PENYAPSAN, yıllık 18 bin ton atığı dönüştürüyor
Pendik Belediyesi bünyesinde kurulan Geri Dönüşüm Ayıklama Tesisinde TOMRA’nın teknolojileri kullanılıyor
2017 yılında hizmete başlayan Pendik Belediyesi iştiraklerinden PENYAPSAN A.Ş. bünyesindeki Geri Dönüşüm Ayıklama Tesisi, saatte 8 ton ambalaj ayıklama kapasitesi ile çevreye ve ekonomiye katkıda bulunuyor. Kamu ve özel sektörden birçok kuruluşun takdirini kazanan tesis; kâğıt, karton, cam, plastik ve metal ambalaj ayıklama işlemlerinde başarılı performans sergiliyor. İlçede kaynağından toplanan ambalaj atıkları, TOMRA AUTOSORT® sensör tabanlı makineleri ile kısa sürede türlerine göre ayıklanarak, geri dönüşüm tesislerine gönderimi sağlanıyor.
Yıllık 200 bin ağacın kesilmesi önleniyor
Başlangıçta aylık 800 ton ambalaj atığının toplanmasını sağlayan Pendik Belediyesi, kamu eğitim, bilinçlendirme çalışmaları ve gerekli sistemler ile bu rakamı aylık 2 bin tona çıkartmayı başardı. Kurumun çalışmaları doğrultusunda yıllık 11 bin 700 ton kâğıdın geri kazanılması ile 200 bin ağacın kesilmesi önleniyor. Dört bin 860 ton plastiğin geri kazanılması ile yaklaşık 80 bin varil petrolden tasarruf ediliyor. Ancak bu noktada tonajdan çok tesise uygun nitelikli ambalaj toplamak önemli oluyor. Pendik Belediyesi, toplama çalışmalarında yakaladığı başarının TOMRA optik ayıklama makineleri sayesinde olduğunu, günlük tek vardiyada 50-60 ton arası nitelikli ambalaj ayıklaması yapılabildiğini belirtiliyor.
Bu hacimlerde karışık ambalajın içinden doğru malzemenin ayıklanmasının sadece personel gücü ile mümkün olmadığı için hem nitelik hem de nicelik gereksinimlerini karşılarken malzemeleri karışık atık akışlarından bile hassas bir şekilde ayıklayan optik ayıklama makinelerinin kullanılmasının kritik önem taşıdığı belirtiliyor.
Malzeme israfı ve çıkış malzemesinin satışının gerçekleştirildiği geri dönüşüm firmalarının kalite beklentisi göz önünde bulundurulduğunda optik ayıklama makinelerinin kullanılması önem arz ediyor. Örneğin; karışık bir atık akışından ayıklanan saf bir kâğıt parçası hala en küçük miktarlarda bile plastik içeriyorsa ürünü alan geri dönüşüm tesisinin kalite beklentisini karşılamıyor.
Pendik Belediyesi, yıllık ortalama 11 bin 700 ton kâğıt, 4 bin 860 ton plastik, 900 ton cam ve bin 490 ton metal olmak üzere karışık yıllık 18 bin ton ambalaj atığını ayrıştırıyor. Kurumun tesislerinde gerçekleştirilen ambalaj atıklarının geri dönüşümü ile 145 bin metreküp depolama alanı tasarrufunun yanı sıra 77 bin MWH enerji ve 350 bin metreküp su tasarrufu sağlanıyor. Tesiste bulunan üç TOMRA AUTOSORT® makinesi; PET, plastik ve kâğıt ayıklama süreçlerinde kullanılıyor ve tesisin başarısına katkı sağlıyor.
Makinelerin yüksek verimliliği, tesisin operasyonlarına değer katıyor
Konu hakkında görüşlerini paylaşan TOMRA Sorting Geri Dönüşü m Türkiye ve Orta Doğu Satış Müdürü Serkan Orhan, PENYAPSAN’ın tesisinin belediye yatırımı ile geliştirilen ambalaj atığı ayıklamada Türkiye’de örnek bir tesis olduğuna dikkat çekti.
TOMRA AUTOSORT® makinelerinin yüksek verimliliğinin tesisin operasyonlarına değer kattığının altını çizen Orhan, “Makinelerimiz, yenilikçi sensörleri ile geri dönüştürülebilir malzemeleri hassas bir şekilde tespit ediyor. AUTOSORT’un sunduğu yüksek saflık derecesi ve ideal geri kazanım oranı ile kaliteli ve istikrarlı çıktı ürünler geri dönüşüme hazır hale getiriliyor” açıklamasında bulundu.