Sürdürülebilirlik etki analizi tasarımın merkezinde
Siemens Digital Industries Software, Siemens Xcelerator portföyünün öncü ürün mühendislik çözümü olan NX™ yazılımına yönelik en son güncellemeleri duyurdu
Siemens, NX yazılımı ile optimizasyonu hızlandırıyor ve sürdürülebilirliği ürün tasarımının merkezine yerleştiriyor. Yazılım, havacılık, otomotiv, tüketici ürünleri gibi birçok sektörde tanınmış markalardan başlayarak yeni nesil start-up'lara kadar geniş bir yelpazede tercih edilen tasarım, mühendislik ve üretim çözümü olarak öne çıkıyor.
CIMdata'da İcra Danışmanı Dr. Ken Versprille konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer veriyor: "NX'nin sürekli güncelleme yaklaşımıyla sağlanan son güncellemeler ve geliştirmelerle birlikte Siemens, sürdürülebilirliğe odaklanmış bir yaklaşım sergilemiştir. Üreticinin ürün karmaşıklığı ve optimizasyonuyla başa çıkmakla kalmayıp bunu yaparken sadece işlevsellik gereksinimlerini değil, aynı zamanda çevresel etkiyi azaltmada üreticilere yardımcı olacak yeni bir set akıllı sürdürülebilirlik odaklı araçlarla tamamlanan bir iş akışı sunuyor. Sürdürülebilirlik, tüketici talepleri, kurumsal hedefler veya hükümet düzenlemeleri tarafından yönlendirilen her sektörde önemli bir odak noktasıdır ve bir ürünün çevresel etkisi, tasarım aşamasında sadece düşünülmekle kalmayıp optimize edilmesi gereken bir isterdir - özellikle de tüm ürünle ilgili çevresel etkilerin %80'inin ürün tasarım aşamasında belirlendiği tahmin edildiğinde. NX ile sunulan yeni Sürdürülebilirlik Etki Analizi yeteneği, bir ürünün geliştirme iş akışının merkezine çevresel etki değerlendirmesini koymaktadır. Bu, bir ürün mühendislik çözümünün, doğru 3D tasarım verileriyle birleştirilmiş yapay zekâ destekli malzeme öneri motoruna dayalı EN15804 tabanlı sürdürülebilirlik metriklerini sunması açısından bir ilk olmuştur. Bu yetenek, organizasyonların çeşitli ve kapsamlı 30+'dan fazla çevresel etkiyle birleştirilmiş tam 3D tasarım entegre sürdürülebilirlik raporlama ile tasarım kararlarının ve malzeme seçiminin etkisini hesaplamasına, değerlendirmesine ve optimize etmesine olanak tanır.”
Siemens Xcelerator portföyünün entegre yapısı, aynı verilerin daha sonra geniş kapsamlı kuruluşa bağlandığında yeniden kullanılabilmesini sağlıyor. Tasarım için çevresel hedefler ve gereksinimler daha sonra Siemens'in ürün yaşam döngüsü yönetimi için Teamcenter® yazılımında yakalanan gereksinimlerden ve çevresel gerekliliklere karşı doğrulama için kullanılabiliyor.
Simülasyon için gerçek bir atılım
Tasarım ekiplerinin daha akıllı, daha sofistike ürünler sunma konusunda artan baskılarla karşı karşıya kalması, sistemin karmaşıklığının artması ve tasarıma ayrılan kaynakların azalmasıyla birlikte, ürün kavramlarını doğrulamak için tasarım süreci sırasında simülasyon fikri giderek daha fazla kabul görüyor. Aynı zamanda, simülasyon hala bir uzmanın yönlendirmesini gerektiren karmaşık bir süreç olarak algılanıyor. Simülasyonun tasarım sürecinin tam önüne getirilmesine yardımcı olmak için Siemens, NX'e Performans Tahminleyici yeteneğini tanıtıyor. Bu yetenek, modern grafik işlemci birimi (GPU) donanımının gücünden yararlanarak, çalışma alanı tasarım aracı içinde neredeyse gerçek zamanlı simülasyon sonuçları sunuyor. Sınır koşulları ve yükler ile malzemeler uygulandıktan sonra, parçalar gerçek zamanlı olarak simüle edilebiliyor ve sonuçlar doğrudan 3D model üzerine yerleştiriliyor. Bu aynı zamanda, yazılımın geometri düzenleme araçlarının gerçek zamanlı olarak tasarımı düzenlemek, simüle etmek ve iyileştirmek için aynı anda kullanılabileceği anlamına geliyor.
Aynı teknoloji, NX'deki Tasarım Uzayı Keşif Aracı kullanılarak parametrik olarak yönlendirilen çalışmaları sunmak için de kullanılabiliyor. Bu sayede, çoklu parametreli, hedefe dayalı optimizasyon çalışmaları, geleneksel olarak bu tür etkinliklerle ilişkilendirilen sürenin bir kesri kadar zamanda tanımlanabiliyor ve çözülebiliyor. Ayrıca, bir kez tanımlandıktan sonra, bu simülasyon verileri, projenin ilerlemesiyle birlikte daha gelişmiş simülasyonlar için Simcenter™ yazılım ürünlerinde tekrar kullanılabiliyor.
Kalıp parçalarının tasarımını hızlandırma
Kalıplanmış parçalara olan ihtiyaç hızla artmaya devam ediyor. Şirket tarafından verilen bilgiye göre; pazarın 2020'de 520 milyar dolar olan büyüklüğünün 2028'e kadar 750 milyar dolara çıkması bekleniyor. Üreticiler, kalıplanmış parça tasarımında yaygın olarak görülen tasarım iterasyonlarını azaltma, maliyetli fiziksel prototipleri ortadan kaldırma ve deneme-yanılma iş akışlarını ortadan kaldırma yolları arıyor.
NX tarafından sunulan Kalıp Parça Tasarımcısı yeteneği, tasarımcılara 3D tasarım verileri bağlamında kalıplanmış parça tasarım özelliklerini (örneğin, yükselticiler, mesafeler, tutma klipsleri, dudaklar/yivler) oluşturma, yönetme ve doğrulama yeteneği sağlıyor. En iyi uygulamalarla bir Özellik Şablonu olarak geliştirilmiş veya üçüncü taraf bir tedarikçiden alınmış olsa dahi, Kalıplanmış Parça Tasarımcısı bu özellikleri doğruluyor, kalıplanabilirlik analizi yaparak tasarım uygunluğu ve tasarım seçeneklerini görsel panellerde sunuyor. Bu panellerde, kalıplanabilirlik, yapısal analiz ve diğer pek çok senaryo bağlamında tasarımın geçerliliği ve seçenekler değerlendirilibiliyor.
Malzeme faktörleri de dikkate alınabiliyor ve özellikle NX'in Sürdürülebilirlik Etki Analizi yetenekleriyle birlikte kullanıldığında, malzemenin sadece işlevsel ve üretilebilirlik gereksinimlerini karşılamakla kalmayıp çevresel gereksinimleri de karşıladığından emin olunabiliyor.
Araç yönetimini buluta taşımak
CNC üretim operasyonlarında kullanılan takım standardizasyonu, dağıtılmış üretim ekipleri arasında en iyi uygulamaların paylaşımını geliştirebiliyor. NX CAM yeteneklerinde sunulan yeni Bulut Takım Yöneticisi, modern web tabanlı teknoloji kullanarak takımları ve tutucuları kolayca merkezileştirmeyi ve bir organizasyon içinde yönetmeyi sağlıyor. Ayrıca, takım tedarikçilerinin kataloglarından takım verilerini doğrudan içe aktararak, manuel girişi en aza indirilmesine yardımcı oluyor. Ayrıca, NC programlamasını hızlandırarak üreticilerin artan parça karmaşıklığına, daha sıkı toleranslara ve yeni malzemelere uyum sağlamak için en son takım ilerlemelerinden faydalanmalarını sağlıyor.
Kaynak: Siemens Digital Industries Software