Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Haberler Karton ambalaj tasarımı ihracata hız kazandırdı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Karton ambalaj tasarımı ihracata hız kazandırdı

 

İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği’nin düzenlediği “3. Ulusal Karton Ambalaj” ve “Stant Tasarım” yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

İki kategorideki yarışmaya 16 üniversiteden 181 tasarımla başvuru yapılmıştı. Her iki kategoride ilk 3’e giren öğrencilere sırası ile 7 bin, 5 bin ve 3 bin TL; son sınıf ve lisansüstü öğrencilerine ise 8 bin, 6 bin ve 4 bin TL para ödülü verildi. Ayrıca son sınıfta okuyan veya lisansüstü eğitim görenler arasından birinci olan öğrencilere ise yurtdışında öğrenim imkânı sağlanacak.

Yıllık kişi başı ambalaj tüketimi 4 kilogram

Nisan ayında yapılan ödül töreninde konuşan İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, Türkiye’de yıllık kişi başı ambalaj tüketiminin yaklaşık 4 kilogram olduğunu, 2015 yılında bu rakamın 6 kilograma ulaşmasını beklediklerini söyledi. Tever, 2016 yılında Türkiye’de ambalaj sektörünün yüzde 29 büyümesini öngördüklerini belirterek, bu büyümenin Almanya’da yüzde 21, İngiltere’de yüzde 14 ve Fransa’da yüzde 10,4 olarak hesaplandığını ifade etti. Türkiye’nin 2013 yılı ambalaj üretiminin 420 bin ton olduğunu belirten Tever, ambalaj üretiminin 1999 yılına kıyasla yüzde 122 arttığını bildirdi. 

Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkelerin İngiltere ve Fransa olduğunu vurgulayan Tever’in açıklamasına göre karton ambalaj sektörünün de içinde bulunduğu kâğıt ve karton sektöründe Türkiye’nin ihracatı 2013 yılında 2 milyar 61 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tever, “Dünya pazarında ve ihracatımızda bu derece önemli sektöre yeni tasarımlar kazandırmak, özel sektör ve üniversite işbirliğini geliştirmek adına bu yarışmayı gerçekleştiriyoruz. En büyük hayalimiz, bu çalışmanın mümkün olduğunca tabana yayılmasıydı. Aradan 3 yıl geçti ve biz bu sürede bu konuda ciddi bir yol kat ettiğimizi düşünüyoruz. Arkadaşlarımızı yurtdışı eğitime gönderdik. Bir arkadaşımız İtalya’daki master eğitimini tamamlayıp ülkemize döndü, seramik tasarım yarışmasında birincilik ödülünü aldı. Bir arkadaşımız, önümüzdeki dönem Londra’daki eğitimini tamamlayacak. Diğer arkadaşlarımız eğitimlerine devam ediyor. Bu yıl da kısmetse, kabul görmeleri halinde öğrenci arkadaşlarımızı yurtdışına göndermeyi planlıyoruz.” diye konuştu. 

Üniversite-sanayi iş birliğinin önemi

Törene Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, üniversite-sanayi iş birliğinin önemine işaret ederek, “Biz hocalarımızı, öğrencilerimizi ne kadar sanayinin içine çekebilirsek, avantajımız o kadar artar. Bu çalışmalarda önemli olan sektörümüze ne kadar çok tasarımcı kazandırabileceğimizdir” dedi.

Birçok sektörü besleyen temel girdi olarak önemli bir yere sahip olan ağaç ve orman ürünleri sektörünün, ülkelerin ekonomik kalkınmalarında önemli rol oynadığına değinen Büyükekşi, ambalajın, ürünün müşteriye ilk temas eden öğesi olduğunu, bu yüzden ambalajlardaki tasarım ve kullanılabilirliğin önem taşıdığını anlattı.

Tasarımın gücüyle sektörün ihracat rakamlarının artıracağına inandıklarını dile getiren Büyükekşi, ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörünün 2023 ihracat hedefinin 16 milyar dolar olduğunu, 8 milyar dolar olan kağıt ve mamulleri sektörünün 2023 ihracat hedefinin ise tüm sektör hedefinin yarısına denk geldiğini söyledi.

Şu anda 3 dolar olan kilogram başı ihraç değerinin 2023 yılında 5 dolara çıkmasının hedeflendiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti: “Biz ihracatçılar olarak Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşma bileşenlerinin üzerinde duruyoruz. Dış piyasalarda rekabet edebilmek için bu 4 etken eğer başarıyla gerçekleştirebilirsek amacımıza rahat şekilde ulaşacağız. TİM olarak tasarım yarışmaları ve proje pazarlarını destekliyoruz. Buradan seçtiğimiz ödüllü projeleri ise her yıl düzenlediğimiz Türkiye İnovasyon Haftası’nda Türkiye’nin ve dünyanın her yanından gelen katılımcılara sergiliyoruz” dedi. 

Konuşmaların ardından ödüle değer görülen öğrencilere ödülleri takdim edildi.