Gamma Meccanica’nın geri dönüşüm hatları için yeni nesil AFT kesici kompaktörleri
Plastik geri dönüşümüne adanmış kâr amacı gütmeyen özel bir konsorsiyum olan CONAI tarafından yayınlanan en son rapora göre İtalya, 2020'de piyasaya sürülen ambalajlar için %73 geri dönüşüm oranıyla tahminleri aştı. Bununla birlikte, diğer yenilenebilir malzemelerle (çelik, alüminyum, kâğıt, ahşap ve cam) karşılaştırıldığında, plastik geri kazanılması en zor malzeme olmaya devam ediyor. Geçen yıl, %48,7 oranında geri dönüştürülmüş plastik ile AB'nin 2025 yılı için belirlediği %50 hedefine neredeyse ulaşıldı ancak bu hedef aynı zamanda plastiğin yakıt biçiminde yeniden değerlendirilmesini de içeriyor. Plastik sektöründe çalışanlar için, atıktan enerjiye dönüşüm aslında istenilen bir çözüm değildir, ekonomik bir kaynak "küllere" dönüşmektedir. Bununla birlikte, plastik geri dönüşüm, atıktan enerjiye göre daha önemli ölçüde büyümeye devam ediyor; kısmen tüketici sonrası atıkların ayrı toplanmasından, aynı zamanda daha geniş bir plastik atık yelpazesinin geri dönüştürülmesine izin veren geri dönüşüm ekipmanlarının sürekli olarak teknolojik evriminden kaynaklanıyor.
Plastik malzemelerin geri dönüştürülmesine yönelik hatların tasarımı ve üretiminde uzmanlaşmış bir İtalyan şirketi olan Gamma Meccanica SpA, müşterilerin isteklerine bir kez daha yanıt verdi ve yeni nesil kesici-kompaktörleri yarattı. Amaç, bu makinelerin performansını ve geri dönüşümü daha zor olan malzemeler üzerindeki uygulamalarını iyileştirmekti. Teknik ekip, bu amaca ulaşmak için laboratuvar hatlarında çeşitli testler ve tedarikçilerin de dâhil olduğu çalışmalar yaptı. Sonunda müşterilerden gelen bilgilerle birlikte Gamma Meccanica bu ekipmanlarını geliştirdi.
Kesici kompaktör, yeniden üretilecek atık malzemeyi filmler, levhalar, rulolar veya önceden kesilmiş biçimlerde içine alıyor. Kesici kompaktörün içinde malzeme parçalanıyor, yoğunlaştırılıyor ve gerektiğinde katkı maddeleri ile karıştırılırak (toz halinde bile), ekstrüzyon aşamasına uygun hale getiriliyor.
Gamma Meccanica tarafından geliştirilen yeni AFT kesici kompaktör, bir dizi yapısal değişiklik ve teknolojik aksesuarlar sayesinde önceki modellere göre çeşitli avantajlar da sunuyor.
Diski dönen bıçaklarla çalıştırmak için “Kraft Bant” kayışları kullanılıyor. Rafine sıkma, üretim verimliliğinin artırılmasına olanak sağlıyor. Çeşitli bileşenlerin iç geometrilerinin yeniden tasarlanmasıyla, önceki üç modele kıyasla yeni diske altı adet döner bıçak takılabiliyor. Bu, özellikle daha fazla bekleme süresi gerektiren malzemeler için daha yüksek kapasiteli üretim seviyelerine ulaşma anlamına geliyor.
Ayrıca, siloların altında, yatak alanında, tozun hattın en hassas kısımlarına zarar vermesini önleyen, daha temiz bir çalışma ortamı sağlayan yeni bir sızdırmazlık sistemi de geliştirildi. Malzemeyi kesici kompaktörden ekstrüdere iten besleme vidalı motorun konumu, üniteyi daha kompakt hale getirmek için yeniden tasarlandı. Operatör, makinenin etrafında hareket etmek için daha fazla alana sahip oluyor ve motor, titreşimlerden daha az etkilenir bir pozisyonda daha stabil durumda yer alıyor. Ayrıca, toz katkı maddeleri için bir besleyici sistemi de kurmak mümkün olabiliyor. Besleyici konumu, katkı maddelerinin geri dönüştürülecek malzemeyle daha iyi karışmasını sağlıyor ve çevreye yayılmasını sınırlamak için en uygun pozisyonda seçilebiliyor.
AFT kesici-kompaktörler, her zaman işlenmiş malzemeden çıkarılan neme doymuş havayı, üretilen buharı dışarı atmak için emme sistemleri ile donatıldı. Tozların işlenmesi daha fazla dikkat gerektiriyor ve bu nedenle çevreye salınan hava ve toz partikülünün işlenmesini müşteri için daha az külfetli hale getirmek için toz ve ince taneler için bir ön azaltma cihazı kurmak mümkün olabiliyor.
Yeni AFT'nin en ilginç yönü, onu farklı boyutlardaki ekstrüderlerle birleştirme imkânı ile öne çıkıyor. Örneğin, bir GM 125 COMPAC ekstrüderi yalnızca bir AFT125 ile bağlanabilir iken, şimdi daha büyük boyutlu bir kesici kompaktör ile de bağlanabiliyor. Bu durumda GM 125 mm’lik bir ekstrüderi bir AFT160 densifier ile birleştirmek mümkün olabiliyor. Daha büyük kesici-kompaktör, çok nemli malzemelerde, malzemenin ekstrüzyon aşaması için hazırlanmasını iyileştiriyor ve bu sayede daha yüksek üretim kapasitesi ve daha iyi granül kalitesi elde edilebiliyor. Nem oranı %20'ye ulaşan malzemeleri dahi işlemenin mümkün olduğu yeni kombinasyonlar, işlenmesi daha zor olan özellikle büyük boyutlardaki veya kalınlıktaki malzemelerde bile etkili oluyor.
Gamma Meccanica
Türkiye Mümessili: ASAL TEKNİK