BAŞATLI, PET Geri Dönüşüm Tesisi’ni yeniden yapılandırıyor
Şirket, yeni tesis yapılandırmasında yine TOMRA optik ayıklama makineleriyle yaptığı teknoloji yatırımı sayesinde hem PET çapak ürün kalitesini hem de üretim kapasitesini arttırmayı hedefliyor.
1953 yılında Kayseri’de kurulan Başatlı, Kocaeli’nde kurulu 14.000 m2 açık ve 10.000 m2 kapalı alana sahip tesisinde “Sıfır Atık Politikası” ilkesi ile PET ve plastik ambalaj malzemeleri son teknolojiyi kullanılarak geri dönüştürüyor. Şeffaf, yeşil ve mix PET çapakları üreten Başatlı, 2019 yılından bu yana toplam beş TOMRA optik ayıklama makinesi ile faaliyetlerine devam ediyordu. PET geri dönüşüm alanında yatırımlarını arttıran şirket, yeniden yapılandırdığı tesisi için ek olarak bir adet TOMRA Autosort® şişe ayıklama ve iki adet Innosort Flake çapak ayıklama makinesinin alımını gerçekleştirdi. Yeni makinelerin kurulumunun ardından 2022 yılının başında aktif olarak çalışmaya başlayacak tesiste, PET çapak üretim kapasitesinin ve ürün kalitesinin arttırılması hedefleniyor.
Yeni tesis yatırımları ile ilgili açıklamada bulunan Başatlı Fabrika Müdürü Ömer Faruk İbrahimağaoğlu; “TOMRA makinelerimizin performans ve verimliliğinden oldukça memnunuz. İlk defa alımını gerçekleştirdiğimiz TOMRA Innosort Flake makinelerimizi ve mevcut TOMRA Autosort Flake ayıklama ünitelerimizi kapasite olarak desteklemek, özellikle renkli ve opak malzemelere odaklanmak üzere tercih ettik. Başatlı olarak metal profil ve PET geri dönüşüm operasyonlarımızı aynı tesis içinde sürdürüyorduk. Yeni yatırımlarımız ve yapılandırmamız doğrultusunda aynı kompleks içinde yeni bir ek tesis ile PET geri dönüşüm faaliyetlerimizi geliştiriyoruz. Böylece sektörün en önemli konularından olan şişeden şişeye uygun PET granül üretimi için altyapımızı da hazırlamış olduk. Mevcut 5 adet TOMRA optik ayıklama makinemiz ile yeni alımını gerçekleştirdiğimiz 3 TOMRA ünitemizi, yeni PET geri dönüşüm tesisimizde konumlandıracağız. 2022 yılı başından itibaren bu tesisimiz, aktif olarak üretime başlayacak” diye belirtti.
Türkiye’de geri dönüşüme yatırım zamanı
Son yıllarda Türkiye’de geri dönüşüm sektörünün yükseliş dönemi yaşadığını belirten Ömer Faruk İbrahimağaoğlu; “Pandemi döneminde dünyamızı ve çevremizi korumanın önemi daha fazla anlaşıldı ve bu da özellikle geri dönüşüm konusunda duyarlılığın artmasına sebep oldu. Depozito sistemi ile birlikte de geri dönüşüm için tüm bireylerin sorumluluk almaya yöneleceğini düşünüyoruz. Bu yönelim, piyasadaki dinamikleri derinden etkileyecek ve geri dönüştürülmüş malzeme kalitelerinin yükselmesine sebep olacak. Bu değişim ve dönüşüme ayak uyduran firmalar ise yüksek bir ivme ile ilerleyecek. Başatlı olarak bu gelişimleri de göz önünde bulundurarak TOMRA makinelerine yaptığımız yeni yatırımlarımız ile bu yıl kapasitemizi iki katına çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.
Başatlı tesislerinde geri dönüştürülen PET çapakların yaklaşık yüzde 80’i ihraç ediliyor ve ihraç edildiği ülkelerde genellikle levha üretiminde ve yüksek kaliteli geri dönüşüm PET çapak kullanılan üretimlerde değerlendiriliyor. Yıllık 30.000 ton üretim kapasitesine sahip tesiste, 2,5 ton/saat üretim kapasitesinden 5 ton/saat PET çapak üretimine gelişimi hedefliyor.
Üretim süreçleri ile ilgili bilgi veren İbrahimağaoğlu; “Tesisimizde gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışından temin ettiğimiz balyalarımız açılıyor ve hatta dozajlanıyor. Öncelikle içerisindeki yabancı malzemeler ayıklanıyor. Sonrasında şişeler üzerindeki etiketler alınıp bir ön yıkama işleminden geçiriliyor. Ön yıkama sonrası şişeler, TOMRA optik ayıklama makinelerinden geçirilerek şişe formunda renklerine ve cinslerine göre ayıklanıyor. Kırma yıkama hattında istenilen kaliteye ulaştırıldıktan sonra belli işlemlerden geçerek çapak formunu alıyor. Çapak formunu alan PET şişeler, önce TOMRA Innosort Flake daha sonra Autosort Flake çapak ayıklama makinelerinden geçerek içerisinde en son kalan renk, polimer ve metal safsızlıklar ayıklanarak en yüksek kalitede hammadde olarak satışa hazır hale getiriliyor. PET çapaklarımızın ihracat hacmindeki talepleri göz önünde bulundurarak kalite ve kontrolde çok hassas bir üretim sürecini yönetiyoruz. TOMRA makineleri ile yüzde 99’luk saflık sağlayabildiğimiz için bu gelişmiş ayıklama çözümlerini tercih ediyoruz. Daha yüksek kapasite, daha yüksek verimlilik ve daha düşük kayıp oranları elde etmek üzere sensör tabanlı ayıklama performansımızı sürekli geliştirmeye odaklanıyoruz” şeklinde açıkladı.
TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Türkiye ve Orta Doğu Satış̧ Müdürü Serkan Orhan ise; “Çapak ayıklama, şişe ayıklama sürecinin en son adımı olarak giriş malzemesinin parçalanması, elenmesi, yıkanması ve kurutulması işlemlerinin ardından gerçekleştiriyor. Innosort Flake’in sunduğu yükseltilmiş performans sayesinde, TOMRA Recycling birbirine mükemmel bağlı makineleri ile PET ve poliolefinler (PO) için hem şişe hem de çapak ayıklamasını içeren tamamen optik bir ayıklama hattı sunabiliyor. Autosort malzemenin ön ayıklaması için kullanılırken, Innosort Flake ve Autosort Flake çapak ayıklaması için kullanılıyor. Autosort® Flake, şişeden şişeye geri dönüşüm uygulamaları gibi en yüksek kalite talepleri ve daha düşük kirlilik seviyelerine sahip atık akışları ile çalışan üst düzey polimer çapak ayıklama makinemiz. Daha fazla kirlenmiş çapak fraksiyonlarını ayıklamak ve saflaştırmak için geliştirilen Innosort Flake ise daha esnek bir mekanik kuruluma sahip. Aynı zamanda, PE ve PP'yi ayırmak için PO'ya özgü bir sensör de mevcut. PO çapakları, diğer polimerlerden daha yüksek düzeyde kirliliğe sahip ve renkler karışabiliyor. Tüm bunların yanı sıra, metal sensör dışında Autosort Flake ile aynı sensör konfigürasyonuna sahip” diye belirtti.
TOMRA