Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Türk Ambalaj Sektörü 14 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Türk Ambalaj Sektörü 14 milyar dolar büyüklüğe ulaşacak

 

Avrupa’da yaşanan talep azalması ve finansal kriz nedeni ile oluşan boşluğu doldurarak fırsata çeviren Türk ambalaj sektörünün 2012 yılında 14 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. 2012 yılı ihracatı 3.1 milyar dolar olan sektörde ihracat birim fiyatı ve katma değerli ihracat her yıl artıyor.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, ambalaj sektörünün ülke ekonomisinden daha hızlı büyüyerek, 2012 yılında 14 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi. Korkut, ASD basın toplantısındaki konuşmasında şunları kaydetti: "Ambalaj sektörümüzün büyüklüğü 14 milyar dolara ulaşıyor ama 200 - 250 milyar dolarlık bir ekonomik hareketliliği etkilediğimizi tahmin ediyoruz. Buna ek olarak, Türk ambalaj sektörü Avrupa’da yaşanan talep azalması ve finansal kriz nedeni ile zora düşen Avrupalı rakiplerinden doğan boşluğu dolduruyor. Avrupalı şirketlerin karlılık noktasını yakalamakta zorlanmaları nedeniyle üretim Türkiye’deki şirketlere kaymakta ve Türk şirketleri kapasite artırmaktadır. Türkiye ambalaj sektörünün bu çıkışı ile birlikte Avrasya’nın bölgesel merkezi olma yolunda ilerliyor. Türk ambalaj firmaları yurtdışından bazı firmaları satın almıştır. Ayrıca, yurtdışından bazı büyük firmalar yerli üreticilerimizle ortaklığa gitmektedirler.” artırmayı amaçlıyoruz. Firmaların kurumsallaşmalarına katkıda bulunmak, ihracat altyapılarını güçlendirmek, var olan pazarlardaki varlıklarını geliştirmek ve yeni dış pazarlara girmelerine olanak sağlamak istiyoruz. Bir başka deyişle, uluslararası iş geliştirme faaliyetlerimizi hızlandıracağız. 2012 yılında ihracat birim fiyat ortalaması 1.58 Dolar/kg olan Türkiye’de, Ambalaj Sektörü 2.48 Dolar/kg ihracat birim fiyat ortalaması ile sektör olarak katma değerli ihracatın en önemli temsilcisi olmuştur. Ekonomi Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan başta olmak üzere Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Dairesi yetkililerine de bize bu desteği sağladıkları için teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi. 

Doğru Ambalaj Hem Halk Sağlığının Korunmasına Hem de Gıda İsrafına Çözüm

2012 yılının aynı döneminde yaptıkları basın toplantısında ekmek israfı konusunu ve ekmeğin ambalajlanması gereğini gündeme getirdiklerini belirten Sadettin Korkut; “Sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’in de konuya gösterdiği hassasiyet ile toplumda bu hususta önemli bir bilinçlenme başlamıştır. Bunu takiben TBMM’de konu ile ilgili bir komisyon oluşturulmuştur. Kendilerine teşekkürlerimizi iletiyoruz” dedi. 

Gıda sektöründe ambalajın öneminin her geçen gün arttığına dikkati çeken Sadettin Korkut, şu bilgileri verdi: “Hijyenik üretilmiş gıdanın korunması ancak hijyenik üretilmiş ve gıdaya bulaşma yapmayacak ambalaj ile mümkündür. Doğru ambalajlama yapılmasının halk sağlığı açısından önemi çok büyüktür. Ayrıca her yıl milyonlarca ton gıda maddesi israf olmaktadır. Doğru ambalajlamanın, gıdaları koruyarak tüketim ömürlerini uzattığı ve israfı azalttığının da altını çizmek gerekmektedir. Türkiye'de her yıl 1,5 milyar liralık ekmeğin çöpe gitmesi, üretilen yaş sebze ve meyvedeki kaybın 16 milyar liraya ulaşması gıda israfının boyutunu gözler önüne sermektedir. Bakliyat ürünlerinde de benzer sorunlar yaşanmaktadır. Bu ürünlerinde sadece yüzde 30’u ambalajlı olarak satılmaktadır. Ambalaj sektörü taze sebze ve meyvenin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabilir. Ülkemizde her yıl 2 milyar ekmek israf ediliyor. Ekmeğin ambalajlanması, daha uzun süre ve hijyen koşullarına uygun saklanmasını sağlar.'' 

İhracatta Yıllık Ortalama %14 Artış

Türkiye'de ambalaj sektörünün dünya ortalamasının üstünde bir büyüme elde ettiğine dikkat çeken Korkut şöyle konuştu: "Türkiye'de 2006'da 1,5 milyar dolar olan ambalaj ihracatımız, 2012'de 3.1 milyar dolara çıkmış durumda. Ambalaj sanayi ihracatı son beş yılda yıllık ortalama %14 artmıştır. Dünyada 191 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2012'de en çok ambalaj ihraç edilen ülkelerin başında Almanya, Irak, İngiltere, Fransa ve İran gelmektedir. 500 milyar dolar ihracat hedeflenen 2023 yılında ise, sektör olarak hedefimiz ihracatımızı 10 milyar dolara çıkararak 30 milyar dolarlık bir sektör büyüklüğüne ulaşmak."  

160 Dolar Kişi Başı Tüketim

Geçtiğimiz 10 yılda ülkemizde ambalaj tüketiminin 2 kat arttığını belirten Korkut şöyle devam etti: “2011 yılında Türkiye’de kişi başına ambalaj tüketimi 160 Dolar olmuştur. 2010 yılına göre 20 dolarlık bir artış yaşanmıştır. Kişi başına ambalaj tüketiminin 2023 yılında 300 Dolar seviyesini aşması beklenmektedir. Dünya’da kişi başına ortalama tüketim 110 Dolar olup, bu ortalama Japonya’da 550 Dolar, Batı Avrupa ülkelerinde 250-300 Dolar, Kuzey Amerika da ise 350-400 Dolar’dır. Bu kapsamda ambalaj sanayi pazar hacmi olarak yurtiçi tüketim hacmindeki artış da önemli bir pazar fırsatı olarak görülmelidir.” 

Ambalaj üretiminin yaklaşık %50’sinin günlük ihtiyaç maddeleri arasında büyük ağırlıkta da gıda ürünleri olduğu ve %20-30’unun diğer gıda dışı tüketim malları ve keza %20-30’unun ise endüstriyel ambalajlar olduğu WPO-Dünya Ambalaj Örgütü tarafından ele alınmakta olan değerlerdir. Bu orantılara göre 14 milyar dolarlık ambalaj üretiminin aslında 2012 yılında en az 200-250 milyar dolar civarındaki bir ekonomiyi mümkün kılmaktadır. 

İlk binde 55 şirket

Ambalajın ihracatı mümkün kılan en önemli stratejik araç olduğunu kaydeden Korkut, "Türk ambalaj sanayi, ülkedeki imalat sanayindeki genişlemeye cevap verecek durumdadır. İstanbul Sanayi Odası (İSO) en büyük 1000 şirket araştırmasında 2009 yılında 50 ambalaj sanayi şirketi yer aldı. 2011 yılında bu rakam 55'e çıktı. Bu 55 şirketin 25'i derneğimiz üyesidir." 

2016'da 820 milyar doları  Dünya ambalaj sanayisindeki gelişmelere de değinen Sadettin Korkut şu bilgileri verdi: “Dünya ambalaj sektörünün hacmi 2010 yılında 671 milyar dolara ulaşmıştır. Bunun 137 milyar doları ABD

2012’de dış ticaret açığı vermeyen ambalaj sektörünün 2013 yılında da yine ülke ekonomisinden hızlı büyüyeceğini öngördüklerini söyleyen Korkut; “İhracatımızın da aynı oranda artması için var gücümüz ile çalışıyoruz. Bu konuda Derneğimizin en önemli hedeflerinden birisi ambalaj sektörünün çatı örgütü olarak, birlikteliği kuvvetlendirerek uluslararası alanda da güçlü olmaya yönelik faaliyetleri geliştirmektir. Bu kapsamda Derneğimiz tarafından hayata geçirilen, “Ambalaj Sanayi Uluslararası Rekabet Gücü Maksimizasyonu Projesi”  Ekonomi Bakanlığı tarafından resmen onaylandı. 18 katılımcı şirket ile projenin ilk etabı olan İhtiyaç Analizi Tespiti çalışmalarını sonuçlandırmak üzereyiz. Bu proje vasıtası ile sektöre yönelik kümelenme çalışmalarına katkıda bulunmayı ve sektörümüzde faaliyet gösteren firmaların küresel pazarlardaki rekabet gücünü ambalaj pazarı; 80 milyar doları Çin ambalaj pazarıdır. Sektörde yıllık ortalama %3’lük bir büyüme vardır. 2016’da sektörün 820 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Pazarın %41’ini plastik ambalaj, %31’ini kağıt-karton ambalaj, %15’ini metal ambalaj ve % 7’sini cam ambalaj oluşturmaktadır.”

Kaynak Azaltma Çalışmaları, Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Üretim

Bugün ambalaj üretiminde mümkün olan minimum malzeme kullanımı konusunda çok detaylı çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Sadettin Korkut; “Böylelikle mümkün olan minimum hammadde, doğal kaynak ve enerji kullanımı ile sürdürülebilir üretimi sağlıyoruz.” dedi.

Ayrıca, ambalajların geri dönüşebilir/geri kazanılabilir malzemelerden üretildiğini anlatan Korkut, ambalajların kesinlikle çöp olmadığını, kullanım sonrası oluşan ambalaj atıklarının birçok sektörde ikincil hammadde olarak kullanılabileceğini vurguladı. Geri dönüşüm sonucu elde edilmiş malzemelerin ürün üretiminde ikincil hammadde olarak kullanılarak ciddi miktarda malzeme ve enerji tasarrufu sağlandığını sözlerine ekledi. 

ASD Sektör İçin Tüm Hızıyla Çalışmalarına Devam Ediyor

ASD ve TÜYAP işbirliği ile düzenlenen “Avrasya Ambalaj İstanbul 2013” fuarı, 12-15 Eylül 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sadettin Korkut Avrasya Ambalaj Fuarının, sektörleri için başlı başına bir başarı hikayesi olduğunu belirterek Fuarın, 18 yıl önce ilk yapıldığı günden bu yana yaklaşık 30 kat büyüdüğünü belirtti. Korkut, ”Bu haliyle Fuarımız, Avrupa’nın her yıl düzenlenen en büyük ambalaj fuarı olmuştur” dedi. İhracat Hedefini Büyüten Ambalaj Sektörünün Fuarında 2012 yılında, 95 ülkeden 47.144 ziyaretçi ağırlandı. 2012 yılında yurtdışından gelen nitelikli, alım gücü yüksek ziyaretçisi sayısında da % 6 artış yaşayan fuar, 5.000’in üzerinde yabancı alıcıyı, katılımcılarıyla buluşturdu. 2012 yılında %17 büyüme başarısı gösteren fuara, bu yıl özellikle yurtdışından yoğun katılım talebi geliyor.

2013 yılında Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı 98.000 m2 kapalı alanda gerçekleştirilecek. Geçtiğimiz sene 47 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayan ve yeni pazar arayışında sektörün gelişimine katkı sağlayan fuara bu yıl, 35 ülkeden 1100’ün üzerinde firma ve 50 binin üzerinde ziyaretçinin katılımı bekleniyor. Fuar Avrupa’nın her yıl yapılan en büyük ihtisas fuarı haline geliyor.