Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Ambalaj sektörü ihracatını yüzde 9 artırdı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalaj sektörü ihracatını yüzde 9 artırdı

ASD 2014 yılına ait ambalaj sektörü dış ticaret verilerini açıkladı. Türkiye ihracatının yüzde 4 arttığı 2014 yılında ihracat gelirlerini yüzde 9 artırmayı başaran sektör, ithalatını da düşürerek 365,6 milyon dolarlık dış ticaret fazlası elde etti.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) 2014 yılına ait ambalaj sektörü dış ticaret verilerini açıkladı. Ambalaj sektöründeki dış ticaret verilerini değerlendiren ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, “Ambalaj sektörümüz 2014 yılında yaklaşık 1,5 ton ambalaj ihracatı gerçekleştirdi ve 4 milyar dolarlık ihracat geliri elde etti. 2013 yılına göre, Türkiye’nin ihracatı 2014 yılını yüzde 4 artışla kapatırken, sektörümüzün ihracat geliri yüzde 9 oranında artış gösterdi. Sektörümüz her yıl verdiği dış ticaret fazlasını artırıyor. İhracatımızdaki artışın yanı sıra ambalaj sektörü ithalatına ödenen miktar da yüzde 3 azaldı. Böylece 2014 yılında sektörümüzün dış ticaret fazlası 365,6 milyon dolar oldu ve ülke ekonomisinin en önemli sorunlarından biri olan dış ticaret açığının kapanmasına sağladığımız katkıyı artırarak sürdürdük. Bununla birlikte, 2013 verilerine göre 2.665 (USD/KG) olan ihracat birim fiyatı 2014’te 2.675 (USD/KG)’a çıkararak 1,5 dolar olan Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gerçekleştirdi. Bu da sektörümüzün ülke ekonomisinde yarattığı katma değerin her yıl arttığını,  Türkiye’nin 2023 vizyonuna adım adım yaklaştığımızı ortaya koyuyor” dedi.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından, (TÜİK verileri baz alınarak) hazırlanan raporda 2014 yılı ambalaj sektörü dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre sektör, 2014 yılında bir önceki yıla göre ihracatını yüzde 9 artırdı ve 3 milyar 949 milyon dolar seviyesine çıkardı. Ambalaj türlerine göre incelendiğinde toplam ithalatta plastik ambalajlar yüzde 69 pay ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 20 ile kâğıt/karton ambalaj ithalatı takip etti. 

İtalya’ya ihracatta rekor artış

Ambalaj sektörü, en fazla ihracatı 303,6 milyon dolar ile Almanya’ya yaptı. Almanya’yı geçen yıla göre ihracattan elde edilen gelirin yüzde 12 artarak 270,4 milyon doları bulduğu İngiltere izledi. Sektörün İtalya’ya yaptığı ihracatta da rekor seviyede bir artış yaşandı. Bir önceki yıla göre İtalya’ya yapılan ihracatın miktarı yüzde 24, elde edilen gelir ise yüzde 28 artış gösterdi. İtalya’ya yapılan ihracattan ambalaj sektörü yaklaşık 135 milyon dolar gelir elde etti.

Sadettin Korkut:

“Ambalaj sektörü uzun vadeli stratejilerin sonucunu alıyor” 

Küresel ekonomide kırılganlıkların devam ettiğini vurgulayan ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, bölgedeki  gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti ve  “2014 yılı hepimizin bildiği bölgesel ve jeopolitik gerginliklere sahne oldu. Geçtiğimiz yıl siyasi risklerden dolayı bazı bölgesel pazarlarda büyük oranda talep düşüşleri yaşandı, yılın ikinci yarısından sonra Avrupa Birliği durgunluğa girdi. Bu gelişmeler ve dünya ekonomilerinde yaşanan zorlu koşullar olmasıydı ihracatımız çok daha iyi seviyelerde olacaktı. Tüm bu gelişmelere rağmen büyümemizi sürdürdük. Bugün izlediğimiz bölgesel gelişmeler hem umut vaat ediyor, hem de risk barındırıyor. Tedbiri elden bırakmadan olumlu gelişmelere odaklanarak yeni fırsatlar ışığında ilerlemeye devam edeceğiz. Her fırsatta dile getiriyorum. Sektörümüzün geliştirdiği uzun vadeli stratejiler, özellikle rekabet koşullarının sertleştiği ve risklerin arttığı böyle dönemlerde daha da etkili oluyor” dedi.

Ambalaj sektörü ihracatını artırırken                  ithalatı da azalttı

ASD verilerine göre, ambalaj sektörü ithalatı 2013 yılına göre 2014 yılında, miktar olarak yüzde 1 ve değer olarak yüzde 3 azaldı. 2013 yılında ithalatı miktar bazında 1 milyon 945 bin ton olan sektör, 2014 yılında 1 milyon 921 bin ton ithalat gerçekleştirdi. İthalat miktarında yüzde birlik bu düşüş sektörün ithalat giderlerine daha yüksek oranda yansıdı. Sektörün ithalat gideri 3 milyar 701 milyon dolardan bu yıl 3 milyar 583 milyon dolara geriledi. İthalattaki gerilemenin üzerine ihracattaki artış eklenmesiyle sektörün dış ticaret fazlası 365,6 milyon doları aştı.

Ambalaj türlerine göre incelendiğinde toplam ithalatta çoğu ara mamul olmak üzere plastik ambalajlar yüzde 52 pay ile ilk sırada yer alırken onu yüzde 37 ile kâğıt/karton esaslı ambalaj ithalatı takip etti. 2014’te ithalatı en fazla azalan segment “Diğer torba ve çuval ambalajları” oldu. Söz konusu segmentte ithalat miktar bakımından yüzde 44 değer bakımından ise yüzde 42 azaldı. Azalan diğer segmentler ise yüzde 6 ile kağıt/karton ve yüzde 1 ile ahşap segmentleri oldu. 2014 yılında plastik ve cam ambalajda yüzde 10 ve metal ambalajda da yüzde 7’lik ithalat artışı gerçekleşti.