Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler PAGDER geri dönüşüm yol haritası için çağrıda bulundu!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PAGDER geri dönüşüm yol haritası için çağrıda bulundu!

Avrupa Birliği’nin yasama sürecinin başlatıcısı durumundaki idari yapı olan AB Komisyonu, atıkların 2020’ye kadar yüzde 45, 2025’e kadar ise yüzde 60 oranında geri kazanılmasını içeren yol haritasını açıkladı. Tasarı, Parlamento ve Birlik zirvesi tarafından kabul edilirse AB üyeleri için hedef haline gelecek. 

PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, Türkiye’nin de altyapısını hazırlayarak benzeri bir yol haritasının oluşturulması çağrısı yaptı. Semerci, “Ülke olarak vahşi depolamadan ve atıkları doğaya kontrolsüz terk etmekten bir an önce vazgeçmeliyiz. Plastik atıklar geri kazanılabilir. Sorumlu bir endüstri olan plastik sektörü olarak her türlü çabayı göstermeye ve buna yönelik bir yol haritası için hazırız.  Plastik atıkların yüzde 100 geri dönüşümüyle sokak hayvanlarını sıcak birer yuvaya kavuşturan Yuvaya Dönüşen Plastikler kampanyamız da bu sorumluluğumuzun bir ispatıdır” dedi. 

Avrupa Birliği’nin yürütme organı niteliğinde bulunan ve yasama sürecinin başlatıcısı fonksiyonuna sahip Avrupa Birliği Komisyonu, atıkların geri kazanımı için üye ülkeleri bağlayıcı yeni bir tasarı taslağını ilan etti. 

Temmuz ayında ilan edilen taslağa göre, AB üyesi ülkelerin 2020 yılına kadar toplam atıkları yüzde 45, 2025 yılına kadar ise yüzde 60 oranında geri kazanma şartı getirilmesi gerekecek. Tasarı, Ekim ayı içinde AB Parlamento ve Liderler Zirvesi sürecine girecek. Taslak öneriler, AB Parlamentosu ve AB Liderler Zirvesi’ne sunulacak. Her iki mekanizmada da kabul edilirse, üye ülkeler için ulaşılması gereken hedefler olarak kesinlik kazanacak. 

Ülkemiz atıkları vahşi depolamadan, doğaya kontrolsüz terk etmekten bir an önce vazgeçmeli!

AB Komisyonu taslağına ilişkin olarak tartışma sürecinin Türkiye için de bir fırsat doğurduğunu belirten PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, “Plastikler en önemli geri kazanılabilir atıklar arasında yer alıyor. Muadillerine göre gerek karbon ayak izi, gerekse ömür devri analizi açısından, nereden bakarsanız bakın çok daha çevrecidir. Ne yazık ki bilimsel gerçekliği olmayan ‘doğada 600 yıl kalıyor’ gibi olumsuz söylemlerle haksızlığa uğrayan bir endüstriyiz. Plastikler, refah için, ülke gelişmesi için stratejik ürünlerdir. Ucuzluk ve tedarik güvenliği sağlar. Alt ve üstyapı inşaatlarından otomobile, uçaklardan uzay araçlarına, ambalajlardan tekstile kadar birçok sektörde kritik öneme sahiptir” dedi. 

Hüseyin Semerci, bireylerin duyarsızlığı sonucu doğaya atılan, vahşi depolama (çöplük dökümü) yapılan atıklar nedeniyle plastiklerin en fazla göze çarpan malzeme olarak dikkat çektiğini hatırlatarak şunları kaydetti: “Plastikler geri dönüşümü en kolay ürünlerdendir. Eğer bir plastik ürünü kullanıyor ve geri dönüşüm için kaynağında ayrıştırıp topluyorsanız biliniz ki en çevreci tutumu siz sergiliyorsunuz. Plastikler, muadilleriyle doğaya bırakılan karbon açısından kıyas kabul etmeyecek derecede üstün bir üründür. Ülke, toplum olarak vahşi depolamadan, doğaya kontrolsüz terk etmekten bir an önce vazgeçmeliyiz. Buna yönelik bir yol haritası için sorumlu bir endüstri olan plastik sektörü her türlü çabaya hazırız. AB Komisyonu’nun taslağının tartışma sürecini bir fırsat bilerek biz de kendi yol haritamızı ortaya koyabiliriz. Bu; çevreye de, ekonomiye de katkı sağlayacak bir harekettir. En önde gelen geri kazanılabilir atıklardan olan plastikler için biz görev almaya hazırız” dedi. 

“Yuvaya Dönüşen Plastikler” gibi kampanyalar geri dönüşüm alışkanlığını, bilincini hızlandıracak!

Hüseyin Semerci, PAGDER’in kitleleri ve kurumları plastik atıkları kaynağında ayrıştırıp toplamaya özendirmek, farkındalık oluşturmak ve herkesi üzen sosyal bir sorun olan sokakta yaşayan hayvanlara yönelik bir çözüm sunmak için “Yuvaya Dönüşen Plastikler” kampanyası başlattığını hatırlatarak, “Bu proje plastiklerin geri kazanılarak yapılabileceklerin sınırı olmadığının etkili bir örneği. Sokakta yaşayan hayvanlar için, barınaklarda yaşayan hayvanlar için plastikten sağlıklı, korunaklı güzel yuvalar yapıyoruz. Herkesi, geri dönüşüm alışkanlığını kazandıracak, bilinçlendirmeyi hızlandıracak, doğayı-çevreyi koruyan bu kampanyamıza katılmaya ve geri dönüşümü sağlayacak benzer etkinlikte projeler oluşturmaya davet ediyorum” dedi.

AB Komisyonu taslağı bir fırsat!

PAGDER tarafından başta plastikler olmak üzere bütün atıklar için geri kazanımı tartışma imkanı olarak görülen AB Komisyonu tasarısının temel başlıkları şöyle:

 Avrupa’nın güncel geri dönüşüm hedefleri, 2020’ye kadar minimum yüzde 45 ve 2025’e kadar ise minimum yüzde 60’a yükseltilerek güncellenecek. 

 Üye devletler, çevresel etkileri azaltmaya yönelik yasal düzenlemeler yapacak. 

 Çevresel etkileri azaltmaya yönelik ürünlere teşvik verilecek. 

 Toprağa gömme aşamalı olarak azaltılacak ve tamamen ortadan kaldırılacak. Üye devletler, 1 Ocak 2025 itibariyle geri dönüşümü sağlanabilen plastik, metal, cam, kağıt, mukavva ve diğer biyo-bozunur malzemeler gibi zararlı olmayan atıkların toprağa gömülmesini tamamen durduracak. 

 Belediye atıklarının tekrar kullanıma hazırlanması ve geri dönüştürülmesi 2030’a kadar yüzde 70’e çıkarılacak. 

 2030’da belediye atıklarının (dar anlamıyla evsel atıkların) yüzde 70 oranında geri dönüştürülmesi sağlanacak.