Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler HIPS ve GPPS’e gümrük vergisi zammı Türkiye’nin rekabet gücüne darbe vuracak

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

HIPS ve GPPS’e gümrük vergisi zammı Türkiye’nin rekabet gücüne darbe vuracak

 

PLASFED, inşaat, beyaz-kahverengi eşya ve tek kullanımlık poşetlerde yoğun olarak kullanılan HIPS-Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren ve GPPS-Genel Amaçlı Polistiren ürünlerine gelişme yolundaki ülkelerden ithalatta yüzde 3 gümrük vergisi getirilmesinin Türkiye’nin rekabet gücüne darbe vuracağını açıkladı. Ekonomi Bakanlığı’na bir rapor hazırlayarak kararın geri alınmasını talep eden PLASFED, Türkiye’deki tek üreticinin ihtiyacın ancak yüzde 13 - 15’ini karşılayabildiği, hemen hemen bütün üretiminin yerli piyasada tüketildiğini belirterek, karar sonrası AB menşeli üreticilerin tek kaynak olarak kalma riski bulunduğunu, fiyatların yüzde 8 - 10 aralığında artıracağını belirtti.

Yerli üretim yeterli değil

PLASFED, üreticilerinin “yerli üretimi yeterli olmadığı için” ithal edilmek zorunda kalınan plastik hammaddelerine getirilen gümrük vergilerinin sektörün zararını büyüteceğini, AB menşeli üreticiler dışında kimseye iyilik sağlamayacağını, adeta AB’nin finansal krizini Türkiye Plastik Sanayinin çözmesinin beklendiği anlamı taşıyan bu kararların geri alınması gerektiğini açıkladı. 

PLASFED kararın geri alınması için Ekonomi Bakanlığı’na başvuru yaptı

Son olarak, 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere gelişme yolundaki ülkelerden HIPS (Yüksek Darbe Dayanımlı Polistiren) GPPS  (Genel Amaçlı Polistiren) ithalatına yüzde 3 oranında gümrük vergisi konulması kararının geri alınması için Ekonomi Bakanlığı’na başvuran PLASFED; bu kararın da sektöre olan olumsuz etkisine ilişkin bilgileri içeren bir yazıyı Ekonomi Bakanlığı’na iletti.  

Türkiye plastik sanayicilerinin yanı sıra inşaat sektörü ve beyaz/kahverengi eşya üreticilerinin rekabet gücüne bu kararla büyük darbe indirildiğini, bu konuda sektörün ortak görüş ve düşüncelerini aktaran bir yazıyı Ekonomi Bakanlığına sunduklarını açıklayan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, sundukları yazı ile ilgili “Ekonomi Bakanlığı’nın, 2012 / 4107 sayılı ithalat rejimi kararına ek karar ile GYÜ ülkelerinden yapılan GTİP 390319000000 no’lu GPPS ve HIPS’in ithalatına yüzde 3 oranında gümrük vergisi konulması kararına, plastik sektörümüze, sektör alt gruplarına ve mamul ve ara malı ürettiğimiz ihracatçı sektörlere, ekte detaylı olarak açıklanan nedenlerle, zarar vereceği endişesi ile itiraz ettik” dedi. Aksoy, alınan kararla, sektörün hammadde sıkıntısı artacağı, GPPS ve HIPS’in fiyatlarının yükseleceği, GPPS ve HIPS kullanan sektörlerin iç ve dış pazarlarda rekabetçi üretim olanakların ise azalacağını söyledi. Aksoy, ihracatların da gerilemesine neden olacak bu kararın, GPPS ve HIPS kullanan sektörlerde mamul ithalatının da artışına yol açacağını belirtti.  Selçuk Aksoy, “Bu kararla, dış ticaret açığı daha da büyüyecek. 

GPPS ve HIPS ithalat maliyetinin artması nedeniyle, bu mamulleri kullanan sektörlerin yarattıkları katma değer azalacak. Plastik sektörünün yanı sıra, plastik mamul kullanan diğer ihracatçı sektörlerin de olumsuz etkileneceği için ekonomimiz zarar görecek.” dedi.

“ Ellerimizden sonra şimdi ayaklarımız da bağlandı, ihracat hedefine koşmamız mümkün değil!”

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, 2012 Eylül ayında AYPE (Alçak  Yoğunluk  Polietilen) YYPE  (Yüksek  Yoğunluk  Polietilen)  ve PP (Polipropilen)  ürünlerinde  gelişme yolundaki ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergisi oranları yüzde 3’den yüzde 6.5’e çıkarıldığını ve sektöre 300 milyon Doların üzerinde ek maliyet getirildiğini hatırlatarak, karara ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Alınan bu karar, sektörümüz için kabullenilebilecek bir sonuç doğurmamaktadır. Gümrük Vergisi sonrası AB ülkelerindeki üreticilerin istediği gibi fiyatları artırabileceği bir ortam doğuyor. Fiyatlarını yüzde 8-10 aralığında artıracağını tahmin ediyoruz. Yani yüzde 3 Gümrük Vergisi ödemenin yanında, Türkiye plastik sanayicilerinin yüzde 8-10 daha fazla parası, AB’li üreticilerin cebine gidecek. Plastik sanayicileri ucuz olduğu için ya da canı istediği için ithalat yapmıyor. Daha önce de açıkladığımız gibi; plastik hammaddelerinin tamamı için yerli üretim, sektörün toplam ihtiyacının sadece yüzde 15’ini karşılıyor. GPPS ve HIPS ürünlerinde de yıllık 290 bin ton tüketime karşılık yerli üretimin toplam miktarı 40 bin ton dolayında. Enflasyonla mücadele eden, büyüme hızını artırmak isteyen, her sektör için ihracat artışı talep edilen bir ülkede, maliyetleri artırıcı, üretim kısılmasıyla sonuçlanabilecek kararlar peş peşe neden alınıyor anlamıyoruz, akılcı bir gerekçeyi bulamıyoruz. Taleplerimize rağmen bize bir açıklama yapan da yok.”

Plastiği herkesin sadece “poşet” olarak anladığını, ama ek vergi getirilen ürünlerin, yaşamın her alanında yer alan ürünlerde, örneğin mobilyada, inşaat malzemelerinde, beyaz eşyada kullanıldığının dikkate alınmamasını şaşkınlıkla karşıladıklarını söyleyen Selçuk Aksoy, “sadece sektöre değil, evine mobilya almak isteyenlere, beyaz eşya almak isteyenlere, bu ürünleri üretenlere de maliyet yüklenmiş durumda.

Kararın bir an önce geri alınmasını bekliyoruz. Çünkü, sektörümüze getirilen ek yük, 2013 için 400 milyon Dolarlara doğru tırmanıyor. Bu maliyeti taşımamız mümkün değil, fiyat artışları kaçınılmaz. Sektörümüzde kar marjları çok düşük üstelik, uluslararası pazarda rekabet –Cent- düzeyinde yaşanıyor. Üreticilerimizin ihracatta elleri bağlanmıştı, şimdi ayakları da bağlanacak. Böyle bir durumda ihracat hedeflerine doğru koşmamız mümkün değil” dedi.

Türkiye’de GPPS ve HIPS üreten tek bir tesis var!

PLASFED tarafından Ekonomi Bakanlığı için hazırlanan raporda, dünyada polistiren üreticilerinin sayısının azaldığı, fiyatların yükselme eğiliminde bulunduğu ve Türkiye’deki tek üreticinin yıllık 40 bin ton dolayında üretim yaptığı, bu üretimin hemen hemen tamamının da yerli sanayiciler tarafından satın alındığı kaydedildi. Türkiye’nin sadece 2300 ton ihracat yaptığı, buna karşılık 439 milyon Dolar karşılığı 244 bin ton düzeyinde ithalat yaptığı vurgulandı. Buna karşılık, Türkiye’de, GPPS ve HIPS tüketiminin artmaya devam ettiği belirtilen raporda, 2009 yılında 203 bin ton olan tüketimin 2011 yılında 303 bin tona yükseldiği, 2012 sonu tahmininin ise 328 bin ton olduğu yer aldı. PLASFED Raporu’nda ayrıca, GPSS’in yüzde 38 oranında inşaat, yüzde 33 oranında ambalaj (tek kullanımlık) ve yüzde 25 oranında beyaz/kahverengi eşya sektörlerinde kullanıldığı, HIPS’in ise yüzde 75 oranında beyaz/kahverengi eşya, yüzde 22 oranında tek kullanımlık ambalaj, yüzde 1 oranında da inşaat sektörü ürünlerinde kullanıldığı kaydedildi. 

2012 sonu itibariyle yerli üretilen HIPS ve GPSS’nin sadece yüzde 6’sının ihraç edildiği, yerli üretimin hemen hemen tamamının iç pazarda tüketildiğinin vurgulandığı raporda, son üç yıl içindeki gerçekleşmeler dikkate alındığında ihtiyacın yüzde 88 - 90 aralığında ithalatla karşılanmak zorunda kalındığı da açıklandı. Raporda, HIPPS ve GPPS’nin kullanıldığı beyaz eşya, inşaat ve ambalaj sektörlerinin hem iç tüketiminin hem de ihracatının hızlı bir gelişme içinde bulunduğu belirtilerek, tüketimin de buna bağlı olarak artmaya devam edeceği dolayısıyla ithalat bağımlılığının süreceği vurgulandı. 

İç pazar bozulacak

PLASFED tarafından Ekonomi Bakanlığı için hazırlanan raporda, elverişli koşullarda ithal edilen GPSS ve HIPS’in yerli üretici faaliyetlerini olumsuz etkilemediği, yerli üreticinin  ürününün hemen hemen tamamının iç pazarda tüketildiği üstelik, ihraç fiyatının, uluslararası fiyatın da altında kaldığı kaydedildi. Raporda, “Böylesine büyüyen bir iç pazarda, yerli üreticilerin yatırım yaparak tüketimden daha fazla pay almaları ve karlılıklarını daha da arttırmaları mümkünken, ithalat maliyetlerinin arttırılması ve sektöre zarar verilmesi anlaşılamamaktadır. Yerli üreticilerin yatırım yapmama maliyetini sektör ithal GPPS ve HIPS’e yüzde  3 daha fazla ödeyerek finanse etmemelidir” denildi. 

Kararın, ithalat kanalından iç piyasayı bozucu etki de yapacağı belirtilen raporda, AB menşeli üreticiler için nedensiz şekilde avantaj yaratıldığı, dönemsel olarak bu ülkelerde üretilen ürünlerin karaborsa tehlikesi doğurduğu ve Türkiye pazarında istedikleri gibi fiyat artırma imkanına kavuşacakları vurgulandı. PLASFED raporunda, ek gümrük vergisi kararının geri alınması talep edildi.

GPSS ve HIPS Arz ve Talep Dengesi (1000 Ton) Kaynak TÜİK

 

2009

2010

2011

2012 T

Üretim

40,0

40,0

40,0

40,0

İthalat

256,4

297,4

267,5

290,1

İhracat

0,8

0,7

4,2

2,3

İç Tüketim

295,6

336,7

303,3

327,8

İhracat/Üretim  (yüzde)

2

2

11

6

İthalat/İç Tüketim (yüzde)

87

88

88

88