En üst düzeyde sınıflandırma performansı
Sesotec, IFAT 2024'te en yeni yapay zekâ teknolojileri olan NIR-Ai ve OBJECT-Ai'ı tanıttı
Yüksek teknoloji sensörlerinin sınırlarına ulaşıldığı noktalarda, yapay zekâ yaklaşımları birçok malzemenin güvenilir tespitini ve ayrımını mümkün kılıyor. Sesotec de bu yılki IFAT etkinliğinde, NIR-Ai ve OBJECT-Ai gibi en yeni yapay zekâ teknolojileri ile geri dönüşüm sektöründeki öncü konumunu pekiştirdi. Şirket, ‘SUSTAiN Teknolojileri - AiVOLUTION'u Yönlendirme' başlığı altında yüksek sınıflandırma performansı sağlayan yeniliklerini fuar ziyaretçilerinin beğenisine sundu.
Sesotec Plastik Geri Dönüşüm Geliştirme Mühendisi ve Ürün Sahibi Andreas Hanus konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “NIR-Ai ve OBJECT-Ai teknolojilerimizdeki gelişmelerle malzeme tespitinde sınırları önemli ölçüde zorladığımızı gösteriyoruz. Bu teknolojiler, sadece sınıflandırma verimliliğinde devrim yapmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir geri dönüşüm çözümlerini teşvik etme misyonumuzda da bir dönüm noktası niteliği taşıyor.”
NIR-Ai - Optik olarak benzer plastik ürünler arasındaki farklılaşmayı sağlayan çözüm
Görsel olarak çok benzer polimer türleri arasındaki kesin farklılaştırma zorluğu, genellikle geleneksel yöntemlerle etkili bir şekilde çözülemez. Bu durum, değerli kaliteli malzemelerin yanlışlıkla reddedilmesine ve malzeme döngüsünde potansiyel kayıplara neden olabilir. Sesotec'in NIR-Ai teknolojisi, yapay zekâ tabanlı bir çözüm sunarak örneğin tek katmanlı veya çok katmanlı PET gibi malzemeleri hassas bir şekilde ayırt etme kapasitesi sağlayabiliyor. Şirkete göre, bu yenilikçi teknoloji, sınıflandırma performansını önemli ölçüde iyileştirerek daha yüksek kârlılık ve verimlilik sağlayan yeni olanaklar sunuyor.
OBJECT-Ai - Optik sınıflandırma için mükemmellik
Makine sınıflandırması, örneğin gıda ve gıda dışı öğelerin kesin olarak tanımlanması konusunda genellikle heterojen malzeme akışlarında sınırlarına ulaşır. Sesotec'in OBJECT-Ai teknolojisi tam da burada devreye giriyor. Renk ve şekil sensörü, yapay zekâ kullanarak her nesneyi net bir şekilde sınıflandırabiliyor. Bu sayede şekil, renk ve doku temelinde iyi ve kötü malzeme arasında güvenilir bir ayrımı mümkün kılıyor. Daha önceki sınıflandırma sistemlerinde bu konuda zorluklar yaşanırken, şirketin yapay zekâ teknolojisinin insanların farklılıkları kolayca tanıyabildiği uygulamalar için yeni olanaklar sunacağı belirtiliyor.
Uygulama alanları ve avantajlar
NIR-Ai ve OBJECT-Ai'nin uygulama alanları farklı polimerlerin ayrımından, gıda ve gıda dışı malzemelerin tespitine kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Şirket, sürekli yüksek verimlilik, iyileştirilmiş kalite ve yarının zorluklarına bugünden cevap veren yenilikçi çözümlerinin geri dönüşüm sektöründeki müşterilerine büyük fayda sağlayacağını iddia ediyor.
NIR-Ai teknolojisi, VARISORT+ ailesinin tüm modellerinde bulunuyor ve sonradan da donanıma eklenebiliyor. OBJECT-Ai ise, VARISORT+ FLEX, VARISORT+ FILM ve VARISORT+ UNITY modellerinde bulunuyor. Ayrıca bu sınıflandırma sistemleri, müşterilere yapay zekâ yetenekli donanım ile birlikte standart olarak sunuluyor.