Kalıp içi etiketleme teknolojisi (IML)
Kalıp içi etiketleme teknolojisine uygun enjeksiyon kalıbının dişi veya erkek kısmına yine kalıp içi teknolojisine uygun etiket kullanılarak plastik ürün elde edilme işlemine Kalıp İçi Etiketleme denir. İşlem olarak, önceden görsel baskısı yapılıp ürün formunda kesilmiş polyproplene (PP) film enjeksiyon kalıbının içine yerleştirilir. Daha sonra kalıp içerisine verilen erimiş durumdaki PP’nin etiket ile birleşmesiyle elde edilen işleme de Kalıp İçi Etiketleme denir. Yine piyasada yaygın ismi ile IML (in mould labelling) etiketleme ismi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kalıp içi etiketleme (IML) nedir?
Kalıp içi etiketleme, plastik ambalaj ürünlerinin (kap olabilir, kapak olabilir) etkili ve hızlı bir şekilde etiketlenme şeklidir. Tek bir etiket ile renkli, görsel değeri yüksek, baskı kalitesi yüksek ve çözünürlüğü yüksek plastik ambalaj kalıp içi etiketleme ile kolayca elde edilebilmektedir.
Kalıp içi etiketleme, plastik ambalaj sektöründe en son yeniliklerden biridir. Türkiye’de yaygın olarak son 10 yıldır kullanım alanına sahiptir. Daha önceleri plastik ambalajlar ofset baskı tekniği ile desenlendirilirken artık ofset baskı tekniği yerini kalıp içi etiketleme teknolojisine bırakmaktadır.
Kalıp içi etiketleme (IML) nerede kullanılır?
Pazarlama anlamında cazip kılıcı olan kalıp içi etiketleme aşağıdaki sektörlerde kullanım alanına sahiptir;
-  Gıda ambalajlarında
-  Boya ambalajlarında
-  Kozmetik ürünlerin ambalajlarında
-  Ev eşyası ürünlerinde
-  Çocuk oyuncaklarında
-  Beyaz eşya ürünlerinde
Kalıp içi etiketlemenin üstünlükleri
Etiket üzerine yapılan ofset baskı tekniği ile elde edilen yüksek baskı çözünürlüğü ve plastik ambalaj ürününün tüm yüzeylerini dekore edebilir olmasıyla ürünün satış raflarında farkındalığını arttırır.
Isı ve nem oranındaki ani değişimlere karşı yüksek dayanıklılık gösteren bir teknoloji olmasından dolayı gıda sektöründe hijyenik gereksinimleri karşılamak adına yüksek performans elde edilir.
Düşük enjeksiyon adetlerinde kalıp içi etiketleme uygulanabilmesi ambalaj stok maliyetinde ve fiziki stoklarda kullanıcıya avantaj sunar.
İlave bir işleme alınmadığı için gıda ve boya sektöründe kalıp içi etiketleme teknolojisi ile temiz, hijyenik plastik ambalajlar üretilmesi mümkündür.
Kuru ofset ya da yapışkanlı etiket  kullanımına göre çok daha kısa üretim süresi sayesinde maliyet üstünlüğü sağlar.
Çevre dostudur.
Aynı plastik kap; farklı etiketler ile dekore edilebilir olduğu için tek bir kalıp ile farklı ürün gruplarına hitap etme olanağı sağlar.
Kalıp içi etiketlemenin öğeleri
Kalıp içi etiketlemenin oluşabilmesi için aşağıdaki öğelerin bir arada bulunması gerekmektedir;
- Â Plastik enjeksiyon makinesi
-  Kalıp içi etiketlemeye uygun enjeksiyon kalıbı
-  Kalıp içi etiketleme robotu
- Â Etiket
- Â Plastik hammadde
Kalıp içi etiketleme (IML) teknolojisine uygun kalıp teknolojisi
1990’lı yılların baÅŸlarında dünyada uygulanmaya baÅŸlanan kalıp içi etiketleme teknolojisi, kalıp, robot, enjeksiyon makinesi ve etiket parametrelerinin birbirleri ile uyumlu ÅŸekilde olmaları neticesinde en doÄŸru çözümü vermektedir.Â
Kalıp içi etiketleme teknolojisine uygun kalıpta dikkat edilmesi gereken başlıca özellikler:
-  Soğutma sisteminin çok iyi olması
-  Kalıpta kullanılan malzemenin seçimi
-  Etiket şekline ve ürüne göre kalıp dizaynının yapılması
-  Sıcak yolluk sistemi ve ısı kontrol sisteminin seçimi
- Kalıp içi etiketleme (IML) teknolojisine uygun robot teknolojisi
Kalıp içi etiketleme robotu, plastik ambalaj üretim sektöründe kullanılan bir otomasyon şeklidir. Bu otomasyonda magazin haznesinde bulunan IML özellikli etiket, transfer ünitesi tarafından alınır, transfer ünitesindeki etiket dummy üzerine yerleştirilir, robot kolu enjeksiyon kalıbının içerisine girerek etiket kalıp üzerine bırakır, diğer tarafta çıkan ürün, ürün alma sistemi ile alınır, robot kolu enjeksiyon kalıbının içinden çıkarak referans konumuna geri döner, ürün alma sistemi ürünü dizme ünitesine teslim eder ve ürünler konveyöre dizilir.
Eurasia Robotic ailesi olarak kalıp içi etiketleme (IML) robotlarında en iyi tasarımlarla en verimli çalışmayı sağlıyoruz. Bu nedenle kalıp içi etiketleme robotları son yıllarda gıda, kozmetik, boya, otomotiv, beyaz eşya sektöründeki firmaların dolayısıyla plastik enjeksiyon yoluyla ürün üreten firmaların her geçen sene daha da tercih ettiği bir sistem olmaktadır.
Günümüzde tüketim hacminin baş döndürücü artışı ve beraberinde gelişen üretim standartları endüstride hızı, kaliteyi, hijyeni ve minimum maliyeti ön plana çıkarmıştır, kalıp içi etiketleme robotları tam da bu noktada büyük bir boşluğu doldurmuştur.
Ãœretilen ürüne göre çeÅŸitli tiplerde yapılan bu robotlar tamamen müşteri odaklı ürünler olup müşterinin ihtiyacına göre Eurasia Robotic bünyesinde mühendislerce yüksek teknoloji ile ÅŸekillendirilirler. ÖrneÄŸin kâse (kap, gövde) robotu yapılırken, son kullanıcı taban etiketlemesi yapacak mı? Kâsenin geometrik ÅŸekli nasıl olacak? Kalıp kaç gözden oluÅŸuyor? Bütün bu parametreler robotun tasarımı sırasında sürekli göz önünde bulundurulur. Bu yüzdendir ki bu ürünlerin tam olarak tek tipte standardize edilmesi mümkün deÄŸildir.Â
Kalıp içi etiketleme (IML) robotunun bölümleri
Kalıp içi etiketleme robotu kolay tanınabilmesi için en baz model göz önüne alındığında aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır;
-  Etiket magazin ünitesi
-  Etiket transfer ünitesi
- Â Robot ana kol
-  Robot ana aksı
-  Dizme ünitesi
-  Konveyör
Opsiyonel olarak kalıp içi etiketleme (IML) robotlarında bulunabilecek bölümlerÂ
İşlem aşamalarının daha da geliştirilmesi için opsiyonel olarak kalıp içi etiketleme robotlarında aşağıdaki bölümlerde bulunmaktadır;
-  Ürün çevirme ünitesi
-  Kamera kontrol ünitesi
-  Kulp takma ünitesi
-  Hatalı ürün ayıklama ünitesi
Kalıp içi etiketleme robotlarında öne çıkan özellikler
Bir kalıp içi etiketleme robotunu öne çıkaran bir takım özellikler vardır. Biz Eurasia Robotic ailesi olarak bunları sağlamakta lider firmayız. Bunlar;
-  Robotta kullanılan servo sistem ve sayısı
-  Kullanılan pnömatik sistem
-  Kullanılan lineer sistem
- Â Vakum sistemi
- Â Statik sistemi
-  Ekran özelliği, biz Eurasia Robotic ailesi olarak tablet ekran uygulamasını başarıyla yapmaktayız.
- Â Åžase sistemi
-  Robot çevrim süresi, biz Eurasia Robotic ailesi olarak kapak ürünlerde 0,6-0,8 sn aralığında, gövde ürünlerde 1,2 -1,8 sn aralığında robot sürelerini sağlamaktayız. Bu süreler Avrupa’daki rakiplerimiz ile aynı düzeydedir.
-  Kullanıcı dostu olması
-  Esnek çalışma aralıklarına sahip olması (aynı robot üzerinde birden fazla ürünün çalışabilmesi).
Eurasia Robotic
Güray KİRİK