Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Teknoloji FANUC, CRX-10iA/L robotuyla WIN EURASIA 2023’te yerini alıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

FANUC, CRX-10iA/L robotuyla WIN EURASIA 2023’te yerini alıyor

Dünyanın önde gelen fabrika otomasyonu üreticilerinden biri olan FANUC, yeni mottosunu “Endüstri gelecekle buluşuyor” olarak belirleyen ve sektöründe bölgenin en büyük uluslararası sanayi fuarı olan WIN EURASIA 2023’e katılım gerçekleştiriyor. Fuarda Salon 6 - Stant B160 numaralı alanda fabrika otomasyonuna dair yenilikçi teknolojilerinden biri olan CRX-10iA/L robotuyla ziyaretçilerini ağırlayacak olan firma, robotun sunduğu avantajları uygulamalı olarak sergileyecek. 

Kokteyller CRX-10iA/L’den…

Hafif ve programlaması kolay yapısıyla öne çıkan FANUC robotu CRX-10iA/L, fuarda standı ziyaret eden misafirler için seçtikleri kokteyli hazırlayacak. Fuar katılımcıları için hünerlerini sergileyecek olan robot, kendisine entegre edilen 3D kamera sayesinde iş sürecindeki tüm görüntüler hareket halindeyken çekip uygulamada ciddi anlamda zaman tasarrufu sağlıyor. Binpicking işlemleri ise 2 boyutlu kameralara ek derinlik algılamaya sahip CRX-10iA/L ile daha kararlı ve hızlı çalışırken günümüz üretim sistemlerinin yükünü hafifletiyor.

 

Seri üretim ve tekrarlanan işler, FANUC’un “Robotlu Tezgah Besleme”si ile daha verimli

Otomasyon teknolojisine yönelik yenilikçi teknolojilerle işletmelerin üretim sürecinde verimliliğini artıran FANUC, günümüz sanayisinde her geçen gün önemi daha da artan zaman yönetimine ise “Robotlu tezgah besleme” uygulaması ile çözüm üretiyor. Birden fazla insan gücü gerektiren işlerin meydana getirdiği üretimin sekteye uğramasını engelleyen uygulama, robot entegrasyonuyla beraber üretim hattında minimum yüzde 25 iyileşme sağlıyor. Tezgah yükleme/boşaltma proseslerinde operatöre ihtiyaç duymayan uygulama, sistemin belli bir çevrim içerisinde otomatik bir şekilde çalışmasına olanak tanıyor.

Yatırım maliyetleri kısa sürede kendini amorti ediyor

Tezgah besleme uygulamalarında ağırlıklı olarak standart parçaların üretildiğini ve özellikle tekrarlanan işlemlerde çok efektif sonuçlar elde edildiğini söyleyen FANUC Türkiye Robotik Satış Müdürü Onur Kazancı, “Seri üretimde hayata geçirilen projelerde robotlu tezgah besleme sayesinde hata riski minimize edilebiliyor. Bunun yanı sıra yatırım maliyetleri de göz önüne alındığında sistem kendini hızlı bir şekilde amorti ediyor. Mevcut durumdaki tezgah yükleme/boşaltma uygulamalarında robot entegrasyonuyla beraber sistemi insandan bağımsız olarak çalıştırmak için tezgah ve robotik sistemin bir çevrime girmesi gerekiyor. Bu çevrim içerisinde işleme sürelerine göre robota ürün yıkama, ölçüm ve kalite kontrol gibi işlemler de yaptırılabiliyor. Özetlemek gerekirse; ham parçanın alınması ve işlenmiş parçanın hazır halde fikstüre bırakılması ile sonuçlanan bir süreçten bahsedebiliriz” açıklamasında bulundu. 

Üretimde minimum yüzde 25 iyileşme

Tezgah besleme uygulamalarının günümüzde sektörden bağımsız olarak, talaşlı imalata sahip birçok farklı iş kolunda sahada kendine yer bulan uygulamalar olduğuna dikkat çeken Kazancı, ortalama iki günde kurulan ve üretim sürecine entegre olan sistemin avantajlarına dair şunları söyledi: “Uygulama yapılacak tezgahın çeşidine, işlenecek parçanın özelliklerine göre robotik hücre içerisinde ölçüm, kalite kontrolü, yıkama ve dizme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Her kalemi birer modül olarak düşünürsek; projede ihtiyaç duyulacak uygulamaları bir nevi lego gibi bir araya getirerek sistemi modelleyebiliriz. Bir genelleme yapmak gerekirse; operatör kaynaklı sistem duruşları, vardiya sayısı/süresinin artışı, üretim adetlerindeki kapasite artışını da göz önünde bulundurursak robotlu tezgah besleme ile minimum yüzde 25 mertebesinde bir iyileşme sağlıyoruz. Bu konuda operatörle çalışma durumundaki üretim adetleri ve robotik hücre kurulumu sonrasındaki adetlerin kıyaslanması proje özelinde hesaplanabiliyor. Firmalarımız bu sayede net verilerle projelerinin geri dönüşlerini rahatlıkla hesaplayabiliyor.”

FANUC, yapay zekâ entegre ettiği robotlarıyla hatasız üretim imkanı sunuyor

Endüstriyel robotlar ve diğer otomasyon ürünlerinin geliştirilmesinde öncü firmalardan olan FANUC yapay zekânın endüstriyel robotlara entegre edilmesi için uzun yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Daha karmaşık görevleri üstlenmesi için robotlarında yapay zekâ destekli geliştirmeler yapan firma, birçok farklı görevde Yapay Zekâ (AI) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi kullanımı ile sistemlerin müşteriler tarafından kullanılabilir kolaylıkta kalmasını mümkün kılıyor. Bu doğrultuda yüksek hızda çalışan SCARA ve DELTA robotlarıyla birlikte firmanın tüm robot modelleri, sahip olduğu yapay zekâ teknolojisi sayesinde üstün ve hatasız üretim gerçekleştiriyor. 

Zero Down Town ile kesintisiz yüksek performans

Robotlarının performansını izlemek ve bakımın ne zaman gerekli olduğunu tahmin etmek için de yapay zekâyı kullanıp ZDT (Zero Down Time) adlı bir kestirimci bakım sistemi geliştiren FANUC, böylelikle müşterileri için arıza süresini ve bakım maliyetlerini azaltmaya yardımcı oluyor. 

Pazara sunmuş olduğu farklı ekipmanlar ile robotlara yapay zekâ destekli görüş imkanı veren firma, bunun sonucunda robotlarının tümünde yer alan iRVision kameralı görüntü işleme çözümleri ile uygulamalarda başarılı sonuçlar elde etmeye yardımcı oluyor. Üç boyutlu görüntü işleme sistemleri sayesinde mevcut iş süreçlerini kolaylaştırıp otonomlaştıran robotlar, ek derinlik algılama ile binpicking işlemleri sayesinde hem daha kararlı hem de daha hızlı çalışıyor. Bu avantajlar sayesinde günümüz şartlarında üretim sistemlerinde çokça tercih ediliyor. FANUC robotları, iRVision kullanarak doğruluklarını, hızlarını ve verimliliklerini artırıyor ve bu da üretim şirketleri için üretkenliği ve kârlılığı yükseltiyor. 

Rekabet avantajı sağlıyor

Yapay zekânın (AI) endüstriyel robotlarla entegrasyonu, günümüz üretim süreçlerine çeşitli şekillerde önemli katkılar sağlıyor. Yapay zekâ destekli robotlar hareketlerini ve süreçlerini optimize ederek üretkenliği artırırken bir yandan da döngü sürelerinin kısalmasını sağlıyor. Bu da şirketlerin daha kısa sürede daha fazla ürün üretmesine yardımcı olurken maliyet tasarrufu ve kârlılığın artmasını mümkün kılıyor. Robotların görevleri daha yüksek hassasiyet ve doğrulukla yerine getirmesine yardımcı olması için yapay zekâdan faydalanan firma, bu sayede müşteri beklentilerini karşılayan veya aşan ürünlerin üretilmesine katkı sağlayıp pazarda rekabet avantajını korumalarına yardımcı oluyor.

Kaynak: FANUC