Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Dünya plastik dernekleri konseyi Milano’da toplandı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Dünya plastik dernekleri konseyi Milano’da toplandı

 

Barbaros Demirci-PLASFED Genel Sekreteri

PLASFED’in üyesi olduğu CIPAD ( Council of International Plastics Associations Directors – Dünya Plastik Dernekleri Direktörleri Derneği ) 2012 yılı toplantısını Ekim ayında İtalya’nın Milano – Stresa kasabasında gerçekleştirdi.

Sektör gerileme veya duraklama sürecinde

Her yıl bir ülke derneğinin ev sahipliğinde yapılan ve tüm dünya ülkelerinin plastik derneklerinin üye olduğu CIPAD'in bu yılki toplantısı İtalyan plastik ve kauçuk işleme makineleri birliği Assocomaplast’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Ülke dernekleri, ülkelerinin ekonomik durumlarının yanı sıra,  plastik sektörlerindeki gelişmeler ve beklentilerle ilgili sunumlar yaptılar. Toplantıda başta Avrupa ülkeleri olmak üzere hemen hemen tüm ülkelerde plastik mamul üretim ve talebinin 2011’den bu yana gerileme veya duraklama sürecinde olduğu görüldü.

Türk Plastik sektörü  hızla büyüyor

CIPAD'in 2 gün süren toplantısında, PLASFED’i Genel Sekreter Barbaros Demirci temsil etti. Barbaros Demirci Türk Plastik sektöründeki gelişmeler ve beklentiler konusunda yaptığı sunumda, Türk Plastik sektörünün hızlı bir büyüme sürecinde olduğunu, AB ülkelerinde Almanya ve İtalya’dan sonra proses kapasitesi ile 3.üncü sırada bulunduğunu, kısa bir süre sonra ikinciliğe yükselebileceğini vurguladı.

Barbaros Demirci, yeni teşvik yasasının getirdiği avantajları da anlatarak, gerileme sürecinde bulunan ülkelerdeki plastik firmalarını Türkiye’de yatırım yapmaya davet etti.

PAGDER öncülüğünde başarı sağlandı

Barbaros Demirci, Türk plastik sektöründeki en önemli başarı hikayelerinin PAGDER öncülüğünde gerçekleştirildiğini belirtti. 2005 yılında plastik sektör platformu şeklinde başlayan sinerjinin 2011 yılında 5 önemli derneğin bir araya gelmesi ile Plastik Sanayicileri Federasyonuna dönüşmesi, PAGDER Aslan Özel Organize Sanayi bölgesi ile Türkiye’nin plastik üretim ve ihracat merkezinin kurulmakta olması,  PAGDER tarafından başlatılan ortak hammadde tedarik projesi ile plastik firmalarının global pazarlarda rekabet düzeylerinin daha da artacağı şeklinde özetledi.

Toplantıya katılan ülke temsilcileri, Barbaros Demirci’nin sunumundan sonra;  “ Bugün herkes sadece Çin tehdidini konuşuyor, acaba Türkiye Çin’den sonra kendileri için yeni bir tehdit oluşturabilir mi? “ yorumunu yaptılar.

Yabancı derneklerle işbirliği Türkiye temsilciliği açısından önemli

Bu gün 150 ülkeye artan bir trend ile ihracat yapan Türk plastik sektörünün, PAGDER’in tüm önemli plastik fuarlarının Türkiye temsilciliğini alması ile daha çok dışa açılacağını vurgulayan Barbaros Demirci, PLASFED’in CIPAD’e, PAGDER’in de EuPC, Plastics Europe ve Euromap’e üye olduğunu, birçok ülkedeki plastik dernekleri ile işbirliği anlaşmaları imzaladığını belirtti. 

Toplantıda, 2013 yılının ortalarında Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılma ihtimalinin Avrupa Birliği ülkelerinde önemli bir soruna neden olabileceği belirtildi. Bunun yanı sıra ABD ekonomisindeki  durgunluğun 2013 yılı sonuna kadar süreceği ve 2014 yılından sonra çıkışa geçebileceği, Çin’in ihracata dayalı büyüme stratejisinin limitleri zorladığı, iç Pazar talebinin artması nedeniyle önümüzdeki dönemde daha çok iç pazara dönük üretime geçeceği, başta Türkiye’nin de içinde bulunduğu Asya bölgesi ile Latin Amerika ülkelerinde büyük gelişim beklendiği belirtildi.

Toplantıda, tüm ülkelerin plastik sektörleri için en önemli riskler; Euro Bölgesi borç krizi Çin'de sert iniş, İran ile ilgili petrol fiyatı şoku ve Ocak 2013 yılında ABD mali uçurum olarak belirtildi.

Sektörel sorunlar tüm ülkelerde aynı

Plastik sektörünün sorunlarının hemen hemen tüm ülkelerde aynı olduğu, ülkelerin bu sorunlar için işbirliği içinde bulunması gerekliliğinin vurgulandığı toplantı sonunda, ABD Plastik Sektörü ( SPI ) Genel sekreteri tekrar CIPAD başkanı olarak seçildi. İngiltere, Almanya, İtalya  ve Hindistan Genel Sekreterleri de CIPAD’in icra kuruluna seçildiler. Bir sonraki toplantıların K fuarı sırasında Düsseldorf’ta ve 17 – 18 Haziran 2013 de de Brüksel’de yapılması kararlaştırıldı.