Sunday, Dec 22nd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Rekabet gücümüzü korumak için yeni yatırımlar şart”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Rekabet gücümüzü korumak için yeni yatırımlar şart”

Bir ülkeyi ayağa kaldıracak olan itici gücün üretim ve sanayi olduğunu belirten Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Üretim ve istihdamın devam etmesi, sanayicimizin rekabet gücünün artması için yeni yatırımlar şart. Yatırım ve üretimin daha da önem kazandığı bir döneme girdik. Orta ve uzun vadeli stratejilerimiz için yatırım olmazsa olmazımız” dedi.

Elektrik fiyatlarındaki yüksek artışın sanayiye yansıtılması yatırımları zora sokuyor

2022 yılında da elektrik fiyatlarındaki artışın yüksek oranda sanayiye yansıtıldığını söyleyen Ömer Karadeniz, “Yeni yılın ilk ayında açıklanan elektrik fiyatlarındaki yüksek artışın sanayiye yansıtılması, ülkemizin kalkınması için gerekli olan yatırımları zora sokacak. Söz konusu fiyat artışları sanayiye yansıdığı sürece enflasyon daha yüksek seviyelere gelecek ve belirsizliği gören yatırımcı, kararsız kaldığı için yatırım yapmanın bir risk olduğu kanaatine varacaktır. Ülkemizin yatırım anlamında risk olarak görülmesi, sanayimizin küresel piyasada rekabet gücünün azalması hatta ciddi bir şekilde kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalması demektir. Bu tehdidi kalıcı bir şekilde bertaraf edecek aksiyonların bir an önce alınması şart” dedi. 

Bir ülkede yatırım ve üretim yoksa o ülkenin gelişmesi söz konusu olamaz

Sanayiye yönelik yatırımların zorlaştırılmasının üretimi ve ihracatı da sekteye uğratacağını söyleyen Ömer Karadeniz, “Bir ülkeyi ayağa kaldıracak olan itici güç üretim ve sanayidir. Günümüzde sanayici zaten üretim için arazi sıkıntısı çekiyor, buna bağlı olarak fabrikaların kurulamamasından kaynaklı üretim de yapılamamakta. Üretimin önemi ve gereksinimine vurgu yapan orta ve uzun vadeli stratejiler yapılmalı. Bir ülkede yatırım ve üretim yoksa o ülkenin gelişmesi asla ve asla söz konusu olamaz. Bunun en güzel örneğini gelişmiş ülkelerde görüyoruz. İhracatta yükseliş gösteren sanayimiz bu engeli de aştığı takdirde üretimi ve konumu açısından birçok ülkeye rol model olacak seviyededir. Bu bilinç ve çabayla hareket edip kamu otoritelerimizin daha da fazla desteğini alarak ilerlemeliyiz” dedi. 

Yatırım eksikliğinden kaynaklı hammaddenin yetersiz olduğu bir sanayide dışa bağımlılık artacaktır

Ülkemizdeki hammadde eksikliğinin kapatılması için gerekli yatırımların yetersiz kaldığını belirten Ömer Karadeniz, “Hammaddenin yetersiz olduğu bir sanayide üretimin de bir o kadar eksik kalacağı ve dışa bağımlığın git gide artacağı çok açık. Sanayiye yük bindirmeyecek desteklerin sağlanması çok önemli. Bu çerçevede dolaylı teşviklerin arttırılması, finansman erişiminin kolay sağlanması, nitelikli eleman yetiştirilmesi, Ar-Ge merkezi desteklerinin çoğalması, enerji fiyatlarının rekabetçi bir düzeye çekilmesi, üniversite-sanayi iş birliğindeki yetersizliklerin ve lojistik alanındaki kısıtlamaların ortadan kaldırılmasıyla hammadde üreticisinin yatırım yapacağı uygun koşullar sağlanmış olacaktır” dedi.   

2023 yılı hedeflerinin temelleri 2022’de atılmış olmalı

Bir sanayici olarak 2023 yılı hedeflerini “Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” olarak açıklayan Ömer Karadeniz, “2023 ve daha ilerisi için sanayimiz adına atacağımız adımların sağlam temellerini 2022’de oluşturmamız gerek. Gelecek nesillere bırakacağımız en güzel miras; üreten, muhtaç olmayan ve güçlü sanayisi olan Türkiye’dir. Geçirdiğimiz bir dakika hatta bir saniye bile çok değerli. 2022 yılının Şubat ayını da bitiriyoruz, zaman çok hızlı geçiyor. Biz zamandan da daha hızlı olmalıyız, daha çok üreterek, çalışarak sanayimizi, ülkemizi hep ileriye taşımalıyız. Bu bilinç ve çabayla hareket edip kamu otoritelerimizin daha da fazla desteğini alarak ilerlemeliyiz” dedi.