Akıllı telefonlardan sonra ‘’Akıllı Cihaz Yüzeyleri’’ hem sağlığınızın hem de cebinizin dostu
Tıp teknolojisi çok işlevli kontrol panellerine dönüyor. Tıbbi cihazların kullanıcı kontrol panellerine talep oldukça yüksektir. Şalterlerin, düğmelerin ve diğer kontrol panellerinin kolay kullanılabilir olması talebinin dışında cihaz ara yüzleri ev ortamı ya da yoğun bakım ünitesi gibi farklı ortamlarda azami hijyen sağlayabilmek için kolay temizlenebilir olmalıdır. Bu çok işlevli yüzey teknolojisinin tıbbi cihaz üreticilerine yeni fırsatlar sunduğu bir alandır. Aynı zamanda yenilikçi bileşik teknoloji trendleri, üretimde maliyetleri düşürecek ve kullanım kolaylığı sağlayacaktır.
Tıbbi ekipmanlardaki operatör kontrol birimleri ameliyathaneler gibi steril ortamlar dahil bütün çevreler için risk oluşturmaktadır. Mikroplar ve toz partikülleri ön paneldeki şalterlerin, düğmelerin ve kontrol topuzlarının bağlantı noktalarına kolayca yerleşebilir ve temizlenmeleri son derece zor olabilir. Sürekli olarak kapalı ve pürüzsüz bir yüzey üretmek için genellikle zar klavye kullanılır. Ancak bu tip klavyeler kullanım sırasında dayanıksız olmakta ve bu nedenle ek bir risk faktörü oluşturmaktadır. Alternatif arayışındaki ürün tasarımcıları artık kapasitif elektroniğe dayalı yeni bileşik teknolojilere dönmektedir. Çok işlevli yüzey teknolojisi son yıllarda otomobil uygulamaları için geliştirilip uygulanmıştır.
Çok işlevli Yüzeyler bileşik teknolojinin yeni bir türüdür. Plastik enjeksiyon teknolojisi ve mekatronik plastik yüzeylere işlevsellik ve elektronik akıllılık kazandırmak için birleştirilir. Bunu mümkün kılan elektriksel kapasite yani iki uzamsal nokta arasında karşılıklı etki (iki elektrot arasındaki elektrik kuvveti alanında olduğu gibi) prensibini kullanan kapasitif sensörlerdir. Bir elektrik alanı içerisindeki elektrik akım hatları geçirgen bir nesne (parmak ucu gibi) müdahalesiyle değiştirilebilir. Kapasitif sensörler bu değişimleri algılar ve belirli bir işlevi başlatmak için kullanılabilecek bir voltaj değişimi ile karşılık verir. Etki alanları geçirgen olmayan katı cisimlere nüfuz ettiğinden sensör etkisi termoplastik ya da bir operatörün eldiveni gibi ince yüzeyler üzerinden de çalışabilir.
Şalter ve düğmelerin yerini “Akıllı Yüzeyler” alıyor
Çok işlevli yüzeylerin üretimi, sensörlerin ve iletken yolların baskılama, maskeleme ve metalleştirme yöntemleriyle iliştirildiği filmlere dayalıdır. Filmler üç boyutlu olarak yapılandırıldıktan sonra üst kalıplanmada kesilebilir ya da termoplastik ile ters enjeksiyon gerçekleştirilebilir; böylece kapasitif elektronik teknolojileri mekanik şalter, düğme ve kontrol topuzlarının yerini alabilir, bu sayede pürüzsüz, yüksek dayanımlı cihaz yüzeyleri üretilir. Geleceğin otomobilleri, sadece dokunarak, hissederek ve etkileşimle akıllı telefonlardan bile daha kolay idare edilebilecekler. ENGEL 2012 Haziran’ındaki Sempozyumunda ilk üretime yakın uygulamasını tanıttı. Otomobiller için duyarlı ara yüze sahip orta konsollar ENGEL duo 350 ton enjeksiyon kalıplama makinesi kullanılarak üretildi. Üç boyutlu önceden şekillendirilmiş kapasitif bir film kalıba bir robot tarafından yerleştirilmiş ve PC/ABS vasıtası ile üstü kalıplanmıştır. Bu işlemin ardından yüzeyi korumak ve yüksek kalite elde etmek amacıyla bileşen poliüretan akıtılarak kaplanmıştır. Bu teknoloji ENGEL ve proje ortakları tarafından “Multifunctional Surfaces (çok işlevli yüzey) ” adı altında pazarlanacaktır. Duyarlı yüzey, ENGEL’in clearmelt (şeffaf eritme) prosedürü dahil bir dizi farklı teknolojiye dayanır.
Otomobil üretimi için ‘’Çok işlevli Yüzey’’ hijyen yönünden çok , kullanım kolaylığı ve yüksek verimlilik dikkate alınarak tasarlanmıştır. Geleneksel üretim yönteminde 100’den fazla küçük parçanın ayrı ayrı üretilip birleştirilmesini gerektirirken kapasitif filmler ve plastik granület, işlevsel, montaja hazır bileşenlerin tek bir adımda üretilebilmesini mümkün kılmaktadır. Orta konsolları örnek olarak aldığımızda, üretim maliyetlerinin en az yüzde 30 düştüğünü söyleyebiliriz. Birleştirme gerektirmediğinden üretkenlik de önemli ölçüde artmaktadır.
Ürün tasarımının sınırları zorlanıyor
Bir diğer avantaj ise geniş tasarım ufkudur. Esnek baskı üretimi sensörlerin filmler üzerinde hemen her yere konulabilmesini mümkün kılmakta; filmler ise herhangi bir şekilde biçimlendirilebilmektedir. Bu nedenle duyarlı yüzey teknolojisi, kullanılabilirlik ve ergonomi açısından eşsiz operatör kontrol birimlerini düşük maliyetle geliştirmek için idealdir.
Hâlihazırda otomobil endüstrisinden edinilen tecrübeler ile geliştirilip tıp teknolojisine uygulanmaktadır. ENGEL’in yanı sıra akıllı, çok katmanlı ara yüzlerin uzmanlıkla geliştirilmesi ve üretilmesi ile en yoğun ilgilenen şirket Linz/Avusturya’dan Plastic Electronic GmbH ’dir. Tıbbi uygulamalar konusunda imkânlar çok büyüktür. Temel olarak çok işlevli yüzey teknolojisi büyük miktarlarda üretilecek bütün elektronik tıbbi cihazlar için uygundur. Kan şekeri ölçüm cihazları, insülin pompaları ya da solunum tedavisi sistemleri örnek olarak gösterilebilinir.