Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler “Plastik poşetlerin yasaklanması doğaya yapılabilecek en büyük kötülüktür”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Plastik poşetlerin yasaklanması doğaya yapılabilecek en büyük kötülüktür”

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy

“Hiçbir AB ülkesinde yasak söz konusu değildir. Zaten Avrupa Birliği ülkelerinde plastik poşetlere karşı böyle bir uygulama mümkün de değildir. Bu girişimlerin hepsi Avrupa Komisyonu tarafından AT Anlaşması ile Ambalaj ve Ambalaj Atıkları direktifine aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmiştir.”

Kısa süre önce basında yer alan pazar yerlerinde plastik poşetlerin kullanımının yasaklanacağına dair haber, plastik sektörünün çatı örgütü Plastik Sanayicileri Federasyonu-PLASFED tarafından tepkiyle karşılandı.  Türk plastik sektörünün önde gelen ülke çapındaki 5 derneğinin (Plastik Sanayicileri Derneği-PAGDER, Ege Plastik Sanayicileri Dayanışma Derneği-EGEPLASDER, Kayseri Plastik İşletmeciler Derneği-KAYPİDER, Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği-BURPAS ve Ankara Plastik Sanayicileri Derneği] oluşturduğu Plastik Sanayicileri Federasyonu-PLASFED’in Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, “Bu çok büyük bir yanlış olur” diyor.

Son yıllarda plastikle ilgili herhangi bir bilimsel çalışmaya dayanmadan ortaya atılan ve gerçeği yansıtmayan bilgi, ifade ve yasaklama eğilimlerinin, plastiklerin kamuoyu nezdinde yanlış bir şekilde algılanmasına yol açtığını belirten Aksoy, plastikler ve plastik poşetlerle ilgili yapılan bilimsel araştırmaların, plastiğin her aşamadaki avantajlarını ve çevreci yönünü ortaya koyduğunu söylüyor.

“Semt pazarlarında plastik torbaların yasaklanarak yerine kâğıt ve bez torba gibi alternatiflerin kullanılması, doğaya yapılabilecek en büyük kötülüklerin başında gelecektir” diyen PLASFED Başkanı Aksoy, dünyamızı ve yaşadığımız çevreyi, klişelerle yasaklar koyarak değil, bilimsel verilerin ışığında kurallar belirleyerek koruyabiliriz” diyor. 

Plastik poşetler daha çevrecidir yeter ki bilinçli kullanalım

Bilimsel verilerin, plastiklerin, alternatiflerine göre daha çevreci olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Aksoy, şu bilgileri paylaşıyor: 

• Plastik poşetler daha az enerji ile üretilir. Plastik torbaların üretiminde alternatiflerine göre 4,5 kat daha az enerji harcanır. 

• Plastik poşetler enerji tasarrufu sağlar. Alternatif malzemelerin taşınmasında harcanan enerji plastik torbaların taşınmasında kullanılan enerjinin 5 katı. 

• Plastik poşetler daha az katı atık yaratır. 1000 adet plastik torba 4,7 kg katı atık oluşturur. Aynı adetteki alternatif malzemeler ise bunun 7 katı yani 33,9 kg katı atığa neden olur.  

• Plastik poşetler için ağaç kesilmez… Evet çevre kirleniyor ve daha çok ağaca ihtiyacımız var. Plastik poşetleri üretmek için ağaç kesilmediğinden ekosistem korunur. 

• Plastik poşetler daha az su tüketir. Alternatif malzemelerden üretilen 1000 adet torba için 3 bin 785 litre, aynı adetteki polietilen plastik torbalar içinse sadece 30 litre su harcanır. 

• Plastik poşetler daha hafiftir. Bugün plastik poşetlerde, 20 yıl önceye göre yüzde 70 daha az plastik kullanılıyor. Hafif oldukları için lojistikte daha az enerji kullanılmasını sağlıyorlar.  

• Plastik poşetler daha az sera gazı emisyonu yaratır. Plastik poşetler, alternatiflerine kıyasla yüzde 60-79 daha az sera gazı emisyonu üretirler. 100 milyon poşet başına plastik poşetler 3097 ton, diğer poşetler ise 7621-14558 ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonu üretir. 

• Plastik geri dönüştürülürken en çevreci malzemedir. Alternatif malzemelere kıyasla plastiği onlarca kez geri dönüştürebilirsiniz. 

• Plastik geri dönüştürülürken en az enerjiyi harcar… Plastik: 120 ile 200 derece, diğer alternatif malzemeler: 650 derece - 1400 derece.

• Plastik poşetler doğada sadece 2–10 yıl arasında kalır. Plastiklerin doğada yüzlerce yıl kaldığı iddiası, bilimsellikten uzaktır.  

• Plastik poşetler doğada çözünürken çevreye ve insana zarar vermez. Çünkü zaten kendisi doğada bulunan bir malzemedir.  

• Plastik poşetlerin enerji tüketimi alternatif malzemelerle üretilen poşetlere kıyasla oldukça düşüktür ve üretilmiş olan en enerji-verimli malzemedir. Yaşam süreçleri boyunca, hiç geri dönüşüm olmaksızın plastik poşetler, alternatiflerine kıyasla 1/3 oranında daha az enerji harcar. Atık plastik poşetler içindeki depolanmış gizli enerji, poşetlerin geri dönüşümü veya atıkların enerjiye dönüştürülme sistemlerinde tekrar geri kazanılır.

Söz konusu kanun tasarısında düzeltme yapılması için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde gerekli girişimleri yaptıklarını ifade eden PLASFED Başkanı Aksoy, sektörle ilgili de şu bilgileri veriyor: “Ülkemizde 235 firma plastik poşet üretiyor. Bu firmaların toplam çalışan sayısı 10.000 civarında. Bu firmaların yüzde 97’si 200 kişinin altında çalışanı olan KOBİ düzeyinde. Türkiye’de toplam plastik üretiminin yüzde 3’ünü plastik poşetler oluşturuyor. 2011 yılında yaklaşık 210.000 ton plastik poşet üretildi. Yılda ortalama 50 milyon dolarlık plastik poşet ithal edilirken, 200 milyon dolarlık da ihracat yapılıyor. Plastik poşet üretim değerinin toplam plastik mamul üretimi içindeki payı yüzde 3, plastik poşet ihracatının toplam plastik sektör ihracatı içindeki payı ise yüzde 7 civarında” diyor.

Plastik Torba ve Kağıt Torba Kıyaslaması

 

Plastik Torba

Kağıt Torba

Üretimde harcanan enerji

14 kWh

73 kWh

Üretim için harcanan enerji

 

4,5 kat

Taşımada harcanan enerji

 

3 katı

Üretirken harcanan su miktarı (1000 adet)

30 litre

3 bin 785 litre

Ağırlık

 

10 kat daha ağır

CO2 salınımı

6 kg CO2

30 kg CO2

Geri dönüşümde harcanan enerji miktarı (500 gr için)

 

% 91 daha fazla

Geri dönüştürme sayısı

Sonsuz kere

5 kere

Katı atık oranı

(1000 adet için)

4,7 kg

33,9 (7 kat)

Katı atık sahalarında kapladıkları yer

0,3

Geri kalanı kağıt, tahta bazlı ürünler ve inşaat molozları

Çöp içindeki oranları

% 1’den az