FOTEG İstanbul 2025 yaklaşıyor
FOTEG İstanbul 2025 HKF Fuarcılık A.Ş. tarafından, 24 - 26 Nisan 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde 5. ve 6. hollerde düzenlenecek olan Foteg İstanbul 2025, 17. Gıda İşleme Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı, gıda ve içecek işleme endüstrisindeki en son yenilikleri, trendleri ve teknolojileri keşfetmek için kapılarını açmaya hazırlanıyor. Gıda ve içecek işleme endüstrisinin nabzını tutan bu fuar, hem yerel hem de uluslararası sektör liderlerini bir araya getirerek küresel iş bağlantılarına ev sahipliği yapmayı hedefliyor.
Gıda işleme ve paketlemeden otomasyon sistemlerine, baskı ve etiketlemeden tedarik zincirine, depolama, gıda güvenliği ve hijyen alanlarına kadar sektöre dair en yeni teknoloji ve çözümler FOTEG İstanbul’da sergilenecek.
Siz de yerinizi alarak uluslararası iş bağlantıları kurabilir, en son trendleri yakından takip edebilir ve sektörde fark yaratacak iş birliklerine imza atabilirsiniz.
Katılımcı listesi, fuar alanı detayları ve güncel duyurular için www.fotegistanbul.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Ziyaretçiler için online kayıtlar devam ediyor!
https://foteg.expoffs.com/kayit.php?lang=tr üzerinden ziyaretçi kayıt işlemleri oluşturabiliyor.
Assan Alüminyum karbonsuzlaşma yol haritasını yayınladı
Kibar Holding çatısı altında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yassı alüminyum sektörünün en büyük üreticilerinden biri olan Assan Alüminyum, son yıllarda hız verdiği sürdürülebilirlik faaliyetlerine devam ediyor. Şirket yüzde 100 iklim etiketli olarak International Finance Corporation’dan (IFC) aldığı 90 milyon dolarlık yeşil kredi desteğiyle hayata geçirilen yatırımlarında üretim kapasitesini artırırken, enerji ve kaynak verimliliğini de beraberinde artırıyor, dolayısıyla karbon ayak izini de azaltmayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji yatırımları da şirketin karbonsuzlaşma yolculuğundaki en önemli adımlarından biri.
Türkiye’de 36 yıldır alüminyum sektörüne yön veren Assan Alüminyum bu kapsamda, ‘Karbonsuzlaşma Yol Haritası 2050’yi yayınladı. Şirketin yol haritası kapsamında hedefi karbon ayak izini 2030'a kadar 7 ton CO2 eşdeğeri (tCO2e/t), 2035'e kadar 3 tCO2e/t ve 2050'ye kadar net sıfır değerine ulaştırmak.
Bugün küresel emisyonların yüzde 2’sini, bir milyar ton karbondioksit eşdeğeri (1 Gt CO2e) ile alüminyum sektörünün oluşturduğunu vurgulayan Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, sektörün bu oranı sınırlandırmak için önlemler alması gerektiğini belirtti. Bu önlemlerin alınmaması halinde emisyonların, nüfus artışı ve ekonomik gelişmenin etkisiyle 2050'ye kadar hatırı sayılır oranında artacağının öngörüldüğünü söyledi.
Türk ambalaj sektörü, Katar’da ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından ambalaj sektörüne yönelik Katar’ın Doha şehrinde 16-19 Şubat 2025 tarihleri arasında “Katar Ambalaj Sektörel Ticaret Heyeti” düzenlendi.
T.C. Doha Büyükelçisi Dr. M. Mustafa Göksu, T.C. Doha Ticaret Müşavirleri Muhammet Fatih Çetinkaya ve Sinem Eğlenen ziyarette bulunarak firmalara pazar hakkında bilgiler verildi. Ayrıca Katar Ticaret Odası Başkanı Khalifa bin Jassim Al Thani de ikili iş görüşmelerini ziyaret ederek katılımcılara iyi dileklerini iletti.
Doha’da gerçekleştirilen ticaret heyetinde yeni iş birlikleri kurulması ve ihracatın artırılması için önemli temaslarda bulunuldu. Etkinlik boyunca, Türk firmaları tarafından çeşitli ambalaj ürünleri alıcıların beğenisine sunuldu. Üç gün süren heyet kapsamında Katar pazar araştırması olarak retail tur yapılırken ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Türkiye’den 10 firmadan 15 temsilci ve 46 yabancı firmanın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte 238 ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
Üniversiteli öğrencilerden tarihi başarı
Türkiye, AsiaStar Student Yarışması’nda en çok ödül kazanan ülke oldu!
Asya'nın en başarılı ambalaj tasarımlarının ödüllendirildiği ve 13 ülkeden 162 ambalajın yarıştığı AsiaStar 2024 Yarışması’nda Türkiye toplam 11 ödül kazandı.
Yarışmada Türkiye’den 2 firma tüketici ürünleri kategorisinde ödüle layık bulundu. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları 2024’te farklı kategorilerde hem altın ve hem de bronz ödül kazanan Netpak Ambalaj Sanayi Ticaret A.Ş, AsiaStar 2024’te de ödül kazanmayı başardı. Aynı yarışmada farklı kategorilerde altın, bronz ve yetkinlik ödüllerinin sahibi olan ve endüstriyel ambalaj tasarımı hizmetleri sunan Tasarım Üssü de Asya'dan ödülle dönen diğer şirket oldu.
ASD tarafından Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı katkısıyla, RX TÜYAP iş birliğinde düzenlenen 20. Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması’nda dereceye giren genç tasarımcıların da katılabildiği AsiaStar Yarışması’nın öğrenci kategorisinde ise Türkiye 9 proje ile ödüle layık görüldü. Toplam 25 ödülün verildiği AsiaStar Öğrenci Kategorisi’nde 9 ödül alan Türkiye, bu kategoride en çok ödül kazanan ülke oldu.
Dünya Ambalaj Örgütü’nün WorldStar Yarışması’ndan da ödül yağdı
Öte yandan Asya Ambalaj Federasyonu ile benzer tarihlerde Dünya Ambalaj Örgütü'nün WorldStar Öğrenci Yarışması da sonuçlandı. Türkiye’de ASD tarafından düzenlenen Ulusal Öğrenci Yarışması'nda ilk üç, mansiyon ve sertifika alan proje sahiplerinin katıldığı yarışmaya, toplamda 23 farklı ülkeden 79 farklı eğitim kurumundan 237 başvuru yapıldı. Grafik Tasarım, Görsel İletişim Tasarımı, Endüstriyel Tasarım, Ürün ve Ambalaj Tasarımı ile Ambalaj Teknolojisi, Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Mühendislik, İşletme Çalışmaları dâhil olmak üzere çeşitli akademik disiplinlerden öğrencilerin, hem sorumlu hem de sürdürülebilir ambalaj bilincini gösteren yenilikçi düşünce ve ambalaj çözümlerini ortaya koyarak katıldığı yarışmada Türkiye’den toplam 13 proje ödül alırken 3 proje ise altın ödül kazanmayı başardı.
OMRON, EcoVadis sürdürülebilirlik derecelendirmelerinde ilk %5'te yer aldı
EcoVadis değerlendirmesi, tedarik zinciri genelinde sürdürülebilirliği ve şeffaflığı artırmak amacıyla 185 ülke ve 250 endüstriden 150.000'i aşkın kuruluş ve şirketin sürdürülebilirlik performansını değerlendirmeye yönelik bir platform. Küresel sürdürülebilirlik standartlarına dayalı kendi değerlendirme kriterlerini kullanan platform, şirketlerin Çevre, Çalışma ve İnsan Hakları, Etik ve Sürdürülebilir Satın Alma olmak üzere dört alandaki sürdürülebilirlik çabalarını değerlendiriyor.
Şirketlerin sürdürülebilirlik bilgilerini açıklama ve değer zincirlerinde sürdürülebilirlik girişimlerini uygulama yönündeki artan talep üzerine OMRON, bu değerlendirmenin dört alanında da yüksek puan aldı ve Altın derecesine ulaştı.
OMRON, "Geleceği Şekillendirmek 2030" uzun vadeli vizyonu aracılığıyla hem sosyal hem de ekonomik değer yaratarak kurumsal değeri en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyor. Ayrıca, sürdürülebilir gelişimine ve büyümesine katkıda bulunmak amacıyla çevre, çalışma ve insan hakları, etik ve sürdürülebilir satın alma gibi alanlarda müşteriler ve tedarikçiler dahil olmak üzere çeşitli paydaşların beklentilerini karşılayacak şekilde sosyal sorunları ele alıyor.
Dow’da üst düzey atama gerçekleşti
Dow Türkiye Lojistik Direktörü olarak görev yapan Banu Korun, bu görevine ek olarak, 1 Şubat 2025 itibarıyla Dow Türkiye ve Orta Asya Başkanlığı görevine atandı.
Korun yeni görevinde, Dow’ın Türkiye ve Orta Asya’daki operasyonlarının stratejik yönetimini üstlenecek. İş geliştirme, paydaş ilişkileri ve operasyonel mükemmellik çalışmalarına odaklanarak şirketin bölgedeki sürdürülebilirlik stratejisine liderlik edecek.
İnsan Kaynakları ve Tedarik Zinciri alanlarında 23 yılı aşkın liderlik deneyimine sahip olan Korun, Dow kariyerine İnsan Kaynakları alanında başladı. Dow Türkiye İnsan Kaynakları Müdürü; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Yetenek Yönetimi Müdürü ve Avrupa Ücret ve Yan Haklar Müdürü rolleri dahil olmak üzere çeşitli kademelerde üst düzey yönetici pozisyonlarında bulundu. 2015 yılında tedarik zinciri projelerine liderlik etmek üzere Dow Türkiye Lojistik Direktörü rolüne atandı. Korun, Marmara Üniversitesi’nden Yönetim ve Organizasyon alanında yüksek lisans ve İşletme alanında lisans derecesine sahip.
Plastik sektöründen 15 milyar dolarlık ihracat
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) hazırladığı ‘Türkiye Plastik Sektör İzleme Raporu 2024’ açıklandı. Rapora göre plastik mamul üretimi 2024 yılında 2023 yılına kıyasla miktar ve değer bazında yüzde 8 artış gösterdi. Plastik mamul üretimi 2024 yılında 9,9 milyon tona çıkarken, 40,9 milyar dolarlık üretim gerçekleştirildi. 2023 yılında yüzde 75,7 olan plastik sektörü ortalama kapasite kullanımı da 2024 yılında yüzde 76,1’e çıktı. Söz konusu dönemde plastik mamul ithalatında değer bazında 2,6 gerileme yaşandı ve 4 milyar 66 milyon dolarlık ithalat yapıldı. 2024 sektörün ihracatı ise doğrudan ve dolaylı 15 milyar dolara çıktı. Dış ticaret fazlası geçen yıla göre yüzde 16 artış gösterdi. Böylece sektörün dış ticaret fazlası 3 milyar 400 milyon doları aştı.
Türkiye’den 200 ülkeye ihracat
Hazırlanan rapor, sektörün beklentileri ve hedefleri hakkında değerlendirmelerde bulunan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “2019 - 2024 yılları arasında, yılda ortalama yüzde 16,6 artış gösteren plastik sektörünün makine yatırımları 2024 yılında, 2023 yılına kıyasla yüzde 7,7 azalarak 1 milyar 572 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2024 yılında plastikler ve mamullerinin toplam kimya sektör ihracatı içinde payı yüzde 30,6 oldu ve sektör olarak birincilikteki konumumuzu koruduk. Türkiye olarak her yıl 100’ün üzerinde ülkeden plastik mamul ithalatı yaparken 200’e yakın ülkeye de plastik mamul ihraç ediyoruz. Söz konusu dönemde 10 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın miktar bazında yüzde 45,3’ünü değer bazında da yüzde 48,1’ini oluşturdu. Bu dönemde Irak, İngiltere, İtalya, Almanya ve ABD plastik mamullerde en büyük ihraç pazarlarımız oldu. Romanya, İspanya, Yunanistan ve Libya da en çok ihracat yaptığımız ülkeler sıralamasında ilk 10’da yer aldı” diye konuştu.
Ambalajda dış ticaret fazlası artıyor, sektör 2025'e daha umutlu bakıyor
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), ambalaj sektörünün 2024 yılı ihracat ve ithalat verilerini açıkladı. Geçtiğimiz yıl Türkiye değer bazında yüzde 1 artışla 6,95 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, miktar bazındaki ihracatı ise yüzde 8 düşüşle 3,19 milyon tona geriledi. Sektörün ithalatı ise bir önceki yıla göre miktar olarak yüzde 3 düşüşle 1,93 milyon tona, değer olarak da yüzde 7 düşüşle 4,26 milyar dolara indi. Her sene dış ticaret fazlası veren ambalaj sektörü bu sene de geçen seneye göre yüzde 19 artışla 2,68 milyar dolarlık bir dış fazla vermiş oldu.
Ambalaj türüne göre genel toplamlara bakıldığında plastik ambalajlar yüzde 64’lük payla ilk sırada, yüzde 23 ile kağıt/karton/oluklu mukavva ambalajlar ikinci sırada, yüzde 9’luk payla metal ambalajlar üçüncü sırada, yüzde 3’lük payla cam ambalajlar dördüncü sırada, yüzde 1’lik payla ahşap ambalajlar beşinci sırada yer aldı. 2023 yılındaki toplam ambalaj ihracatında ülke sıralamasında ise ilk sıra Birleşik Krallık’ın, ikinci sıra Almanya’nın, üçüncü sıra ABD'nin, dördüncü sıra Irak’ın ve beşinci sıra İtalya'nın oldu. İlk 10'daki diğer ülkeler ise Fransa, Romanya, Rusya Federasyonu, İspanya ve Yunanistan olarak sıralandı.
2025 için daha umutluyuz
2024 ihracat için zorlu bir yıl olmasına rağmen ambalaj sektörü olarak yılı hasarsız olarak atlatmalarının önemli bir başarı olduğunu kaydeden ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, 2025'e ise daha umutlu baktıklarını ifade etti. Türkiye'nin etrafındaki savaşların sona ermesi ile sektörün özellikle 2025'in ikinci yarısından itibaren hızlı bir büyüme göstereceğine inandıklarını belirten Sarıbekir, sektörde uzun yıllara yayılan bir büyüme dönemi öngördüklerini dile getirdi.
Sarıbekir, "Ambalaj sektörü olarak tüm dünyaya ürün satıyoruz ama bizim için yakın pazarlar çok daha önemli. Halihazırda ihracatımızın yüzde 70'ini yanı başımız olan Avrupa'ya yapıyoruz. Avrupa'ya ve yakın coğrafyamıza biraz daha yoğunlaşarak 2030 hedefimiz olan 10 milyar dolara zamanından önce ulaşacağımızı düşünüyorum. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bitmesi de bizim için önemli fırsatlar yaratacak. Ayrıca hızla gelişen Ortadoğu bölgesi de önemli hedef pazarlarımızdan olacak. Ambalaj sektörümüz Türkiye için çalışmaya ve katma değer yaratmaya devam edecek" dedi.
Sarıbekir, son dönemin en önemli konularından biri olan sınırda karbon düzenlemesinin, karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik gibi yeni endüstri ihtiyaçlarına uyum kabiliyeti çok yüksek bir sektör olan ambalaj sektörü için özellikle yakın pazarlar arasında ciddi bir avantaj yaratabileceğine de dikkat çekti.
Borsan Ar-Ge Ekibi, yenilikçi çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Borsan, 40 yıllık deneyimiyle yalnızca yurt içinde değil, 80’den fazla ülkeye ihracat yaparak küresel pazarda da güçlü bir konumda bulunuyor. TURQUALITY® Programı kapsamında yer alan ve Türkiye’nin en büyük 400 sanayi kuruluşu ile en büyük 400 ihracatçısı arasında gösterilen Borsan, aynı zamanda Savunma Sanayii Başkanlığı’nın onaylı tedarikçi listesine giren ilk kablo firması olma unvanına sahip.
Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirten Borsan Ar-Ge Ür-Ge ve Tasarım Direktörü Ekrem Altan, şirketin müşteri odaklı, küresel standartlara uygun ve katma değerli ürünler geliştirme vizyonu doğrultusunda hareket ettiğini vurguladı. Altan, “Şirketimiz, Ar-Ge yatırımlarını her geçen yıl artırarak, 1.000 metrekarelik alanda 48 kişilik ekiple faaliyet gösteren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi aracılığıyla yenilikçi projelere imza atıyor” dedi.
Kenevir lifli sokak aydınlatma sistemleri ile çevreci teknoloji
Sürdürülebilirlik ve yenilikçiliği ön planda tutan Borsan Ar-Ge Merkezi, ‘Aydınlatma Sistemi Koruma Aparatı ve Üretim Yöntemi’ başlıklı patent başvurusuyla sektöre önemli bir yenilik kazandırıyor. Polilaktik asit (PLA) ve kenevir liflerinin kullanıldığı bu sistem, sokak aydınlatma sistemlerinin çevresel etkisini azaltırken mekanik dayanıklılığını artırmayı hedefliyor.
Yükselen Polimerik MDI fiyatları poliüretan sektörünü zorluyor
Poliüretan köpüklerin üretiminde yaygın olarak kullanılan Polimerik MDI fiyatları son dönemde hızlı bir yükseliş içerisine girdi.
Poliüretan köpüklerin üretiminde (özellikle izolasyon malzemeleri), otomotiv sektöründe, yapı malzemelerinde, elastomerlerde ve hatta bazı endüstriyel kaplamalarda yaygın olarak kullanılan Polimerik MDI fiyatları son dönemde hızlı bir yükselişe girdi. Türkiye’de üretimi olmayan ve özellikle soğutma sistemlerinde, otomotiv ve mobilya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan polimerik MDI fiyatlarında tonda ortalama 150-200 Euro arasında artış olacak.
“Sevkiyatların 1 ay aksaması bekleniyor”
Polimerik MDI fiyatlarında son dönemdeki artışı birkaç faktöre dayandıran Flokser Kimya Genel Müdürü Ekin Tükek bunları; üretim kapasite kısıtlamaları, ham madde ve enerji maliyetlerindeki artış, talep tedarik zinciri sorunları artışı ve piyasadaki spekülasyonlar ile stoklama olarak sıralıyor. Konuyla ilgili konuşan Tükek, “Polimerik MDI üretiminde global anlamda söz sahibi olan Alman ve Amerikalı üreticiler şubat ayında bakıma girdi. Aynı zamanda Çin’deki yılbaşı dönemi nedeniyle sevkiyatlar 1 ay kadar aksıyor. Bunların dışında anilin ve formaldehit fiyatlarında kısmen artış olması, iç ve dış pazarda talep artışı ile PMDI fiyatlarının daha da çok artacağı yönündeki spekülasyonlar da fiyatlar üzerinde etkili oluyor” dedi.
“Üretim maliyetleri artıyor”
Polimerik MDI fiyatlarının yükselişiyle birlikte poliüretan sektöründe birtakım değişimlerin de meydana gelmesinin beklendiğini söyleyen Tükek sözlerine şöyle devam etti: “PMDI fiyatların artması ile formülasyon ve üretim maliyetinin artmasını bekliyoruz. Bunun dışında tüketici talebinin azalması, üretici ve tedarikçi stratejilerinin değişmesi de yaşanmasını beklediğimiz diğer değişimler arasında yer alıyor. Öte yandan polimerik MDI fiyatlarının, Çin’deki yeni yıl tatilinin bitmesi ve söz sahibi üreticilerin mart ayında yeniden PMDI üretimine başlamalarıyla birlikte mart ayı ortası ve nisan başı normalleşeceğini öngörüyoruz.”