Plastik üretiminde enjeksiyon kalıplama teknolojisi
Enjeksiyon kalıplama, plastik parçaların seri üretimi için kullanılan üretim teknolojisidir. Elektronik, otomotiv ve medikal gibi çok adetli parçaların üretiminde kullanılmaktadır. Günlük yaşamamızda karşımıza çıkan hemen hemen her plastik ürün bu yöntemle üretilmektedir.
Enjeksiyon kalıplama, karmaşık olmayan bir yöntemdir. Kalıbın plastik enjeksiyon makinesine bağlanması ve granül veya toz halindeki ham maddenin huniye beslenmesi ile başlar. Ardından ham madde ısıtılarak ergitileceği kovanın içine aktarılır. Kovan içindeki ergimiş haldeki ham madde belli bir basınç altında nozülden geçirilir. Ardından kovana göre daha soğuk olan kalıba, kademeli olarak değişen basınç altında ergitilmiş ham madde iletilir. Bu esnada ham maddenin kalıp içerisinde belirli bir süre soğuması beklenir ve şekillenmiş ürün kalıptan robot veya el yordamıyla alınır. Ürün alındıktan sonra proses tekrar başlar.
Plastik enjeksiyon makineleri plastik ürünlerin üretimi için kullanılan makinelerdir. Amerikalı mucit John Wesley Hyatt, kardeşi Isaiah ile birlikte 1872'de ilk plastik enjeksiyon makinesinin patentini aldı. Bu makine, günümüzde kullanılan makinelere kıyasla nispeten basitti. Plastiği ısıtılmış bir silindirden kalıba enjekte etmek için bir piston kullanmaktaydı. Endüstri yıllar içinde yavaş yavaş ilerledi ve yaka askıları, düğmeler ve saç tarakları gibi ürünler üretti.
Alman kimyagerler Arthur Eichengrün ve Theodor Becker, 1903'te selüloz nitrattan çok daha az yanıcı olan ilk çözünür selüloz asetat formlarını icat etti. Bu sayede, enjeksiyonla kolayca kalıplanabilecek bir toz form sağlanmış oldu. Arthur Eichengrün 1919'da ilk enjeksiyon kalıplama presini geliştirmiş ve 1939'da plastikleştirilmiş selüloz asetat enjeksiyon kalıplama patentini almıştır.
Plastik enjeksiyon makinesi temelde 4 ana bölümden oluşmaktadır. Bunlar;
1.Enjeksiyon Ünitesi
2.Kalıp Ünitesi
3.Mengene Ünitesi
4.Kontrol Ünitesi
Peki plastik enjeksiyon makinesini nasıl seçmeliyiz?
Plastik enjeksiyon makinesini seçme sürecinde ilk olarak üretilecek parçaların ölçülerinin net olarak belirlenmesi gerekir. Doğru hesaplamalar sonucunda yapılan seçim ile üretim verimliliği artırılır. Örneğin makineye uygun olmayan bir kalıp; kalite sorunlarına, düşük çevrim sürelerine yol açar ve daha da önemlisi makine ve kalıp hasar görebilir.
Plastik enjeksiyon makinesi seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar genel olarak şunlardır:
•Kullanılacak hammadde türüne göre gramaj ve baskı kapasitesi
•Üretim için gerekli olan kalıp (mengene) kapama gücü
•Enjeksiyon basıncı, hızı ve ergitme kapasitesi
•Vida dizaynı ve L/D oranı
•Kalıp açma mesafesi
•Kolonlar arası mesafe
•Kalıp-plaka ölçüleri arasındaki orantı
Başlıca noktaları belirledikten sonra geriye kalan makine tipimizi seçmek oluyor. Bu anlamda yeni nesil hizmet anlayışını benimsemiş olan Favori Grup, BOLE marka enjeksiyon makineleri ile ihtiyaçlarınıza cevap veriyor.
1.EKH Serisi Servo Plastik Enjeksiyon Makinesi
•Merkezden kilitleme yapısı, Çin orjinallik patentli
-Yüksek kilitleme kuvveti verimliliği
-Hammadde tasarrufu
-Yüksek hassasiyet, düşük çapak oluşumu
-Kalıplarınız ve plakalar için daha iyi koruma
-Daha uzun açma stroğu
•Yüksek enjeksiyon kapasitesi
-Verimliliği artırılmış, tamamen optimize edilmiş hidrolik sistem
-Optimize edilmiş elektrik panosu GB, CE, UL, KCS ve diğer güvenlik standartlarına uygundur
-Tanınmış uluslararası üreticilerden temin edilen elektrik komponentler ile makinemiz güvenli bir performans sağlar
-EST kontrol grubu standart olarak sunulur
-Alman tasarımı plastikleştirme sistemi Uzakdoğulu rakiplerinin %20 üzerinde verim sağlar
-Karmaşık teknik gereksinimlere ve özel plastikleştirme çözümlerine cevap verebilecek özel tasarımlar
•Elektrikli mal alma
-Kararlı üretim, yüksek değişim hassasiyeti
-Daha sessiz, daha çok enerji tasarrufu
-Basit yapı ve azalan bozulma
-Senkronize değişim, yüksek üretim verimliliği
-Farklı gereksinimlerinize özel çözümler sağlar ve en yüksek enjeksiyon kapasitesi 250.000 grama kadar ulaşır
-Geleneksel enjeksiyon yapısı çoklu kalıp gereksinimlerini karşılar, renk ve malzeme değişim sürelerini azaltır
-1800EKH-3300EKH modelleri elektrikli mal alma standarttır ve senkronize değişimi gerçekleştirir. Bu üretim verimliliğinizi yükseltir ve mal alma zamanı değişimi veya ürün ağırlığı gibi özel taleplerinizde enerji tasarrufu sağlar.
2.EKS Serisi Enerji Tasarruflu Plastik Enjeksiyon Makinesi
•Güncel: Mekanik, elektrik, hidrolik, yazılım ve montaj kısımlarında %60’dan fazla yeni güncelleme
•İstikrarlı: 60’dan fazla teknik yenilikle yapısal sağlamlığı %30 artmış, Avrupa standartlarında mükemmel bir performansa ulaşmıştır
•Hassas: Kalıp açık/kapalı pozisyon hassasiyeti: ±0,5mm. Enjeksiyon pozisyon hassasiyeti: ± 0,2mm. Enjeksiyon gramaj hassasiyeti: %3
•Ekonomik: İncelemelerimiz sonrasında BOLE merkezden kilitleme makas tasarımının, geleneksel kilitleme tasarımına oranla müşterilerin kalıplarının %80’ninde %2-5 oranında hammadde tasarrufu sağladığı sonucuna vardık.
•Akıllı Ağ Yönetim Sistemi: Endüstri 4.0’a geçiş akıllı fabrikaların yeni çağını açtı. Robot, kalıp ısıtıcı, chiller, makine aksesuarları vb. gibi parçalardan bilgileri alan yüksek performanslı PLC veri etkileşimi ve kablosuz ağ yönetimini gerçekleştirir. Ayrıca, bilgisayar veya cep telefonu her zaman makine bilgilerini, proses parametrelerini, çalışma durumunu, arıza durumunu ve ürün analizini anında görebilir. Bilgisayar tarafından gönderilen istekler, çalışma verimliliğini maksimize etmeyi, daha iyi ürün planlama ve operasyon kontrolünü, üretim verimliliğini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Bu arada, EMS veri değişim terminali sağlayarak, tüm fabrika hattını otomatikleştirmeyi mümkün kılmaktadır.
3.DK Serisi Çift Plaka Plastik Enjeksiyon Makinesi
•Performans: Alman kalitesini sağlamak için bağımsız olarak çalışır ve Avrupa performansını mükemmel şekilde sunar.
•Kırılmaya Karşı Dayanıklı Kolon Mili: Kolon mili üzerindeki stres çok azdır, kırılma riski neredeyse yoktur. Aşırı yük ve eğilmeye dayanıklıdır.
•Yüksek Hassasiyet ve Sertlikte Lineer Kızak: DK serisi çift plakalı makineler hareketli plakayı tutmak için, yüksek hassasiyet ve sertliğe sahip lineer kızak üzerinde kayan ayaklar kullanır. Hareketli plakanın yüksek hassasiyette konumlanmasını garanti eder. Yağ sıçrama problemi olmadan makinenin performansı daha da iyileşir.
•Yüksek Verimli Alman Tasarımı Plastikleştirme Sistemi: Alman tasarımı plastikleştirme sistemi Uzakdoğulu rakiplerinin %20 üzerinde bir verim sağlar. Karmaşık teknik gereksinimlere cevap verebilecek özel tasarımlar. Tüm seriler en iyi plastikleştirme etkisini ve verimi elde etmek için A/B/C vida ve 23:1 L/D oranı ile donatılmıştır.
•Dikey Konumlandırılmış Motor ve Pompalar: Motor dikey olarak yerleştirilmiştir ve bu sayede kapladığı alan azaltılmıştır. Aynı zamanda rotorda yerçekimi kaynaklı eksantrik yük etkisi azalır ve motor daha kararlı çalışır.
•Hızlı, Sağlam ve Darbe Önleyici Kilitleme Sistemi: Kolon mili ve kilitleme somununun korunması için, ekipmanın kullanım ömrünü uzatan hızlı, pürüzsüz, sessiz ve daha etkin somun.
•Özel Enjeksiyon Pistonu Dizaynı: Yeni enjeksiyon pistonu oldukça düşük yağ dönüş direncine sahiptir ve enjeksiyon parça sürtünmesini azaltmak ve enjeksiyon ünitesinin kontrol hassasiyetini büyük ölçüde iyileştirmek için lineer kızak şasisi ile birlikte çalışır.
•Her Dişe Eşit Yük: Her dişe binen eşit yük sayesinde daha uzun kilitleme somunu ömrü.
•Bağımsız Yağ Sistemi ve Soğutma Sistemi: Kompakt yapısı ile daha az yer işgal eder. Çevrim süresi ve diğer çalışan elemanlar gibi, yağ sıcaklığını herhangi bir kesinti olmadan sabitler.
•Besleme Boğazı Sıcaklık Kontrolü: Besleme boğazı sıcaklığı, enjeksiyon ünitesinin verimliliğini ve doğruluğunu artıran sıcaklık ünitesinin kapalı devre kontrolüne dahildir. Bu sayede topaklanma ve yanlış ayarlamadan kaynaklanabilecek enjeksiyon verimsizliğinden kaçınılır.
•Enjeksiyon Basınç Sensörü: Enjeksiyon basınç değerinin her zaman kontrol grubuna yansır ve enjeksiyon grafiği ürün prosesini daha rahat ayarlamanızı sağlar.
Feride Doğan
FAVORİ GRUP