Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler UNO’dan akıllı ambalaj teknolojisi ile çevreci hareket

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

UNO’dan akıllı ambalaj teknolojisi ile çevreci hareket

UNO, yepyeni bir teknolojiyi daha sektöre kazandırıyor. Besin değeri yüksek, tam tane tahıllı ekmekleri el değmeden tüketicisi ile buluşturan UNO, ambalajlarında doğa dostu özelliğini bir üst seviyeye taşıyor. Geri dönüştürülebilir UNO ambalajları, doğaya karışırsa oxo-biyoçözünür özelliği devreye giriyor. Doğaya karıştığı andan itibaren doğada yüzyıllarca kalabilen ve ciddi boyutlarda çevre kirliliğine sebep olan plastiklerin aksine, oxo-biyoçözünür özelliğe sahip UNO ambalajları geride hiçbir kalıntı bırakmadan 24 ay içerisinde tamamen çözünerek yok oluyor. Doğa dostu akıllı ambalajlar ile UNO; tüketicileri, atıkları geri dönüşüm kutusuna atmaları konusunda teşvik ediyor.

Peki, Oxo-Biyoçözünür Teknoloji Nasıl Çalışıyor?

UNO akıllı ambalaj içeriğindeki d2w teknolojisi sayesinde; hava, su, ısı ve gün ışığı ile temasa girdiği an itibariyle, ambalajın molekül bağları kırılmaya başlarken, bakteri üretimi ile ambalajda sürekli bir çözünme gerçekleşiyor. 24 aylık bir süre aralığında çürüyüp parçalara ayrılan akıllı ambalaj karbondioksit, su ve biyokütle haline dönüşerek, geride hiçbir zararlı kalıntı bırakmadan doğada kayboluyor. d2w teknolojisi, UNO’nun akıllı ambalajının normal bir plastiğe göre çok daha hızlı bir şekilde çözünmesine yardımcı oluyor.

Çevreye saygılı yeni uygulamaları nedeniyle heyecanlı olduklarını vurgulayan UNO CEO Vekili Evin Pehlivanlı, “Ekmek sektörünün öncü markası olarak, kurulduğumuz günden bu yana Ar-Ge çalışmalarımız ile sektörde ilklere imza atmaya devam ettik. Sunduğumuz ürünlerin iyi beslenmeyi desteklemesi yaklaşımından hiçbir zaman ödün vermedik. Sadece iyi beslenme ile sınırlı kalmadık, daha yaşanılabilir dünya için çalışmalarımızı sürdürdük” dedi. Günümüzde normal plastiklerin doğada 400 ila 1000 yıl arasında kaybolduğuna vurgu yapan Pehlivanlı, “Okyanuslarda 100 milyon ton plastik olduğu tahmin ediliyor. PasifikOkyanusu’nun ortasında Yedinci Kıta olarak anılan devasa bir atık yığını mevcut. 3,4 milyon kilometrekare büyüklüğe sahip adanın yüz ölçümü Türkiye’nin 4 katından fazla. Plastikler doğada yaşamı tehdit etmeyi sürdürürken sektörün standartlarını yükseltme hedefi ile çıktığımız bu yolda bugün, çevremiz adına bir yeniliği daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşıyoruz. UNO olarak, doğayı korumak için sorumluluğumuzu yerine getiriyor, en az iyi beslenmeyi önemsediğimiz kadar içinde yaşadığımız dünyayı da önemsediğimizin somut bir adımını daha atıyoruz. Bugüne kadar %100 geri dönüştürülebilir olan çevreci ambalajlar kullanıyorduk. Bugün, ambalajların çevreci özelliğini bir adım ileriye taşıyarak artık oxo-biyoçözünür içerikli d2w teknolojisini ambalajlarımızda uygulamaya başladık. Bu yenilikle beraber UNO ambalajı, geri dönüşüme giremez ve kazara doğaya karışırsa bu teknoloji sayesinde doğada zararlı hiçbir kalıntı bırakmadan, 24 ay içerisinde tamamen çözünerek yok olacak. UNO olarak doğanın korunmasına verdiğimiz desteği yüzde 100 bio çözünür akıllı ambalaj teknolojimiz sayesinde artırmaktan mutluluk duyuyoruz. Ayrıca bu adımımızla hem doğaya karşı sorumluluğumuzu tüketicilerimizle paylaştığımıza hem de ürünlerimizin ambalajlarının geri dönüşüm kutusuna atılmasını teşvik ettiğimize inanıyorum” sözleriyle UNO’nun sektör standartlarını yükseltmeye devam ettiğini vurguluyor.

UNO’nun pazara sunduğu teknolojinin önemine dikkat çeken, lansman toplantısını yöneten haber programı sunucusu Güven İslamoğlu, asıl sorunun plastiğin mevcudiyeti değil, plastiğin atıldığı yerde kalarak geri dönüşüme ve oradan da yeniden üretime girememesi olduğunu paylaştı:

“Sorun burada plastik değil. Sorun plastiğin yerde kalması, tekrar üretime, geri dönüşüme girmemesi. Bunu başaramadığımız için zaten sorun yaşıyoruz. Son zamanlarda sizlerde çok iyi biliyorsunuz Türkiye çöp ithal etmeye başladı. Çünkü, plastik için hammadde kaynağına ihtiyacımız var. Yani hammadde amaçlı bir ithalat söz konusu. Ancak ormanlarımız plastikten geçilmiyor. Böyle de bir çelişki söz konusu. Halbuki bunlar toplanabilse sorun çözülecek. Bu yüzden şu dönemde akıllı ambalajlar önemli bir gelişme.”

Tam tane tahıllı ve şeker ilavesiz ürün çeşitleriyle besin değeri açısından zengin ekmek tüketiminin bilincini toplumumuza yaymayı hedefleyen UNO, gelişen ürün portföyünün yanı sıra çevreci uygulamalarıyla da doğayı koruyan çalışmalar yürütmeyi sürdürüyor.

d2w Nedir?

Dünyada 100’den fazla ülkede kullanılan plastiğe üretim aşamasında ilave edilen d2w malzemesi, oksijen ile etkileşime girdiği andan itibaren plastiğin moleküler yapısını değiştirerek, onu plastik olmaktan çıkarır. Bu süreç sonunda moleküler yapısı tamamen değişmiş olan plastik, doğada sanki bir yaprak gibi bio-çözünüme girer.

Uluslararası laboratuvarlarda test edilerek Uluslararası Amerikan Test ve Materyalleri Topluluğu (ASTM) standartlarına uygunluğu onaylanan d2w teknolojisini uzun Ar-Ge çalışmaları sonrasında 2020 yılı itibariyle kullanmaya başlayan UNO, topluma ve doğaya karşı sorumluluğunu yerine getirme bilinciyle yeni çalışmalarına devam ediyor.