Ekstrüzyon teknolojilerinde dozajlama ünitelerinin yeri
Modern plastik endüstrisinde, boyalı hammadde kullanmak yerine şeffaf hammadde kullanarak renklendirme işlemini makine yanında yapmak, maliyet ve daha hassas ürün kontrolü açısından giderek önem kazanmaktadır. Bu nedenle PLASTIC SYSTEMS güvenilir, hassas bir karışım için ekstrüzyon proseslerinde, ekstruder makinesinden gelen sinyale göre hızlanıp yavaşlayan volumetrik dozajlamaları ile alternatif çözümler sunmaktadır.
Volumetrik dozajlama
Volumetrik dozajlama ünitesi, plastik üretim makinesinin (enjeksiyon, extruder, şişirme..) hammadde giriş boğazına bağlanmaktadır. Masterbatch beslemesi bir adet vida, kovan sistemi ile ayarlanmaktadır. Masterbatch besleme vidasının hızı, enjeksiyon prosesinde kendi kumanda panosu tarafından, enjeksiyon vidasının emiş zamanına ve hızına göre otomatik olarak, ekstrüzyon prosesinde ise ekstruderden aldığı 0-10v sinyale göre vidanın dönüş hızı doğrultusunda kendi hızını ayarlar. Bunun için, makinenizin vida hareket kontaktörüne paralel olarak bağlanır. Böylece makinenin devreye alınması ve rejime oturtulması sırasında yapılan ayarlardan etkilenmez. Yapılması gereken sadece masterbatch yoğunluğunu, basılacak parça ağırlığını ve masterbatch oranını girmektir. 40 adet hafızaya sahiptir. Kalıbınıza göre bir kere ayar yapılır ve kaydedilir. Daha sonra hangi kalıp ile çalışılacaksa kalıbınıza göre uygun parametreler hafızadan otomatik olarak çağırılır. Böylelikle her kalıp değişiminde yeniden manüel olarak ayarlama yapmak gerekmemektedir.
Makine boğazına bağlanan parçada izleme camı mevcuttur. Böylece masterbatch besleme zamanı ve miktarı camlı bölmeden izlenebilir. Vida ve kovan grubu belirli bir açıdan monte edilmiştir. Bu grup üzerinde bulunan bir kapak sayesinde, ana makine üretime başlamadan önce gönderilecek olan masterbatch boğaza gitmeden dışarıya alınabilir, böylelikle kalibrasyon ve kontrol yapılabilir.
Farklı çap ve hatvelerde vidalar kullanılarak masterbatch kullanım miktarında 0,96kg/saat – 800kg/saat gibi çok geniş bir aralığı yakalamak mümkündür. Cihazın haznesi, vidası ve kontrol sistemi aynı gövde içerisindedir. Dolayısıyla daha az yer kaplamaktadır. Ayrıca standart gövde bağlantı sistemi sayesinde, 2 adet dozajlama herhangi bir ilave ekipman gerekmeden aynı gövdeye bağlanıp çalıştırılabilmektedir.
Sena Makine
Murat İnce