Çeliğe alternatif olarak seçilen sürdürülebilir ambalaj çözümü
Aromsa, paslanmaz çelik konteynerleri değiştirerek sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için Mondi ile ortaklığa gitti
Ürünleri arasında soslar, sos malzemeleri, özler ve baharatlar bulunan Türk aroma şirketi Aromsa’nın önünde aşılması gereken bir zorluk vardı. Şirket sürdürülebilirlik stratejisine tümüyle bağlıydı, ancak aynı zamanda nakliye için paslanmaz çelik konteynerler kullanmak isteyen yeni bir müşteriyle çalışmaya başladı. Bunun için yaklaşık 250 tane paslanmaz çelik konteynere yatırım yapılması gerekiyordu ve bu da şirkete göre maliyetli bir ambalaj çözümü anlamına geliyordu. Yüksek fiyatın yanı sıra depolama ve bakım, konteynerlerin yıkanması ve sterilize edilmesi gibi lojistik maliyetler de söz konusuydu.
Mondi alternatif bir çözüm geliştirmeye çağrıldı ve şirket de Aromsa’ya üretim hattında denemesi için TankerBox önerdi. Aromsa tesislerinde birkaç ay süren yakın iş birliği ve inovasyon çalışmalarının ardından TankerBox ticari kullanıma hazır hâle getirildi.
Şirkete göre, oluklu mukavvadan üretilen, geleneksel Dökme Yük Konteyneri (IBC) ve metal varilin yerine geliştirilen TankerBox, yenilikçi bir ürün ve daha sürdürülebilir çözüm olarak nitelendiriliyor. Bu ürünün patentli tasarımı 5 parçadan oluşuyor: dış kutu, iç sekizgen kutu, köşegen destek, alt yıldız ve üst kapak parçaları. Bu çözümün üstten veya alttan boşaltma için iki alternatif tasarım seçeneğine sahip akıllı bir boşaltma sistemi sunduğu ve taşınan ürün boşaltıldıktan sonra kalan içeriği en aza indirecek şekilde yapılandırıldığı belirtiliyor.
Aromsa Üretim Müdürü Nil Okyar şunları söylüyor: “Paslanmaz çelik konteyner ile yaptığımız tüm işlemleri TankerBox ile çok daha rahat yapabiliyoruz. Artık metal konteynerlerle ilişkili iade işleminden kurtulduğumuz için nakliye işlemini kolaylaştırmamız mümkün oldu. Ayrıca TankerBox’ı üst üste stoklayabiliyor ve sevk edebiliyoruz, böylece depolama alanı kazanıyor ve sevkiyat kapasitesini iki katına çıkarıyoruz. Bu avantajlar ancak Mondi ile yaptığımız iş birliği sayesinde mümkün oldu.”
Metal varil veya IBC muadilleri ile karşılaştırıldığında, kimyasal olarak temizlenmesi veya boş kargo olarak iade edilmesi gerekmediğinden, yeni ambalaj çözümünün optimize edilmiş tasarımının depolama ve lojistikte verimlilik, buna bağlı olarak da maliyet avantajları sağladığı ifade ediliyor. Kolay kullanımı ve dolum hatlarına entegrasyonunun yanı sıra markayı öne çıkarmak amacıyla üstüne baskı yapılabilmesi diğer avantajları arasında yer alıyor.
Mondi Corrugated Türkiye Ağır İş Ambalajları Satış ve İş Geliştirme Lideri Gözdecan Demir şunları söylüyor: "Müşterilerimizin gereksinimlerini karşılamak için onlarla birlikte çalışmaktan gurur duyuyoruz. Aromsa için tasarladığımız bu çözüm çok iyi bir şekilde işe yaradı çünkü onların ihtiyaçlarını temel alıyordu. Başarıyı sağlayan da işte bu iş birliği düzeyidir.”
TankerBox kimya, boya, ilaç ve petrol gibi çeşitli sektörlerin yanı sıra konsantre içecekler, endüstriyel sıvı gıda ve katkı maddeleri, alkollü içecekler, süt ve süt ürünleri için gıda sektöründe de güvenle kullanılabiliyor. Mondi, TankerBox ve bağlantı parçalarını sağlarken, ürün geliştirme hizmetleri tüm satış süreci boyunca müşterilerine kapsamlı destek sunuyor.
Kaynak: Mondi