Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Batı Polimer A.Ş. Genel Müdürü Berat Güzelel

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Batı Polimer A.Ş. Genel Müdürü Berat Güzelel

“Plastikler, doğru tüketilirse en çevreci malzemedir”

BTP Grubu çatısı altında faaliyet gösteren Batı Polimer A.Ş; Polietilen grubu başta olmak üzere Polipropilen (PP), Polivinil Klorür (PVC), Polistiren (PS) ürün gruplarında ve petrokimyasal ürünlerde Türkiye’nin en büyük hammadde tedarikçileri arasında yer alıyor. 

Plastik Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (PLASFED) ve Ege Plastik Sanayicileri Derneği’nde (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerini de sürdüren Batı Polimer Genel Müdürü Berat Güzelel, şirketin gelecek vizyonu ve yatırım planları hakkında bilgi verdi. 

İzmir-Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan şirket merkezinin yanı sıra İzmir Atatürk OSB, Bursa ve İstanbul’daki depo ve ofisleri ile müşterilerine 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini belirten Güzelel; “Petrokimya sektöründe 30 yılı aşan deneyimimiz ile ülkemiz sanayisine değer katacak yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmek ve ülkemize değer katacak bir projeye imza atmak istiyoruz” dedi.

Aliağa OSB’de 15 bin metrekare arazide yüksek teknolojiye dayalı geri dönüşüm yatırımı yapmayı planladıklarını kaydeden Berat Güzelel, Türkiye’nin bu alanda yaşadığı yatırım eksikliğinin, Yeşil Mutabakat süreci ile birlikte sanayiciye ek maliyet olarak yansıyacağına dikkat çekti. 

 

“Doğru tüketilmeli”

Plastiklerin; doğru tüketilmesi, kaynağında ayrıştırılması ve yüksek teknoloji ile geri dönüştürülmesi durumunda dünyanın en çevreci malzemesi olduğunu ve muadilinin de bulunmadığını kaydeden Berat Güzelel, bu değer zincirinde yaşanan sorunların yanlış algılamaların çıkış noktasını oluşturduğunu vurguladı. 

Türkiye içinde kaynağında ayrıştırılmış plastik atık miktarının yüzde 15 seviyesinde olduğuna dikkat çeken Güzelel, “Kendi atığımızı ayrıştırmadığımız için, tonuna yaklaşık 500 Euro bedel ödeyerek plastik atık ithal ediyor, bu atıkları işleyerek tonu bin 500 Dolar civarında olan ikincil plastik hammadde üretiyoruz. Hatta bu hammaddeleri ihraç ediyoruz. Dolayısıyla bu durumu ‘çöp ithal ediyoruz’ ve benzeri cümlelerle tanımlamak bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır” dedi. 

İhracatta %30 zorunluluğu

Yeşil Mutabakat sürecinin getirdiği zorunluluklar ve sektörlerin sürdürülebilirlik vizyonları nedeniyle Türkiye’nin gelecek yıllarda Avrupa ülkelerinden plastik atık ithal etmekte zorlanacağı uyarısında bulunan Güzelel, plastik sektörünün tüm paydaşlarının bu duruma şimdiden hazırlıklı olması gerektiğini belirtti. Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilecek her plastik ürünün içinde yüzde 30 civarında geri dönüştürülmüş hammadde olmasının zorunlu hâle geleceğine dikkat çeken Güzelel, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Bugün itibarıyla Türkiye’de toplanıp geri dönüşüm tesisleri tarafından tercih edilmeyen bir gram plastik atık yoktur. Türk plastik sektörü dünyada 7’inci Avrupa’da 2’inci büyük üretici konumunda. Arz ile talep arasında çok büyük bir makas bulunuyor. Ülke içi kaynak, üretiminin en fazla yüzde 15’ini karşılıyor. Son yıllarda bu atıkların kaynağında ayrıştırılmasında artışlar var ama hâlâ ithalata bağımlı durumdayız. Bu noktada Plastik & Ambalaj Teknolojisi Dergisi aracılığı ile yaklaşan bir tehlikeyi de şimdiden haber vermek istiyorum: Avrupa ülkeleri ayrıştırılmış ve enerji değeri yüksek hammaddeyi Türkiye’ye satmaktan keyif almıyor. Bizim çöp dediğimiz ürünlere onlar ‘geri dönüştürülebilir değer’ diyor. Önümüzdeki yıllarda yasal ve mevzuat zorunlulukları nedeniyle bize kaynağında ayrıştırılmış atıkları satmakta daha seçici davranacaklar. Çünkü bizim tâbi olduğumuz zorunluluklar onlar için de geçerli. Avrupa Birliği geri dönüşüm tesisleri yatırımlarına ton başına 300-350 Euro destek sağlamasına rağmen, üretim ve işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle bugüne kadar yeteri kadar yatırım yapılmıyor, ülkemiz bu nedenle tercih sebebi oluyordu. Ancak AB ülkelerinde geri dönüşüm yatırımları arttıkça ve sektör zorunlu olarak geliştikçe, ithalatımız azalacak ve daha maliyetli hale gelecek. Bu duruma şimdiden hazırlıklı olmamız gerekiyor.”  

Yüksek teknolojili geri dönüşüm neden önemli?

Batı Polimer A.Ş ile hammadde dış ticareti tarafında, Batı Paslanmaz A.Ş ile imalat sanayisi tarafında büyüyen BTP Grubu’nun yatırım ajandasında bulunan yüksek teknolojili geri dönüşüm tesislerinin, Türkiye ekonomisi için de hayati önem taşıdığının altını çizen Berat Güzelel, 2030 yılında küresel ölçekte geri dönüştürülmüş plastik tüketiminin, toplam tüketimin yüzde 30'una ulaşacağını belirterek, Türkiye’de bu sektörün çoğunlukla teknolojisi düşük ve daha düşük katma değerli ürünler üreten firmalardan oluştuğu bilgisini verdi.