Pnömatikte enerji verimliliği eğitim seti
Enerji, günümüz dünyasının en önemli gereksinimlerindendir. Artan dünya nüfusu ve buna paralel azalan enerji kaynakları nedeniyle, son yıllarda enerji tasarrufu en önemli mühendislik çalışmalarının başında gelmektedir. Özellikle endüstriyel alanda, enerji tasarruflu komponentlerin ve sistem çözümlerine gidilerek, daha verimli çalışan üretim hatlarıyla daha düşük maliyetli üretimler yapılabilmektedir. Aynı zamanda yaşanabilir ve daha temiz bir dünya için enerjinin korunması ve kontrollü olarak kullanılması çok önemlidir.
ETS- 200 Enerji Tasarrufu Seti ile basınç, debi, akım gibi parametlerdeki değişimleri kontrol ederek set üzerindeki tasarruflu ve de tasarrufsuz komponentler arasındaki farkı ve çalışma sistemini görme ve öğrenme şansına sahiptir.
Set üzerindeki ana modüller;
1. Vakum Modülü
2. Aktüatör Modülü
3. Üfleme Modülü
4. Valf Modülü
1.Vakum modülü
Vakum bölgesi, sistem üzerinde tutma ve kaldırma aparatlarının kullanıldığı ve basınçlı hava ile çalışan bölgeyi temsil eder. Sistemde kullanılan standart ve çok kademeli vakum üreteçleri ile ayrı ayrı ölçüm yapılarak enerji tüketimi set üzerinde kullanılan önceden programlanmış operatör panelinde gözlenir.
2.Aktüatör modülü:
Bu bölgede hem standart hem de yüksek performanslı ve verimli pnömatik silindirler, valfler, kontrol elemanları bulunur.Bu elemanlar vasıtasıyla akış miktarları ve basınç değerleri ölçülerek, uygulanan eş kuvvetin tasarruflu olan silindirde daha az hava tüketimi harcanarak sağlandığı görülür.
3. Üfleme modülü:
Bu bölge endüstride daha çok temizlikte kullanılan üfleme havasında yaşanan hava tüketimini gösterir. Sistemde biri tasarruflu diğeri normal olmak üzere iki adet hava tabancası mevcuttur. Hava tabancalarından geçen hava debilerindeki değişim gözlemlenerek tasarruflu olan tabancadaki debi ile aynı iş daha düşük enerji ile yapılabilmektedir.
4. Valf modülü:
Bu bölge, endüstride sıkça kullanılan makinalardaki pnömatik valfleri temsil eder. Sistemde biri tasarruflu diğeri normal olmak üzere iki adet valf mevcuttur. Valflerden geçen akımların değişimleri gözlemlenerek tasarruflu olan valf ile aynı iş daha düşük enerji ile yapılabilmektedir.
Basınç:
ETS-200 İşletme şartlarındaki hava basıncını aşağıdaki aktivitelere göre karşılaştırır,
Çeşitli tipteki vakum üreteçlerinin karşılaştırılması
Uzun hatlarda yaşanan basınç kayıpları
Karşı basınç etkisinin analizi
Her bir aktütatör için gerekli hava basıncını oluşturacak basınç ağı adaptasyonu
Çeşitli tipteki hava tabancalarının karşılaştırılması
Çeşitli tipteki hava nozullerinin karşılaştırılması
Çeşitli tipteki aktüatörlerin karşılaştırlması
Monitoring:
ETS- 200 seti ile tüm veriler saklanabilir ve sonraki veri girişlerinde karşılaştırma yapılabilir
Sistemdeki debinin ölçümü
Akışın olmadığı durumlarda veya sistemin durduğu hallerde akışın ölçülebilmesi
50 ms örnekleme hızının olması
Seri ve paralel koldan geçen akımın ölçülmesi
Silindirlerin basınç/güç çıkışının gözlemlenmesi
Sonuç olarak endüstride uygulanabilecek enerji tasarrufu mühendislik çalışması, ETS- 200 seti ile kolaylıkla uygulayabilir ve uygulama alanları konusunda ayrıntılı olarak çalışma yapılabilir.
Entek Teknoloji