Saturday, Jan 04th

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Ravago’dan sürdürülebilirlikte yeni ufuklar

Ravago’dan sürdürülebilirlikte yeni ufuklar

Döngüsel ekonomi, mevcut lineer üretim-tüketim modeline alternatif olarak sürdürülebilir bir yaklaşım sunar. Geleneksel modelde kaynaklar çıkarılır, ürünler üretilir, tüketilir ve atık oluşur. Döngüsel ekonomi ise kaynakların maksimum verimle kullanıldığı, atıkların minimize edildiği ve yeniden değerlendirildiği bir sistemdir. 

Tüm faaliyetlerinde çevre dostu üretim ve sürdürülebilirlik ilkelerini temel alan Ravago Petrokimya Üretim AŞ.’de, plastik sektöründe yenilikçi bir yaklaşımla mevcut düzeni geliştirerek fark yaratmak için çalışmalarını sürdürüyor. Şirket, İzmir Aliağa’da kurulan Polipropilen (PP) geri dönüşüm tesisi ile hem yerel hem de küresel ölçekte çevresel etkiyi azaltma taahhüdünün simgelerinden biri olmayı başarıyor.

Ravago’nun 60 yılı aşkın geri dönüşüm deneyimi, çevre, insan ve iş dengesi arasında sürdürülebilir bir bağ kurma hedefini destekliyor. Ravago Global bünyesinde bulunan tüm firmaların “Sürdürülebilir Çözümler, Sorumlu Operasyonlar ve Güçlendirilmiş İnsanlar” başlıklarında şekillenen sürdürülebilirlik stratejisi, Ravago Petrokimya’nın Aliağa tesisinde hayata geçirilen projelerle de somutlaştırılıyor.

Döngüsel ekonomiye katkı

Döngüsel ekonomi, küresel çapta çevresel sorunların çözümünde kritik bir role sahiptir. Plastik atıkların geri dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazandırılması, bu dönüşümün en önemli adımlarından biridir. 2021 yılı itibarıyla dünyada her yıl yaklaşık 390 milyon ton plastik üretilmektedir. Bunun yalnızca %9’u geri dönüştürülebilmektedir. Bu durum, geri dönüşüm yatırımlarının önemini daha da artırmaktadır. Türkiye’de yıllık plastik tüketimi 10 milyon ton civarındadır ve bu miktarın yalnızca %24’ü geri dönüştürülmektedir. 

Ravago, Aliağa'daki modern geri dönüşüm tesisi ile plastik atıkları yeniden katma değerli kaynaklara dönüştürmeyi ve bu oranı artırarak döngüsel ekonomiyi desteklemeyi amaçlıyor. Tesis, yüksek otomasyon seviyesi ve yıllık 22 bin tonun üzerinde PP geri dönüşüm kapasitesiyle, çevresel etkilerin azaltılmasının yanı sıra doğal kaynaklara olan bağımlılığın azaltılması yönünde de önemli katkılarda bulunuyor.

Bu proje, Ravago Petrokimya’nın yalnızca çevreyi korumakla kalmayıp, aynı zamanda plastik atık sorununa yenilikçi çözümler sunma taahhüdünü de güçlendiriyor. Şirket tarafından verilen bilgiye göre, bu tesiste geri dönüşüm süreçlerini daha da çeşitlendirme hedefiyle ilerleyen dönemlerde farklı polimerlerin geri dönüşümünün de planlandığı belirtiliyor.

Sürdürülebilirlik perspektifi

Avrupa Birliği ülkelerinde döngüsel ekonomi politikalarının uygulanmasıyla, yıllık 617 milyon ton CO₂ emisyonu azaltımı hedefleniyor. Geri dönüşüm yoluyla işlenen her 1 ton plastik, yaklaşık 1,5 ton karbon salınımını önleyebiliyor. Aliağa geri dönüşüm tesisi, bu çerçevede yıllık on binlerce ton karbon emisyonunun önüne geçme potansiyelini barındırıyor. Şirket bu tesisiyle, lojistik optimizasyonları ve scope 3 emisyonlarının azaltılmasına yönelik projelerle de karbon ayak izini minimize etmeyi amaçlıyor.  Şirket ayrıca, tamamlanan ve devam eden güneş enerjisi yatırımlarıyla yenilenebilir enerji kullanımını artırarak çevresel etkisini de en aza indirme yolunda adımlar atmaya devam ediyor.

Yapılan açıklamada, şirketin insan ve toplum odaklı yaklaşımları ile ilgili olarak ise şu ifadelere yer veriliyor: “Sürdürülebilirliğin sadece çevreyle sınırlı olmadığını biliyoruz. Tüm çalışanlarımıza güvenli, kapsayıcı ve iş birliğini teşvik eden bir çalışma ortamı sağlama konusunda kararlı adımlarla ilerlemekteyiz. Şirketimizin hedefi hem iç hem de dış topluluklarla uzun vadeli ve etkili ilişkiler kurarak geleceğe yatırım yapmaktır. Geri dönüşüm teknolojilerini bünyemizde bulundurarak plastik sektöründe sürdürülebilirlik adına önemli adımlarla ilerlemeyi amaçlamaktayız. Aliağa’da kurulan geri dönüşüm tesisimiz, şirketimizin çevre dostu ve yenilikçi çözümler konusundaki kararlılığını yansıtmakta ve yarınlarımıza güvenli gelecek bırakmak için sürdürdüğümüz çabayı göstermektedir. Döngüsel ekonomi uygulamaları ve karbon ayak izi azaltma projeleriyle Ravago ve Ravago Petrokimya Üretim A.Ş. sadece Türkiye’de değil, küresel ölçekte de çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.”