Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home News Teknoloji TOMRA teknolojileri esnek ambalaj geri dönüşüm tesisinde yerini alıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

TOMRA teknolojileri esnek ambalaj geri dönüşüm tesisinde yerini alıyor

Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu Şirketleri’nin beşinci şirketi Bakcycle Geri Dönüşüm AŞ, faaliyete geçmek üzere geri sayıma başladı.

Esnek ambalaj sektöründe, dikey entegrasyon iş modelinde faaliyet gösteren ve kendi alanlarında güçlü yapılarıyla öne çıkan Bakioğlu Holding Ambalaj Grubu şirketleri arasına dahil olan Bakcycle, Türkiye’de tüketim sonrası alçak yoğunluklu polietilen atıklarından ilk defa esnek ambalaj üretiminde kullanılmak üzere yüksek saflıkta geri dönüştürülmüş granül sunacak tesisini kuruyor. Başlangıç aşamasında mekanik geri dönüşüm yapacak olan yeni tesis, bu alanda optik ayıklama, sıcak yıkama, ekstrüzyon süreçlerinde lazer filtreleme ve koku giderme gibi işlemlerin tamamını bünyesinde bulunduran Türkiye’deki ilk tesis olma özelliğini taşırken Avrupa ve dünyada ise sayılı tesisler arasında yerini alıyor. Tesisin üretim süreçlerinin merkezindeki optik ayıklama operasyonları için iki adet TOMRA AutosortTM ve üç adet AutosortTM Speedair makinelerinin kurulumu gerçekleştiriliyor. Bakcycle yeni tesisi, Türkiye’de AutosortTM Speedair makinesinin kurulacağı ilk tesis olması ile de ayrıca önem taşıyor. 

Bakioğlu Holding İcra Kurulu Eş Başkanı Enver BakioğluTüketici sonrası alçak yoğunluklu polietilen atıklardan, esnek ambalajda kullanılmak üzere geri dönüştürülmüş granüller üretecek 

Bakioğlu Holding İcra Kurulu Eş Başkanı Enver Bakioğlu, yeni yatırımları ile ilgili açıklamasında; “Bakioğlu Holding ve Grup şirketlerimizle sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi yolculuğunda üzerimize düşeni yapmayı hedefliyoruz. Nitekim Bakcycle, işimizi sürdürülebilir kılma ve esnek ambalaj döngüsel ekonomisine büyük bir katkı sağlama motivasyonuyla kurulmuştur. Ana motivasyonumuzun yanı sıra bizi bu yatırıma teşvik eden bir diğer konu, Avrupa ve Türkiye’de ambalaj sektörünün daha kaliteli geri dönüştürülmüş içeriğe hızla artan talebidir. Hâlihazırda Bakioğlu Holding çatısı altında yer alan dört ayrı ambalaj şirketimiz bünyesinde dışarıdan temin ettiğimiz geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanarak bu nihai ürün taleplerini karşılıyoruz ancak müşterilerimizin geri dönüştürülmüş içerik beklentisi her geçen gün artıyor. Bu çerçevede, hedeflediğimiz yüksek kalitede malzemeye rahatça ulaşmak üzere bu süreci de bünyemizde yönetmeye karar verdik. LDPE film üretiminde kullanılabilen geri dönüştürülmüş malzeme, çok hassas bir konu ve ince yapısı nedeniyle en ufak bir kusur bile gözle görülebileceğinden kalite beklentileri oldukça yüksek. Dolayısıyla yeni yatırımlarımızı ve tesisimizi en son teknolojiye sahip bir altyapı ile planladık. TOMRA ise projenin başından beri iş ortağımız olarak her aşamada yanımızda bulunuyor” diye belirtti. 

Bakcycle, İzmir, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) bulunan 20.000 m2’lik alan üzerinde, 12.850 m2’lik kapalı alana sahip tesisinde faaliyetlerine başlayacak. Kurulumu devam eden tesisin 2023 Haziran ayında faaliyete geçmesi planlanıyor. Yeni tesisin bir parçası olarak girdi atığın içinden istenmeyen fraksiyonların ön ayıklamasının yapılması, atığın türlerine ve renklerine göre ayıklanması için TOMRA AutosortTM Speedair ve AutosortTM makineleri kullanılacak. Speedair ayıklama makinesinde TOMRA’nın ürün portföyündeki diğer makinelerden farklı olarak fan tahrikli hava girişleri sayesinde hafif malzemeleri sabitlemek için hızla hareket eden (5,5 m/s) bantlı konveyörün üzerinde sabit bir hava akımı oluşturuluyor. Film uygulaması için özelleştirilmiş bu makine sayesinde hedeflenen fraksiyonlar için kaliteden ödün verilmeden yüksek kapasitelere çıkılabiliyor.

Bakcycle Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan ÇelikoğluBakcycle, üstün verimlilik için Türkiye'de ilk kez TOMRA Insight veri platformunu kullanacak

Insight ile Bakcycle, TOMRA optik ayıklama makinelerini değerli işlem verileri üreten bağlantılı cihazlara dönüştürecek. Her yerden ve her zaman masaüstü ve mobil cihazlardan ulaşılabilen veriler, tesis operatörlerinin doğru raporları kullanarak stratejik gerçeklere dayalı ticari kararlar almalarını sağlıyor ve böylece operasyonel verimliliği artırıyor.

Bakcycle Yönetim Kurulu Üyesi Yiğitcan Çelikoğlu konuyla ilgili verdiği bilgide; “Optik ayıklama, tesisimizin merkezinde yer alıyor. Bu süreçte TOMRA teknolojilerini kullanacağız. İkinci önemli süreç, sıcak yıkama ki bu sektörde az rastlanan bir uygulama. Buraya kadar giderilemeyen safsızlıkları ayıklamak için ekstrüzyon sürecindeki lazer filtreleme istasyonu önemli bir girişimimiz. Son olarak, malzemeleri kalan kokulardan arındırmak ve böylece ürünün kalitesini iyileştirmek için gelişmiş bir koku giderme teknolojisini kullanacağız. Bu dört süreci bünyesinde bulunduran bir firma Türkiye’de yok, Avrupa’da ve dünyada sınırlı sayıda bulunuyor. Bu doğrultuda dünyanın en üst kalitedeki tesislerinden birine imza atmayı hedefliyoruz” dedi. 

Bakcycle, iki fazlı olarak 15 milyon Euro yatırımı ile yola çıkıyor

Bakioğlu Holding, Bakcycle Geri Dönüşüm tesisi için ikinci fazı faaliyete başlanmasını takiben iki yıl içinde tamamlanmak üzere toplam 15 milyon Euro yatırım planlıyor. İlk fazda yılda 12 bin ton tüketim sonrası LDPE atığının yaklaşık 8 bin ton en yüksek kalitede rLDPE (geri dönüştürülmüş alçak yoğunluklu polietilen) granüle dönüştürülmesi hedefleniyor. İkinci fazda ise bu kapasitelerin iki katına çıkartılması planlanıyor. 

Yiğitcan Çelikoğlu, konuyla ilgili olarak; “İşlenecek malzeme, tüketim sonrası LDPE olacak. Alçak yoğunluklu polietilen filmleri hatta özellikle şeffaf LDPE’yi geri dönüştürmeyi hedefliyoruz. Büyük oranda bu malzemeyi işleyecek şekilde gerekli konfigürasyonları oluşturduk. Bütün süreç sonunda sağladığımız malzemenin, orijinal malzeme olan saf polietilene yüzde yüz yakın özelliklerde olmasına özen gösteriyoruz” diye belirtti. 

Bakcycle’ın hedefi, tamamen yerel kaynaklar ile en yüksek kaliteye ulaşmak 

Yiğitcan Çelikoğlu, açıklamasında; “Kimya Mühendisleri Odası verilerine göre Türkiye’de plastik sektörünün 485.000 ton geri dönüştürülmüş polietilen granül kullandığı tahmin ediliyor ve bunun 335.000 tonunun ithal kaynaklardan elde edildiği düşünülüyor. Başka bir deyişle yerli kaynaklardan ayrıştırılan LDPE'nin geri dönüşüm oranları hala çok düşük ve sektörümüzde kullanılan polietilenin sadece yüzde 8'ine tekabül ediyor. Bu tablonun değişebilmesi için Bakcycle olarak girdi malzemeyi, yurtiçi kaynaklarımızdan temin etmeyi hedefliyoruz. Yerel olarak evsel atık ve ambalaj atığı ayıklama tesislerinden alacağımız şeffaf alçak yoğunluklu polietilen filmleri işleyeceğiz. Ülkemizde oluşan atığı işleyerek ekonomimize ve çevreye katkı sağlamak, asıl amacımız. Bu noktada Türkiye’de kaynağından toplama altyapımızın güçlü olmaması zorluğu ile karşılaşıyoruz ancak Bakioğlu Holding olarak bu altyapının geliştirilmesi için de çalışmalar yapacağız” dedi. 

Çevre dostu tesisi ile sektöre örnek bir proje 

Çevre dostu değerlerle karbon ayak izinin düşürülmesi hedefinin, bu yatırımlarında etkili olduğunu belirten Yiğitcan Çelikoğlu şu şekilde açıkladı; “Çevre dostu olmak, tüm grubumuzun DNA’sında var olan bir değer. Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu’nun kurucusu olduğu Ege Orman Vakfı ile bu vizyondan hareketle uzun yıllardır doğaya ve çevreye faydalı birçok değer üretiyoruz. Bunun haricinde hükümetler, üreticiler ve tüketiciler nezdinde dönüşüm, değişim hareketi içinde. Buna kayıtsız kalmak mümkün değil. Biz de bu anlamda öncü olmak istedik. Esnek ambalaj üretirken çevreye duyarlı, kaynakları gözeten bir iş yapıyoruz. Gıda ürünlerinin yüzde 5 oranında bir ayak iziyle aylar boyu taze kalmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla bu yöntemle hali hazırda doğal kaynakların korunmasını destekleyen bir çalışma disiplini yürütüyoruz. Daha fazlasını yapmak için de bir üründe kullanılan plastik ambalajın tekrar kullanılarak ekonomiye kazandırılması ve çevresel etkilerinin azaltılması yönünde bir adım atmak istedik. Geri dönüştürülmüş içerik sayesinde daha az enerji tüketecek ve daha az karbon emisyonu yaratacağız. Bakcycle su geri dönüşüm sistemi sayesinde diğer geri dönüşüm süreçlerine göre yüzde 96 daha az su tüketimi de hedefliyoruz. Bakcycle, geri dönüşüm sisteminde suyun yüzde 90'ını sisteme geri verecek. Amacımız, tüm bu sistemlerin yanında yağmur suyu geri kazanım sistemimizle de yüzde sıfır su israfını yakalamak. Öte yandan yeni tesisimiz, 2000 kWp güneş enerjisi sistemi yatırımı ile toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 15’ini güneş enerjisinden karşılayacak.”

50. yılımıza girerken odağımız, sürdürülebilirlik ve değerli kaynakların doğru kullanımı 

1973’ten günümüze ambalaj sektöründe entegre bir yapı geliştiren ve bunu uluslararası standartlara ulaştıran Bakioğlu Holding, bu başarıyı küresel rekabete taşıyor. Ticari amaçların yanı sıra sürdürülebilirlik değerlerini odakta tuttuklarına değinen Enver Bakioğlu; “Elbette ticari amaçlarımız bulunuyor ancak gerçek değerlere de odaklanmış durumdayız. Geri dönüşüm alanında değer noktasında doğaya en az zarar verecek tüm adımları atıyoruz. Alışılagelmiş geri dönüşüm algısını tamamen değiştiren bir bakış açısında ilerliyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda Bakioğlu Holding ve Ambalaj Grubu şirketleri olarak üretimde kullandığımız enerjinin %100’ ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ediyoruz ve bunu I-REC sertifikalarımızla gururla belgeliyoruz. Döngüsel ekonomideki yerimizi paydaşlıklarımızla da güçlendiriyoruz ve tüm Ambalaj Grubu şirketlerimizle CEFLEX, Sustainable Packaging Coalition (SPC) gibi inisiyatiflerinin de parçasıyız” diye açıkladı.  

Yatırımımızdaki en kolay adım, TOMRA ile iş birliğimiz oldu

“TOMRA'nın sensör tabanlı ayıklama çözümlerindeki teknolojisi, bilgi birikimi ve uzmanlığı sayesinde iş ortaklığımız süreçte verdiğimiz en kolay karar oldu" diye belirten Yiğitcan Çelikoğlu; “TOMRA’nın alanında liderliğini takdir ediyoruz ancak TOMRA ekibinin yeni yatırımımızı ortak bir proje gibi görerek sahiplenmesi işimize ayrıca değer kattı. Bu iş birliği, böylesine yeni bir yatırımda çok önemliydi. Hem global hem de lokal olarak TOMRA’dan aldığımız hizmet çok kıymetli. Destekleriyle en gelişmiş otomatik teknolojileri kullanan bir geri dönüşüm tesisi kurmayı başarıyoruz” şeklinde ekledi.  

TOMRA Recycling Sorting Bölge Satış Müdürü Oral ÇimsökenTOMRA Recycling Sorting Bölge Satış̧ Müdürü Oral Çimsöken ise Bakcycle tesisinin şimdiden sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da büyük ses getirdiğine değindi; “Bakioğlu Holding’in hem ülkemizde hem de uluslararası platformda bu kadar gelişmiş ve önemli bir yatırımda TOMRA’yı iş ortağı olarak tercih etmelerinden gurur duyuyoruz. TOMRA olarak bizim için de çok önemli bir proje ve her adımı Bakcycle ekibi ile titizlikle yürütmek üzere elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Oral Çimsöken açıklamasına; “Bakcycle, ayıklama proseslerine daha fazla şeffaflık getirmek için makinelerimizde kullanılan yeni bir teknoloji olan TOMRA Insight veri platformunu da tercih etti. Veri platformu, satın alınan malzemelerin kalitesini kesin olarak değerlendirmek ve geri dönüşüm sürecini optimize etmek için süreçte yaşanabilen malzeme kaybının daha ayrıntılı şekilde analiz edilmesine destek olacak" diye ekledi.