Sektör mensuplarına ÇED ve Çevre Danışmanlık hizmeti
2872 sayılı Çevre Kanunu 09.08.1983 tarihinde yürürlüğe girmiştir. O tarihten bu güne, kanunun daha etkin ve yaygın bir şekilde uygulanması, yükümlülerin görev, yetki ve sorumluluklarını daha iyi anlaşılması ve uygulamanın amacına ulaşması için Çevre Kanunu’na dayanılarak birçok yönetmelik hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır. Yapılan uygulamalar göz önünde bulundurularak, yönetmeliklerle getirilen izin ve ruhsatlar iki ayrı yönetmelikte birleştirilmiş ve yapılacak uygulamanın esas ve usulleri bu iki yönetmelikte belirlenmiştir.
Bu yönetmeliklerden birisi “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği”dir. Bu yönetmelikte, doğrudan veya dolaylı olarak çevre kirliliğine neden olabilecek tüm faaliyetler iki liste halinde toparlanmış ve bu faaliyetlere başlanmadan önce, yönetmelik doğrultusunda gerekli işlemlerin tamamlanarak yetkili makamdan (kamu kuruluşundan) “ÇED Olumlu Belgesi” veya “ÇED Gerekli Değildir Belgesi” alınması gerektiği belirtilmiştir.
İkinci yönetmelikte ise; yukarıda belirtilen ÇED işlemleri tamamlanmış tesislerde uygulanan proseslere bağı olarak meydana gelebilecek her türlü katı, sıvı, gaz ve buhar gibi atıklara bağlı olarak tesislerin alması gereken “Geçici Faaliyet Belgesi” ve ayrıca “Çevre İzin ve Lisans Belgesi”nin esas ve usulleri belirlenmiş bulunmaktadır.
Bu yönetmeliklere göre;
i. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nde belirtilen çalışmaların, yönetmelikte belirtilen esas ve usuller doğrultusunda yürütülmesi ve gerekli belgenin alınması işlemlerinin, işletme sahiplerince verilecek vekaletname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yeterlilik belgesi almış firmalar tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
ii. Çevre Kanunu’nca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik kapsamında yürütülecek tüm işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecek olup, bu işlemlerin de;
• Tesis bünyesinde sürekli çalıştırılacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki belgesi almış Çevre Görevlisi tarafından,
• Tesis bünyesinde sürekli çalıştırılacak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yetki belgesi almış iki veya daha fazla Çevre Görevlisinden oluşturulacak Çevre Birimi tarafından veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınmış Yeterlik Belgesi bulunan bir Çevre Danışmanlık Firması tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.
Bu belgeleri ilgili yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde almadan inşaata başlayan veya faaliyete geçen işletmeler ile bu belgeleri almasına rağmen, yine bu izinlerden birini almadan, işletme aşamasında fiziki yapısında, prosesinde veya kapasitesinde değişiklik yapan işletmelere ekonomik (para) ve faaliyeti durdurma cezalarının verileceği belirtilmektedir. Bu durumlarda uygulanacak cezai müeyyideler hem ilgili yönetmelikte ve hem de Çevre Kanunun da açık ve net olarak belirtilmiş bulunmakta olup, çevre cezaları hem yüksek ve hem de durdurulması mümkün olmayan cezalardır. Özellikle faaliyeti durdurma cezaları hem tesis sahibini ve hem de çalışanlarını ciddi sıkıntılara sokmaktadır.
Plastik Sanayicileri Derneği - PAGDER, plastik sektöründe faaliyet gösteren firmaların Çevre Mevzuatı ile ilgili yükümlülüklerini uygun fiyat ve kaliteli hizmet alarak yerine getirmelerini ve cezai duruma düşmelerini önlemek amacıyla, ulusal bazda hizmet veren, şirket merkezi Ankara’da olan ve Trakya’da Şubesi bulunan ÇETSAN Çevre Danışmanlık Ltd. Şti. ile aşağıda detayları verilen ÇED ve Çevre Danışmanlık hizmetlerini içeren bir hizmet alımı sözleşmesi imzaladı.
ÇED ve çevre danışmanlık hizmetlerini uygun fiyatlarla ve kaliteli bir hizmet anlayışı ile almayı dileyen sektör mensuplarının ÇETSAN Çevre Danışmanlık Ltd.Şti’ ile sözleşme yaparak hizmetten faydalanabilecekler. Konu ile detaylı bilgi için PAGDER Plastik Sanayicileri Derneği’nden Jale Filiz ile irtibata geçilebilir ya da jale.filiz@pagder.org adresine mail yolu ile başvuru yapılabilir.