Plastik atıkları homojen türlere ayırma imkânı
Plastik kalıplamada, HolyGrail2.0 projesiyle dijital filigran teknolojisi
HolyGrail2.0 adıyla yürütülen projenin ana başlıkları;
• Yenilikçi teknoloji: Plastik atıkları homojen türlere ayırmak için dijital bir filigran kullanılması
• Avrupa Markaları Derneği AIM’in koordinesinde sektör genelinde 85'ten fazla ortak girişimciyle yürütülmesi
• Döngüsel ekonomi: Kapalı çevrim ekonomisi ve kaynakların korunmasının taahhüt edilmesi
ArburgGREENworld programı ile Arburg, geri dönüşüm ekonomisi ve kaynakların korunmasına yönelik çalışmaların içinde yer aldı. Firmanın verdiği bilgilere göre, kapalı çevrim ekonomisi için yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışmak, prestijli ortaklarla işbirliği içinde ilerliyor. Bu yenilikler, plastik ambalajları dijital filigranlar aracılığıyla homojen tiplere ayırmaya yarayan "HolyGrail2.0" projesini içeriyor. Proje Eylül 2020'den beri bir sonraki aşamaya geçerek Avrupa Markalar Birliği AIM’in himayesinde sürdürülmeye başlandı. Değer zincirinin her aşamasından 85'in üzerinde şirket ve kuruluş projede yer alıyor. Arburg, plastik enjeksiyon makineleri alanından tek üretici olarak projede yer alıyor.
Arburg’un çevrim ekonomisi ve ambalaj müdürü Bertram Stern, pilot olan projenin olabildiğince erken şekilde, tek katmanlı malzemeden yapılmış olan IML kapları örneğinde gösterebildiklerini ve dijital filigran teknolojisinin ilginç potansiyelini ortaya koyduklarını belirtiyor. Stern ayrıca plastik ambalajların geniş ölçeklerde homojen bir biçimde sınıflandırılması ve akıllı, uygun maliyetli geri dönüşüm çözümünün sağlanması için Avrupa çapında projenin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yapıyor.
Arburg, Eylül 2020'de başlatılan ve 2022 yazında tamamlanması planlanan Avrupa çapında projenin bir parçası olarak çeşitli çalışma gruplarında yer alıyor. AIM, mevcut AB mevzuatına uygun olarak Brüksel'deki genel merkezinden faaliyetleri koordine etmektedir. Beiersdorf, Dow, Henkel, Nestle ve Sick gibi prestijli ortaklarla ve kuruluşlarla yapılan canlı tartışmalar önemli bir ivme yaratıyor. Ortak çalışmalarla HolyGrail2.0'ı etkili bir şekilde ileriye taşınması umuluyor. Bu durumda, bir ambalaj konsepti geliştirildikten sonra, yarı endüstriyel test aşamasının 2021 baharında başlaması planlanıyor. Stern ayrıca AB mevzuatı, 2030 yılına kadar Avrupa'daki tüm plastik ambalajların yeniden kullanılabilir, kolayca geri dönüştürülebilir veya organik gübre olarak dönüştürülebilir olacağını öngörüyor. Hedef yeniden işleme ve geri dönüşüm oranı yüzde 60'tır.
Dijital filigran ile akıllı sıralama
Verimli ve yüksek kaliteli geri dönüşüm, plastik atıkların uygun şekilde toplanmasına ve en etkili şekilde ayrılmasına dayanır. Ayrıca, malzeme döngüsünün bir parçasını oluşturan tüm endüstriyel işleme formları dijitalleştirilmeli ve birbirine bağlanmalıdır. Burası tam olarak ambalajlardaki dijital filigranlar için HolyGrail2.0 girişiminin devreye girdiği yerdir.
Dijital filigranlar, doğrudan bir ürünün yüzeyine veya etiketine uygulanan, ancak son kullanıcılar ve tüketiciler tarafından görülemeyen posta pullarının boyutundaki kodlardır. Bireysel karo desenleri, taşıyıcı malzemedeki mikro geometrik varyasyonlar yoluyla oluşturulur ve bir mozaiğe benzeyen bir grafik oluşturmak için çoğaltılır. Bu kodlar imalatçı hakkında, örneğin işlenen malzemeler ve ambalajın gıdaya uygun olup olmadığı gibi bilgileri öğrenmek için bir parçası yeterli olan bir “dijital pasaport” oluştururlar. Sınıflama ekipmanına yerleştirilmiş yüksek çözünürlüklü kameralar, dijital pasaporttaki bilgileri okur. Süpermarket kasalarında ise tarayıcılar tarafından veya son kullanıcılar ve tüketiciler için, bir mobil cihazdaki bir uygulama kullanılarak okunur. Bu teknoloji bir sorgulama aracı sağlar. Bu teknoloji, bir ürünün tüm hizmet ömrü boyunca her türlü ek bilgiyi (örneğin, bulunabilirlik, kullanım veya imha hakkında) sorgulama aracı sağlar.
Uygulama örneği: Tek malzemeden yapılmış IML kapları
Arburg, dijital filigranlara dayalı teknoloji deneyimi kazanmak için bir süredir yoğun bir şekilde çalışıyor. HolyGrail'in pilot aşamasında, bir hibrit Allrounder 820 H'nin ambalaj versiyonu, 5,8 saniyelik bir döngü süresinde biyo bazlı PP'den yapılmış IML kap çiftleri üretebiliyor. IML otomasyon sistemi, işbirliği yapmış olduğu Verstraete’in sunduğu kalıp içi birleşmiş PP etiketlerinin yerleştirilmesini ve aynı zamanda bitmiş parçaların çıkarılmasını sağlıyor. Bu etiketler dijital filigranları içeriyorlar. Etikete mikro düzeyde işlenmiş bu bilgilerle, tek malzemeli ambalajın içeriğinin yanı sıra ürünün kullanımı ve imhası hakkındaki bilgiler, ilgili uygulama aracılığıyla sorgulanabiliyor.
Allrounder enjeksiyon kalıplama makinelerinin genellikle evsel atıklardan (PCR) veya endüstriden (PIR) geri dönüştürülmüş malzemelerin işlenmesi için uygun olduğu belirtiliyor. Arburg yetkilileri, güvenli bir şekilde homojen tiplerine ayrıldıktan sonra plastikleri döngüsel ekonomiye geri döndürmenin olası yollarının bir dizi örneğini sunmada performans gösterdiklerini şu anki zorluğun, bu teknolojiyi yükseltmenin yollarını bulmak olduğunu ifade ediyorlar.
ARBURG