arburgGREENworld: Daha fazla sürdürülebilirlik için yenilikçi çözümler
ARBURG, Fakuma 2021’deki büyük standı ve sunduğu birçok yeni ürünü ile Fakuma’ya ne kadar önem verdiğini çok net bir şekilde gösterdi. Fuar sloganı olan “Her iki dünyadan en iyisi” ile dijitalleşme, sürdürülebilirlik ve kaynakların korunması gibi geleceğin temel konularını tek bir çatı altında birleştirdi. Fuar ziyaretçileri, yeni “yeşil” uygulamalar kullanarak sürdürülebilir plastik parça üretiminin sunduğu potansiyeli görme fırsatını yakaladı.
Geleceğe yönelik konular, canlı sergilenen heyecan verici ürünler Fakuma’daki standında ARBURG, arburg- GREENworld ve arburgXworld sistemleri kapsamında müşterilerininin üretim verimliliğini artırma ve bunu gelecekte de sürdürülebilir kılma adına, sürdürülebilirlik ve dijitalleşmenin nasıl etkileşime girdiğini, plastik malzemelerin türdeş ayrıştırılmasına ve geri dönüştürülmesine yönelik inovatif çözümler olarak “CurveCode” ve “HolyGrail” markalama teknolojilerini uygulamalı olarak gösterdi.
Öne çıkan diğer etkinlikler arasında, yeni Allrounder More makine serisinin prömiyeri, tıbbi ürünlerin seri üretimi, elektrikli Allrounder 570 A’yı baz alan bir “akıllı” anahtar teslim sistem ve sıvı silikondan maske üretimi vardı.
“CurveCode”: Türüne göre ayıklanabilen geri dönüştürülmüş PP fincanlar
“Espresso Fincanı” uygulaması, plastikten yapılan yenilikçi ürünlerin nasıl sürdürülebilir ve verimli bir şekilde üretilebileceğinin ve kullanımdan sonra, malzemeye özel bir “CurveCode” yardımıyla türüne göre ayıklanarak döngüye geri döndürülebileceğinin bir örneği olarak gösterildi. 350 kN kapama kuvvetine sahip hidrolik Allrounder 270 S, yaklaşık 15 saniyelik bir çevrim süresi içerisinde kimyasal olarak geri dönüştürülmüş PP malzemeden yaklaşık 20 gram ağırlığında espresso fincanını üretti. Bu, ham petrol kullanmak yerine, kimyasal hammaddelerin plastik atıklardan çıkarıldığı ve daha sonra işlenmemiş bir malzeme ile aynı özelliklere sahip PP oluşturmak için işlendiği anlamına geliyor. Filigrade firması tarafından tek gözlü kalıba bir “CurveCode” işleniyor. Bu şekilde, enjeksiyonlu kalıplama işlemi sırasında ürüne son tüketici tarafından neredeyse görünmeyen uygun bir eğri şekilli filigran uygulanabiliyor. Geri dönüşüm tesislerinde “CurveCodes”a sahip atık ürünler, ışık yansıması vasıtasıyla bir kamera sistemi ile okunabiliyor ve örneğin “gıdaya uygun PP” malzeme olarak seçilebiliyor.
“HolyGrail” Filigrade sayesinde akıllı ayrıştırma
Arburg’un akıllı ayıklamaya yönelik sofistike bir paketleme uygulaması örneğini kullanarak sunduğu diğer bir filigran teknolojisi “HolyGrail” oldu. Uygulama 6.000 kN kapama kuvvetine, 7000 enjeksiyon ünitesine ve Gestica kontrolüne sahip ambalaj versiyonu olan hibrit Allrounder 1020 H üzerinde gösterildi. Yüksek performanslı makine, yaklaşık beş saniyelik bir çevrim süresi içinde, otomatik olarak bir taşıma bandına yerleştirilen ve istiflenen 19,3 gram ağırlığında kapaklı dört adet ince duvarlı IML kap üretti. Hem kaplar hem de ilgili etiket ve kapak, kimyasal olarak geri dönüştürülmüş PP’den üretildi. Bu türden bir mono-materyal ürün, kullanımdan sonra ekonomik şekilde ve yüksek kalitede geri dönüştürülebiliyor.
“HolyGrail” tam da burada devreye giriyor: Dijital filigranlar, doğrudan etiket üzerinde saklanan son tüketici tarafından görülemeyen posta pulu boyutundaki kodlardır. Bireysel karo desenleri, örneğin uygun bir uygulama aracılığıyla üreticiye, işlenmiş malzemeler ve “gıda açısından güvenli olup olmadığı” hakkında bilgi almak için yeterli olan bir “dijital pasaport” oluşturuyor. Bilgiler, yüksek çözünürlüklü bir kamera ile ayırma tesislerinde okunabiliyor.
ARBURG