ın uygulanmasında kritik bir rol oynadıklarını söyledi. Pazara sunacakları ürünleri önce kendi tesislerinde kullanarak test ettiklerini ve geliştirdiklerini ifade eden Ispalar, bu sayede ürün geliştirmede esnek, hızlı ve etkin olabildiklerinin altını çizdi.
“Rekabet fiyatını belirleyici konumdayız”
Sanayi üretiminin artması için otomasyon malzemelerine ihtiyaç duyulduğunu ve EMKO Elektronik'in başta makine imalat sanayi olmak üzere tasarımdan üretime kadar bütün zincirde hizmet verdiğini anlatan Coşku Ispalar, tedarik zinciri içinde önemli bir ara malları üreticisi olduklarına işaret etti. Ispalar şu bilgileri verdi: “Ölçüm kontrol cihazları, profesyonel operatör panelleri, sıcaklık ve nem sensörleri, endüstriyel mutfak kontrol cihazları, kümes otomasyonu, jeneratör kontrol cihazları gibi pek çok farklı alan ve ihtiyaçlara yönelik üretim yapıyoruz. EMKO’nun en büyük özelliği profesyonel endüstriyel elektronik alanında faaliyet göstermesi. 1986 yılından bu yana sattığı bütün ürünleri kendisi tasarlamış ve üretmiştir. Bu köklü bir Ar-Ge geçmişi anlamına geliyor. 2017 yılından bu yana da Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı resmi Ar-Ge merkezi statüsündeyiz. Ürün çeşitliliğimiz de ikinci büyük özelliğimizdir. 2 binin üzerinde 3 bine yakın ürün kodu var. Rekabet fiyatını belirleyici konumdayız.”
Yeni ürünlerle pazarda
Geçtiğimiz yıllarda akıllı endüstriyel sistemler içeren IPERTU’yu pazara sunduklarını hatırlatan Ispalar, IPERTU’nun en önemli özelliğinin akıllı ve gerçek zamanlı endüstriyel kontrol sistemlerini içermesi olduğunu dile getirdi. Coşku Ispalar, “IPERTU ismi bir şemsiye. Onun altında sahada endüstriyel bilgi toplayan modüller, kendi başına ya da PLC ünitesiyle birlikte çalışan modüller, bulunduğu alanı kontrol eden modüller, HMI ekranları, uzaktan erişim, SCADA yazılımları ve IPERTU’ya entegre edilebilen akıllı algoritmalar için bilgi toplayan bir takım özel modüller yer alıyor. IPERTU, bilgi toplayarak parametreleri daha da iyileştirme yolunda bir takım önerilerde bulunan sistemler içeriyor” dedi. Ispalar, daha önce pazara sundukları PROOP markalı profesyonel operatör paneli ürünlerinde de yüzde 100 yerli malı tescili bulunduğunu, gömülü yazılıma sahip standart kontrol cihazları ve tek başına çalışan IPERTU genişleme modülleri sayesinde plastik endüstrisine yönelik proses kontrolü, veri toplama, MES sistemlerine uyumlu ileri teknoloji kontrol cihazları ile sektöre çözümler sunduklarını belirtti.
Ravago’dan sürdürülebilirlikte yeni ufuklar
Döngüsel ekonomi, mevcut lineer üretim-tüketim modeline alternatif olarak sürdürülebilir bir yaklaşım sunar. Geleneksel modelde kaynaklar çıkarılır, ürünler üretilir, tüketilir ve atık oluşur. Döngüsel ekonomi ise kaynakların maksimum verimle kullanıldığı, atıkların minimize edildiği ve yeniden değerlendirildiği bir sistemdir.
Tüm faaliyetlerinde çevre dostu üretim ve sürdürülebilirlik ilkelerini temel alan Ravago Petrokimya Üretim AŞ.’de, plastik sektöründe yenilikçi bir yaklaşımla mevcut düzeni geliştirerek fark yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, İzmir Aliağa’da kurulan Polipropilen (PP) geri dönüşüm tesisi ile hem yerel hem de küresel ölçekte çevresel etkiyi azaltma taahhüdünün simgelerinden biri olmayı başarıyor.
Ravago’nun 60 yılı aşkın geri dönüşüm deneyimi, çevre, insan ve iş dengesi arasında sürdürülebilir bir bağ kurma hedefini destekliyor. Ravago Global bünyesinde bulunan tüm firmaların “Sürdürülebilir Çözümler, Sorumlu Operasyonlar ve Güçlendirilmiş İnsanlar” başlıklarında şekillenen sürdürülebilirlik stratejisi, Ravago Petrokimya’nın Aliağa tesisinde hayata geçirilen projelerle de somutlaştırılıyor.
Toyo Matbaa Mürekkepleri, Avrasya Ambalaj Fuarı’nda büyük ilgi gördü
Toyo Matbaa Mürekkepleri, yenilenen “artience” marka kimliği ile 23-26 Ekim tarihleri arasında Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ve sektörünün en önemli fuarlarından biri olan 29. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’na katılım sağladı.
Bu yıl, Toyo Matbaa Mürekkepleri için ayrı bir öneme sahip olan fuar, Japonya merkezli Toyo Ink SC Holdings’in 1 Ocak 2024 itibarıyla adını "artience group" olarak değiştirmesinin ardından “artience” markasıyla katıldığı ilk büyük organizasyon oldu. 5. Salon’daki 513B numaralı standında ziyaretçilerini ağırlayan şirket, basım ve ambalaj üreticilerinin döngüsel ekonomiye geçişine yardımcı olabilecek geniş ürün yelpazesini sergiledi.
Şirket fuar boyunca, özellikle Manisa’daki fabrikasında üretilen sheet-fed ofset mürekkepleri, likit mürekkepler, metal ambalaj sistemleri ve veb ofset mürekkeplerinin yanı sıra, gıda, içecek ve endüstriyel uygulamalar için geliştirilen, artience group bünyesinde yer alan laminasyon tutkalları ve pigment gibi ambalaj sektörüne yönelik ürün gruplarını ziyaretçiler ile buluşturdu.
Toyo Matbaa Mürekkepleri Stratejik Planlama ve Pazar Analizi Ekip Lideri Pınar Demir Altın, fuar hakkında şunları söyledi: “29. Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı, yenilenen marka kimliğimizle katıldığımız ilk büyük organizasyon olması nedeniyle bizim için çok anlamlıydı. ‘Empowering Feeling’ sloganıyla yola çıkan “artience” markamızı ve dönüşüm sürecimizi yerli ve yabancı ziyaretçilerle paylaşma fırsatı bulduk. Bu fuar, hem potansiyel iş ortaklarımızla bağlantılar kurmak hem de mevcut iş birliklerimizi daha da geliştirmek açısından oldukça verimli geçti”
Toyo Matbaa Mürekkepleri, global ağı ve yenilikçi çözümleriyle sektörün ihtiyaçlarına yönelik yüksek performanslı ürünler sunmaya ve sürdürülebilir büyüme hedefi doğrultusunda çalışmalarına devam ediyor.
Starlinger, Alman makine üreticisinin dokuma ambalaj bölümünü satın aldı
Avusturya merkezli Starlinger & Co Gesellschaft m.b.H., Almanya’nın Lengerich kentinde bulunan makine üreticisi Windmöller & Hölscher’in (W&H) Viyana’daki bağlı kuruluşu "W&H Machinery GmbH"’nin dokuma ambalaj bölümünü devralıyor.
Starlinger bu yeni satın alma ile birlikte, dokuma plastik ambalaj makineleri konusundaki öncü tedarikçi konumunu daha da güçlendirmeyi hedefliyor. İlgili teknolojilerin entegrasyonu, mühendislik, servis ve satış alanlarındaki sinerji etkileri için önemli bir potansiyel taşıyor.
Konu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Starlinger CEO'su ve Yönetici Ortağı Angelika Huemer, "W&H'nin dokuma ambalaj bölümünün satın alınması, portföyümüzü genişletebileceğimiz ve sürdürülebilir dokuma plastik ambalaj üreticilerine daha da fazla bireysel çözüm sunabileceğimiz anlamına geliyor. Müşterilerimiz için yalnızca teknoloji açısından değil, aynı zamanda iyi gelişmiş dünya çapındaki satış ve servis ağımız aracılığıyla da sinerji etkileri ve avantajlar bekliyoruz" dedi.
W&H Grubu CEO’su Dr. Falco Paepenmüller ise, “Dokuma çuval bölümümüzü devretme kararı, kaynaklarımızı kâğıt ve film ambalaj pazarındaki büyümeye odaklamamıza olanak sağlıyor. Diğer yandan, dokuma ambalaj ürünleri Starlinger’in mevcut portföyüne ve altyapısına mükemmel şekilde uyuyor. Alıcıyı seçerken, dokuma ambalaj pazarındaki müşterilerimizin güvenilir hizmet desteği almaya devam etmeleri bizim için özellikle önemliydi” açıklamalarında bulundu.
W&H’nin sadece dokuma ambalaj portföyündeki ürünler gelecekte Starlinger tarafından pazarlanacak, geri kalan ürün portföyü bu durumdan etkilenmeyecek. Starlinger servis ve yedek parçalarla ilgili olarak ise müşterilere dünya çapında destek sunmaya devam edecek.
Satın alım işleminin finansal detayları sözleşmesel gizlilik kapsamında tutuluyor.
Ambalaj Ay Yıldızları 2024 Yarışması’ndan Tasarist’e 4 Ödül
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 11'inci kez düzenlenen 'Ambalaj Ay Yıldızları 2024 Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu. Yaratıcı ve yapay zekâ destekli özgün tasarımlarıyla öne çıkan Tasarist, Ambalaj Ay Yıldızları 2024 Yarışması’ndan iki altın, bir gümüş ve yetkinlik ödülü olmak üzere dört ödülün sahibi oldu.
Arko Suncare Ürün Ailesi- Sağlık ve Güzellik Kategorisi’nden altın ödül, Juss Pulpy - Grafik Tasarımı Kategorisi’nden altın ödül, Juss Fesleğen Tohumlu İçecek Ailesi - Grafik Tasarımı Kategorisi’nden gümüş ödül ve son olarak Kertilçam Wellness Oda Kokusu Serisi - Diğer Gıda Dışı Ürün Ambalajları Kategorisi’nden yetkinlik ödülünü kazandı.
Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, ambalaj tasarımlarında yenilikçiliğin, günümüz teknolojisine uyum sağlayarak kullanıcı beklenti ve isteklerini tasarımlarına entegre etmenin uzun vadede başarı sağladığını ifade etti. Aynı zamanda, yaratıcı fikirleri gerçeğe dönüşmesi konusunda gerekli donanım ve bakış açılarına sahip marka ekipleriyle çalışmanın önemini vurguladı. Çelik, ‘’Tasarımla ilgili sorun hiçbir zaman etki eksikliği olmadı, asıl eksiklik ölçüm eksikliğiydi. Doğru çıktı elde edebilmek için markanın hem mevcut tasarımının gösterdiği performansa hem de rakipleriyle nasıl karşılaştırıldığını ölçümleye ihtiyacı var. Bu ölçümleme eksikliğinden kaynaklı yapay zekâ desteğiyle saniyeler içinde ambalajların tasarımını test eden 5’li Raf Etkisi metodolijisini geliştirdik’’ ifadelerinde bulundu.
Ambalaj sektörü tasarımın gücü ile büyüyecek
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 11'incisi düzenlenen ‘Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu. Rekor bir katılımın olduğu yarışmaya 305 ambalaj başvururken, bu ambalajlar 13 kategori altında 11 kritere göre değerlendirildi ve 129 ambalaj finale kaldı. Yarışmaya yurtdışından da ilgi giderek artarken, bu yıl 6 ödül yurtdışına gitti. Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) ve Asya Ambalaj Federasyonu (APF) tarafından akredite edilmiş olan Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda dereceye giren tüm katılımcılar WorldStar ve AsiaStar yarışmalarına da katılabilecek ve uluslararası alanda Türkiye'yi temsil edebilecekler.
Sadece kazananları değil tasarımın gücünü de kutluyoruz
Ödül töreninde bir konuşma yapan ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, burada yalnızca bir yarışmanın kazananlarını değil, aynı zamanda tasarımın gücünü ve etkisini de kutladıklarını belirtti. Ambalajın işlevselliği kadar tasarımının da tüketici tercihlerinde belirleyici bir rol oynadığına işaret eden Zeki Sarıbekir, "İyi bir ambalaj sadece ürünü korumasıyla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda markanın ruhunu, kalitesini ve değerlerini de tüketiciye taşıyor, marka ile tüketici arasında duygusal bir bağ kuruyor. Ambalajın sunduğu bu iletişim gücü, yenilikçi tasarımlar sayesinde daha da ön plana çıkıyor. Minimalizm, sürdürülebilir malzemeler, kullanıcı dostu özellikler ve estetik detaylar, günümüz ambalaj trendlerini şekillendiriyor. Özellikle çevre dostu çözümlere olan yönelim, sürdürülebilir tasarımların önemini artırıyor. Geri dönüştürülebilir malzemeler ve sürdürülebilir üretim süreçleri, sektörümüzün olmazsa olmazları haline gelmiş durumda. Bu noktada, yalnızca estetik kaygılarla değil, aynı zamanda çevre bilincine sahip çözümler üretmenin gerekliliği de her geçen gün artıyor" dedi.
Bayegan ve Tasnee, petrokimya konferansına sponsor oldu
ChemOrbis Global Petrokimya Konferansı 2024, BAYEGAN ve Tasnee sponsorluğunda 22 Ekim’de İstanbul’da gerçekleştirildi. Endüstri liderlerini, uzmanları ve vizyonerleri; trendleri keşfetmek, bilgi paylaşmak ve geleceği şekillendirmek için bir araya getiren ChemOrbis, 2010 yılından bu yana Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’da global konferanslar düzenliyor. Bu yılki konferansa distribütörler, üreticiler, son kullanıcılar, lojistik ortakları dahil olmak üzere sektörün tüm paydaşlarını temsilen önde gelen uzmanlar ve firmalar katıldı.
Konferansın açılış konuşmalarını BAYEGAN CEO’su Burcu Olcay Üstüner ve Tasnee adına Ticaret Başkan Yardımcısı Yasser Al-Daajani yaptı. Burcu Olcay Üstüner konuşmasında şunlara değindi: “Öncelikle hepinize bugün bizimle olduğunuz için, ChemOrbis’e bu güzel organizasyonu gerçekleştirdikleri için ve Tasnee’ye Türkiye pazarına verdiği desteklerden dolayı çok teşekkür ederim. Geçtiğimiz yıl kolay bir dönem olmadı, kriz sadece Türkiye'yi değil, global olarak tüm dünyayı etkisi altına aldı. 2025'in daha zor olacağını düşünsem de Türkiye'nin petrokimya sektöründe parlak bir yıldız olacağına inanıyorum ve sektörümüzde eski büyümeleri tekrar göreceğimizi umuyorum. Biz BAYEGAN olarak, üreticilerimiz ve müşterilerimizle birlikte büyümeye devam edeceğiz. Bu büyüme sürecinde sorumluluğumuzun bilincindeyiz ve bu yolda güçlü adımlar atıyoruz. Artan üretim gücümüz, genişleyen ticaret hacmimiz ve yenilikçi ürün portföyümüzle sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de fark yaratma hedefindeyiz. Orta ve uzun vadeli stratejimiz, sürdürülebilir büyümenin temeline daha fazla insan odaklı bir yaklaşımı koyarak, inovasyonla desteklenmiş üretim süreçleri geliştirmek.”
TOMRA Sorting GmbH, EcoVadis sürdürülebilirlik kategorisinde altın madalya ile ödüllendirildi
TOMRA Recycling'in Almanya merkezli şirketi TOMRA Sorting GmbH, dünyanın önde gelen bağımsız sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu EcoVadis tarafından altın madalya ile ödüllendirildi. Sensör tabanlı ayıklama teknolojisi alanında öncü şirketlerden biri olan TOMRA, değerlendirmeye katıldığı üçüncü senede, performansını önceki yıla göre önemli ölçüde geliştirerek gümüş madalyadan sonra altın madalyaya hak kazandı.
TOMRA, en iyi yüzde 3'te
EcoVadis'in değerlendirmesi, çevre, iş gücü ve insan hakları, etik ve sürdürülebilir tedarik olmak üzere dört ana kategoriye dayanıyor. Değerlendirme sonucunda TOMRA Sorting GmbH, "özel amaçlı makinelerin üretimi" alanındaki şirketlerin en iyi yüzde 3'ü arasında yer alıyor.
TOMRA Recycling Sürdürülebilirlik Müdürü Marine Savy, yaptığı açıklamada; “Sürdürülebilirlik değerlendirmesinde altın madalya almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu ödül, sürdürülebilir tedarik ve net sıfır karbon hedefi gibi alanlara olan bağlılığımızın somut politikalar, önlemler ve eylemlerle nasıl hayata geçtiğini ve artık somut sonuçlar almaya başladığımızı gösteriyor. Ayrıca bu ödül, uzun yolculuğumuzda doğru yolda olduğumuzu teyit ediyor ancak en önemlisi, şirketimiz bünyesinde sürdürülebilirliği hayata geçirmek için tüm ekiplerimizin gösterdiği iş birliği, sıkı çalışma ve bağlılığın bir sonucu olması” şeklinde belirtti.
Geri dönüşüme büyük yatırım yapan Türkiye dünyada öne çıktı
8’inci PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Kongresi ‘Yeni Regülasyonlar Işığında Ambalajda Avrupa Gerçeği ve Gelişen Global Pazarlar’ başlığıyla geçtiğimiz günlerde düzenlendi. Kongre sonrası açıklamalarda bulunan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, kongrenin ambalaj ve özellikle plastik ambalaj sektörü için çok önemli bir konumda olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, plastik sektörünün en büyük bölümünü ambalaj kısmının oluşturduğunu söyledi ve Türkiye’nin Avrupa kıtasında en büyük 2’nci, dünyada da en büyük 6’ncı plastik mamul üreticisi olduğunu dile getirdi. Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’de her yıl 11 milyon ton plastik mamul üretimi yapılıyor. Bu 11 milyon tonun kırılımı yapıldığında da yüzde 40'ı, yani en büyük kısmı ambalaja gidiyor. Dolayısıyla plastik sektörü dediğimiz zaman ambalaj çok özel ve ayrı bir yere sahip. Diğer taraftan ambalaj ihracatının yüzde 70'ini de plastik ambalaj ihracatı oluşturuyor. Tüm bu değerlendirmeler ışığında bakıldığında düzenlenen kongrenin hem plastik sektörü için hem de ambalaj sektörü için ne kadar önemli olduğu net bir şekilde ortaya çıkıyor.”