Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Examples of the Reader Ürünler AIMPLAS kahve atıklarından plastik film üretiyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

AIMPLAS kahve atıklarından plastik film üretiyor

Biyolojik atıkları kaynağa dönüştürmek, döngüsel ekonominin anahtarlarından biri olarak European WaysTUP!'un ana hedefleri arasında yer alıyor. Horizon H2020 programı tarafından finanse edilen proje, kentsel biyo atığın kullanımına yönelik yeni değer zincirleri oluşturmak için farklı araştırma hatları üzerinde çalışıyor. Plastik Teknolojisi Merkezi AIMPLAS, bu proje çerçevesinde kullanılmış kahve telvesinden plastik bir film üreterek atıkları yüksek değerli ürünler kaynağına dönüştürdü.

AIMPLAS'ta projenin baş araştırmacısı Nuria López yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor: “WaysTUP! biyo atığın, biyoatık üretiminden kaçınarak ve yüksek değerli ikincil kaynakların kaynağı olma potansiyelini kullanarak döngüsel ekonomiye geçişte nasıl önemli bir rol oynayabileceğinin açık bir örneğidir. Bizim durumumuzda, kahve atıklarını paketleme için plastik filme dönüştürüyoruz. Bu arada, SAV – Agricultores de la Vega de Valencia gibi diğer proje ortakları, gıda ve kozmetik endüstrileri için gıda katkı maddeleri, yem ve yağlar üretmek üzere atıkların geri kazanılmasından sorumlu proje koordinasyon ortaklarıdır. Bu proje sayesinde, balık ve et atıkları, kullanılmış kahve telvesi ve yemeklik yağ dahil olmak üzere çeşitli kentsel biyo atık türleri, gıda katkı maddeleri, çeşniler, böcek proteini, biyoetanol, biyosolventler ve ambalajlama için biyoplastikler gibi yeni biyobazlı ürünlere dönüştürülüyor.”

AIMPLAS tarafından üretilen biyobazlı plastik film, Bio-Bean (Birleşik Krallık) tarafından toplanan restoran kahve telvelerinden PHA'dan elde edildi. AIMPLAS önce PHA'yı ekstrüzyonla işlenebilecek şekilde formüle etti ve ardından farklı esnek ambalaj türlerinde kullanılabilen filmi üretti.

Seçici atık toplama konusunda vatandaş bilinci

WaysTUP! Projesi, kentsel biyo atığın bir kaynak olarak önemi hakkında vatandaşların ve yerel toplulukların mevcut algısını iyileştirmeyi amaçlıyor. Buradaki fikir, sonraki geri kazanım için topluluğun seçici kentsel biyoatık toplamaya aktif katılımını teşvik etmek. Buna ek olarak, yerel yönetimler, kentsel biyoatık geri kazanımı lehine yeni örgütsel modellerin yanı sıra karar verme için Avrupa düzeyinde kanıta dayalı politika önerileri benimsemeye ilişkin yönergeler alıyor.

Proje, 818308 numaralı finansman sözleşmesi kapsamında AB Araştırma ve Yenilik Programı Horizon 2020 tarafından finanse ediliyor. Projeye toplam 26 araştırma merkezi, yerel makamlar, şirketler ve şehir ağları katılım gerçekleştiriyor.

Kaynak: AIMPLAS