Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler ÇEVKO Vakfı “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri” başvuruları başlıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

ÇEVKO Vakfı “Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri” başvuruları başlıyor

Bu yıl 6’ncı kez düzenlenen ödüller için başvuru süreci, 27 Mayıs 2022 Cuma gününe kadar devam edecek.

ÇEVKO Vakfı (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri için başvuru süreci başladı. Türkiye'de Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan firmaların katılımına açık olarak düzenlenen ÇEVKO Vakfı Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, sanayi kuruluşlarının çevre sürdürülebilirliğine katkılarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

ÇEVKO Vakfı’nın, Türkiye’deki tek temsilcisi olduğu ve çoğunluğu AB üyesi 31 ülkede, 540 milyon tüketiciyi kapsayan Yeşil Nokta markasının, genişletilmiş üretici sorumluluğu modelinin en başarılı uygulama örnekleri arasında yer aldığını belirten ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Yeşil Nokta, sorumlu üreticiyi ve tüketicinin sorumluluğa gösterdiği saygı ve beğeniyi simgeliyor. Çevre ile ilgili sürdürülebilir geri kazanım çalışmalarında, belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşlarının yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirirken aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmeyi ve teşvik etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yeşil Nokta Marka Alt Lisans Sözleşmesi olan tüm firmaların katılımına açık olan Yeşil Nokta Ödülleri, Atık Yönetim Sistemi ve Uygulamaları, Ambalajda Önleme Uygulamaları ve Çevre Konulu Sosyal Sorumluluk Uygulamaları kategorilerinde düzenleniyor.

Web sitesi üzerinden alınacak olan 2022 yılı başvuruları 1 Mart – 27 Mayıs 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek; Küçük ve Orta Ölçekli İşletme ve Büyük Ölçekli İşletme olmak üzere 2 ayrı sınıfta ödüller verilecek.

Ödül sürecinde önceki yıllarda Yeşil Nokta Sanayi Ödülü’nü almaya hak kazanan firmalar şöyle sıralanıyor: Abdi İbrahim, Akçansa, Anadolu Efes, Bayer, Boyner, Coca-Cola, Eczacıbaşı Girişim, Danone Hayat, Frito Lay, Hidropar, Korozo Ambalaj, Kurtsan İlaçları, Mey/Diageo, Mondi Tire Kutsan, Nestle Waters, PepsiCo Türkiye, Procter & Gamble, Reckitt Benckiser, Sarten Ambalaj, Şişecam, Tat Gıda, Tetra Pak, Tofaş, Unilever ve Vestel Beyaz Eşya. 

Yeşil Nokta markasının Türkiye’deki tek temsilcisi ÇEVKO Vakfı 

ÇEVKO Vakfı 2003 yılında PRO-Europe’la yaptığı sözleşme kapsamında uluslararası “Yeşil Nokta” markasının Türkiye’deki kullanım hakkının tek sahibi konumunda bulunuyor. Avrupa’da çok yaygın olan bu markayı ülkemizde de geri kazanım konusunda yasal sorumluluklarını yerine getiren ve ambalajlarında kullanmak isteyenler, ÇEVKO Vakfı ile alt lisans sözleşmesi yaparak “Yeşil Nokta” markasını kullanabiliyorlar.

Türkiye’de 1100’e yakın firma piyasaya sürdüğü ürünlerinin ambalajında Yeşil Nokta markasını kullanıyor ambalaj atıkları ile ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini, geri dönüşüm sistemine mali katkı tüketicilerine sağladığını gösteriyor.

Tüketiciler Türkiye’de Yeşil Nokta kullanan şirketleri önemsiyor

ÇEVKO Vakfı’nın yaptırdığı araştırmanın sonuçları, Türkiye’de tüketicilerin “Yeşil Nokta” markası kullanan şirketleri önemsediğini ortaya koyuyor. İstanbul’da satış noktalarında yüz yüze görüşmeler ve Türkiye genelinde de internet yoluyla yapılan araştırmanın sonuçları, her 10 kişiden 7’sinin “Yeşil Nokta” işaretini tanıdığı; tanıyan her 3 kişiden 1’nin de alışverişlerinde satın aldığı ürünlerin “Yeşil Nokta”lı olmasına dikkat ettiğini gösteriyor. Yapılan araştırma sonuçlarına göre markanın şirketlere önemli bir değer kattığını ortaya koyuyor.

Araştırma kapsamında tüketiciler, “Yeşil Nokta” kullanan şirketleri;

• Çevreye saygı duyan,

• Sorumluluk bilinci yüksek,

• Geri dönüşüme destek veren şirketler olarak tanımladılar.

Yeşil Nokta Sanayi Ödülleri, dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün büyüyen ve güçlenen Yeşil Nokta ailesi üyelerinin çevre ile ilgili sürdürülebilir çalışmalarını kamuoyuna duyurmayı hedefliyor. Ödül sürecine katılan ve belirlenen kriterleri en yüksek oranda sağlayan kuruluşların, yasal sorumluluklarının ötesinde gerçekleştirmekte oldukları örnek çalışmaları ödüllendirmek ve aynı zamanda piyasaya süren konumda olan tüm firmaları benzer çalışmalara özendirmek ve teşvik etmek de ödüllerin hedefleri arasında yer alıyor.