Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Teknoloji Plastik şişe için hangi kodlama sistemi kullanılmalı?

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik şişe için hangi kodlama sistemi kullanılmalı?

Uzun yıllardır birçok sektörde kullanılan plastik ambalajlar en çok içecek imalatında kullanılmaktadır. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre kullanılan ambalaj türleri arasında PET şişe, ambalajların %31’ini kapsamaktadır. Plastik şişler ucuz, hafif ve uzun bir raf ömrüne sahip olduğu için çok fazla tercih edilmektedir.

Pek çok alanda olduğu gibi içecek sektöründe de plastik şişeler için kullanılan inkjet kodlama sistemleri, ürünlerin üzerine içerik bilgilerini, seri numarasını, tüketim tarihi veya boyutları gibi bilgiler vermek için tercih edilmektedir. Tüketiciler genel olarak satın alacakları ürünü, üzerindeki bu bilgilere bakarak seçerler. Özellikle gıda sektöründe tüketim tarihi çok önemlidir.

Çalışma Ortamı

İçecek üretim hatları için çalışma ortamına uygun, nem, sıcaklık ve soğukluk gibi koşullardan etkilenmeyen bir kodlama sistemi gerekmektedir. Genelde kodlama sistemleri PET üzerine baskı yapmak için solvent bazlı mürekkep kullanırlar, alt tabakada nem olduğu için baskı kalitesi soluk kalır ve baskı silinir. Kuruma süresi, yazının şişe üzerinde tutunması, sistemin doğru noktaya doğru açı ile baskı yapması önemlidir. 

Abant Makina’nın kurulumu ve kullanımı son derece kolay olan endüstriyel mürekkep püskürtmeli yazıcısı Hx Nitro; özel mürekkebi sayesinde kuruma ve tutunma sorunu yaşamadan pet şişe üzerinde baskıda kullanılmaktadır.

Titreşim Konusu

Üretim hatlarında çalışma esnasında titreşim oluşur. Bu titreşimden kodlama sistemleri etkilenir, baskıları dağınık ve net olmayan şekilde yapar. Kodlama yapacak sistemin hafif ve mürekkep atma mesafesinin uzak olması gereklidir. Hx Nitro kodlama sistemi hafiftir ve titreşim sorunlarına karşı özel olarak geliştirilmiştir.

Maliyet

Özellikle küçük ve orta seviyedeki üreticilerin karşılaştığı en büyük problem cihaz maliyetleridir. Kolaya kaçıp çok ucuz fiyatlı kodlama sistemleri alınmaktadır ama bu cihazların kaliteleri çok düşüktür. Uzun vadede üretici firmayı zarara uğratmaktadır. CIJ ve Lazer yazıcılar maliyeti yüksek sistemlerdir sıkça servis ve bakım ihtiyacı duyarlar, yedek parçaları da oldukça yüksek fiyatlardadır. Termal mürekkepli yazıcılar oldukça uygun maliyetlidir ve kodlama sistemlerinin yapması gereken bütün işlevleri kolayca gerçekleştirmektedir.

ABANT MAKİNA

Emre Purut