Thursday, Sep 12th

Last updateMon, 09 Sep 2024 6am

You are here: Home Makale Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor
Plastik Sanayicileri Derneği'nde bayrak devri

Plastik Sanayicileri Derneği'nde bayrak devri

Yarım asrı aşan geçmişi ile ülkemizin en köklü sivil toplum kuruluşlarından olan...

Kimya sektörü ihracatını yüzde 24 artırdı

Kimya sektörü ihracatını yüzde 24 artırdı

Plastikler ve mamulleri ihracatı, 870 milyon 350 bin dolarla kimya ihracatında i...

Güvenli gıdaya ulaşım ‘ambalaj’ ile mümkün

Güvenli gıdaya ulaşım ‘ambalaj’ ile mümkün

Dünyada talep ve beklentilerin her geçen gün farklılaştığını, iş yapış şekilleri...

Bakioğlu Grubu, ülkemiz ekonomisine sağladığı  katkıyı başarılarla taçlandırıyor

Bakioğlu Grubu, ülkemiz ekonomisine sağladığı katkıyı başarılarla taçlandırıyor

Esnek ambalaj sektöründe dikey entegre iş modelinde faaliyet gösteren Bakioğlu H...

Kimpur ve Ravago Petrokimya’dan  önemli iş birliği

Kimpur ve Ravago Petrokimya’dan önemli iş birliği

Kimpur, Ravago Petrokimya ile başarılı bir iş birliğine imza attığını duyurdu. Y...

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Araştırmacılar, spirulina bazlı plastikler geliştiriyor

UW malzeme bilimi ve mühendisliği doktora öğrencisi Mallory Parker burada spirulinadan yapılmış bir biyoplastik küpü tutuyor.  Mark Stone/ University of WashingtonWashington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip, spirulina olarak da bilinen toz haline getirilmiş mavi-yeşil siyanobakteri hücrelerinden yapılan yeni biyoplastikler geliştirdi.

Plastikleri hayatımızın neredeyse her alanında kullanıyoruz. Sorun, plastik bir şeyi kullanmayı bitirdiğimizde ortaya çıkıyor - çevrede yıllarca kalabiliyor. Zamanla plastik, önemli çevre-sağlık sorunları oluşturabilecek mikroplastik adı verilen daha küçük parçalara ayrılıyor. En iyi çözüm, bunun yerine biyolojik olarak bozunan biyo-bazlı plastiklerin kullanılmasıdır. Ancak bu biyoplastiklerin çoğu arka bahçe kompostlama koşullarında bozunacak şekilde tasarlanmamıştır ve ticari kompostlama tesislerinde işlenmeleri gerekir. Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yönetilen bir ekip, bir kompost kutusundaki muz kabuğuyla aynı zaman ölçeğinde bozunan yeni biyoplastikler geliştirdi. Bu biyoplastikler spirulina olarak bilinen tamamen toz haline getirilmiş mavi-yeşil siyanobakteri hücrelerinden üretildi. Ekip, spirulina tonu çeşitli şekillerde oluşturmak için geleneksel plastiklerin yapımında kullanılan işleme tekniğinin aynısı olan ısı ve basınç kullandı. UW ekibinin biyoplastikleri, tek kullanımlık, petrol türevi plastiklerle karşılaştırılabilir mekanik özelliklere sahip. Ekip bu bulguları 20 Haziran'da Advanced Functional Materials'da yayınladı.

Toz haline getirilmiş spirulina hücreleri (kaptaki yeşil toz)UW Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Yardımcı Profesörü olan kıdemli yazar Eleftheria Roumeli, "Arka bahçelerimizde hem biyolojik olarak türetilen hem de biyolojik olarak parçalanabilen, aynı zamanda işlenebilir, ölçeklenebilir ve geri dönüştürülebilir biyoplastikler yaratmak için motive olduk. Sadece spirulina kullanarak geliştirdiğimiz biyoplastikler yalnızca organik atıklara benzer bir bozunma profiline sahip olmakla kalmıyor, aynı zamanda daha önce bildirilen spirulina biyoplastiklerinden ortalama 10 kat daha güçlü ve sert. Bu özellikler, spirulina bazlı plastiklerin tek kullanımlık gıda ambalajları, şişeler veya ev plastikleri de dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde pratik olarak uygulanmasına yönelik yeni olanaklar sunuyor” diyor.

Araştırmacılar biyoplastiklerini yapmak için birkaç nedenden dolayı spirulina kullanmayı tercih ettiler. Her şeyden önce, büyük ölçeklerde yetiştirilebilir çünkü insanlar zaten onu çeşitli gıdalar ve kozmetikler için kullanıyor. Ayrıca, spirulina hücreleri büyüdükçe karbondioksiti ayırarak bu biyokütleyi plastikler için karbon-nötr veya potansiyel olarak karbon-negatif bir ham madde haline getiriyor.

UW Malzeme Bilimi ve Mühendisliği doktora öğrencisi olan başyazar Hareesh Iyer, "Spirulina aynı zamanda ateşe karşı dayanıklı benzersiz özelliklere sahiptir. Ateşe maruz kaldığında, yanan ya da eriyen birçok geleneksel plastiğin aksine, anında kendi kendine sönüyor. Bu ateşe dayanıklı özellik, spirulina bazlı plastikleri, tutuşabilirlikleri nedeniyle geleneksel plastiklerin uygun olmayabileceği uygulamalar için avantajlı hale getiriyor. Veri merkezlerindeki plastik raflar buna bir örnek olabilir çünkü sunucuları serin tutmak için kullanılan sistemler çok ısınabilir" diyor.

Plastik ürünler oluşturmak genellikle plastiği istenen şekle sokmak için ısı ve basınç kullanan bir süreci içerir. UW ekibi de biyoplastiklerinde benzer bir yaklaşım benimsedi.

Roumeli, "Bu, malzemelerimizi endüstriyel ölçeklerde kullanmak istediğimizde üretim hatlarını sıfırdan yeniden tasarlamak zorunda kalmayacağımız anlamına geliyor. Laboratuvar ile endüstriyel talebi karşılamak için ölçek büyütme arasındaki ortak engellerden birini ortadan kaldırdık. Örneğin, birçok biyoplastik, deniz yosunu gibi biyokütleden elde edilen ve film haline getirilmeden önce performans değiştiricilerle karıştırılan moleküllerden yapılır. Bu süreç, malzemelerin dökümden önce bir çözelti formunda olmasını gerektiriyor ve bu ölçeklenebilir değildir."

UW malzeme bilimi ve mühendisliği doktora öğrencisi Mallory Parker, bir UW logo  kalıbına spirulina tozu ekliyor. Bu kalıp sıcak baskıya girdiğinde, UW logosu şeklinde  bir plastik parçası üretecek.Diğer araştırmacılar biyoplastik oluşturmak için spirulina kullandılar, ancak UW araştırmacılarının biyoplastikleri önceki girişimlerden çok daha güçlü ve sert. UW ekibi, ekstrüder veya sıcak pres içindeki sıcaklık, basınç ve süre gibi işleme koşullarını değiştirerek ve ortaya çıkan malzemelerin mukavemet, sertlik ve tokluk gibi yapısal özelliklerini inceleyerek bu biyoplastikler içindeki mikro yapıyı ve bağlanmayı optimize etti.

Iyer, “Bu biyoplastikler endüstriyel kullanım için ölçeklendirilmeye tam olarak hazır değildir. Örneğin, bu malzemeler güçlü olsalar da hala oldukça kırılgandırlar. Bir başka zorluk da suya karşı duyarlı olmalarıdır. Bu malzemelerin üzerine yağmur yağmasını istemezsiniz" diyor. Ekip bu sorunları ele alıyor ve bu malzemelerin nasıl davranacağını belirleyen temel ilkeleri incelemeye devam ediyor. Araştırmacılar, çeşitli biyoplastikler yaratarak farklı durumlar için tasarım yapmayı umuyorlar.

Yeni geliştirilen malzemeler aynı zamanda geri dönüştürülebilir

Roumeli, "Biyobozunma bizim tercih ettiğimiz yaşam sonu senaryosu değil. Spirulina biyoplastiklerimiz, çok erişilebilir olan mekanik geri dönüşüm yoluyla geri dönüştürülebilir. Ancak insanlar genellikle plastikleri geri dönüştürmüyor, bu nedenle biyoplastiklerimizin çevrede hızla bozunması ek bir avantaj."

Bu makalenin ortak yazarları

UW malzeme bilimi ve mühendisliği doktora öğrencileri Ian Campbell ve Mallory Parker; UW malzeme bilimi ve mühendisliği doktora sonrası araştırmacı Paul Grandgeorge; bu çalışmayı UW malzeme bilimi ve mühendisliği doktora sonrası araştırmacısı olarak tamamlayan ve şu anda Intel'de çalışan Andrew Jimenez; Malzeme bilimi ve mühendisliği alanında okuyan UW yüksek lisans öğrencisi Michael Holden; kimya mühendisliği alanında okuyan UW lisans öğrencisi Mathangi Venkatesh; biyoloji alanında okuyan UW lisans öğrencisi olarak bu çalışmayı tamamlayan Marissa Nelsen; ve Microsoft'ta baş araştırmacı olarak çalışan Bichlien Nguyen. Bu araştırma Microsoft, Meta ve Ulusal Bilim Vakfı (National Science Foundation) tarafından finanse edildi.

Kaynak: Washington Üniversitesi (University of Washington)

TEKNOLOJİ / TECHNOLOGY

Setting
En üst düzeyde sınıflandırma performansı

En üst düzeyde sınıflandırma performansı

Monday, 05 August 2024

Sesotec, IFAT 2024'te en yeni yapay zekâ teknoloji...

Readmore

Hipermak, Omnis serbest düşüm kolileme makinesi

Hipermak, Omnis serbest düşüm kolileme makinesi

Thursday, 15 August 2024

Fonksiyonel, son teknoloji ve yenilikçi paketleme ...

Readmore

Kaynak ve kesme uygulamaları için robotlar

Kaynak ve kesme uygulamaları için robotlar

Monday, 05 August 2024

FANUC’un ARC Mate serisi robotları, 35 kg’a kadar ...

Readmore

ÜRÜN / PRODUCTS

Setting
Dijitalleşen ambalaj tasarımları, akılda kalıcı bir  kullanıcı deneyimi sunuyor

Dijitalleşen ambalaj tasarımları, akılda kalıcı bir kullanıcı deneyimi sunuyor

Monday, 05 August 2024

Günümüz tüketicileri teknolojiyi ve dijital araçla...

Readmore

PET geri dönüşüm tesisine yeni yatırım

PET geri dönüşüm tesisine yeni yatırım

Monday, 05 August 2024

TANRIKULU, gıdaya uygun rPET granül ürettiği tesis...

Readmore

Otomotiv parçaları için simülasyon aracı

Otomotiv parçaları için simülasyon aracı

Monday, 05 August 2024

THERMOFIP iş akışı aracı, su ve glikol bazlı soğut...

Readmore

PAAG, Türkiye'deki PET şişeden şişeye geri dönüşümü büyütüyor

PAAG, Türkiye'deki PET şişeden şişeye geri dönüşümü büyütüyor

Monday, 05 August 2024

Bell Holding AŞ. üyesi PAAG, Gebze tesisinde üreti...

Readmore

MAKALE / ARTICLE

Setting
Plastik Gıda Ambalajlama ve Sürdürülebilirlik

Plastik Gıda Ambalajlama ve Sürdürülebilirlik

Thursday, 15 August 2024

Özet 

Bu makalede, çevreye duyarlı ambalajlamanın ö...

Readmore

Tribolojik özelliklerin iyileştirilmesinde mikrokapsül uygulamalarının yeri

Tribolojik özelliklerin iyileştirilmesinde mikrokapsül uygulamalarının yeri

Thursday, 09 May 2024

Özet

Mühendislik termoplastikleri alanında sıkça ka...

Readmore

Plastik Ekstrüzyon Üretiminde Proses Parametrelerinin Optimizasyonu

Plastik Ekstrüzyon Üretiminde Proses Parametrelerinin Optimizasyonu

Monday, 05 August 2024

Özet

1900’lü yılların başında başlayan plastik ekst...

Readmore

RÖPORTAJ / INTERVIEW

Setting
Şirketimizin odak noktası ‘Sadelik, Yakınlık ve Uzmanlık’ çatısı altında toplanıyor

Şirketimizin odak noktası ‘Sadelik, Yakınlık ve Uzmanlık’ çatısı altında toplanıyor

Thursday, 04 July 2024

Telemecanique Sensors Ülke Müdürü Bilkay Bilgen, S...

Readmore

Bareks olarak sürdürülebilirliği  odağımıza alıyoruz

Bareks olarak sürdürülebilirliği odağımıza alıyoruz

Thursday, 08 August 2024

Bareks çatısı altında, çok katlı ekstrüzyon teknol...

Readmore

5 kıtada 67 ülkeye ihracat yapıyoruz

5 kıtada 67 ülkeye ihracat yapıyoruz

Monday, 06 May 2024

İnan Makine, yarım asrı aşan tecrübesi ile bugün İ...

Readmore

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı

Reklam Alanı