Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Sanayiciler YEKDEM’de yeni modele katkı vermek istiyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Sanayiciler YEKDEM’de yeni modele katkı vermek istiyor

PAGEV öncülüğünde sanayicilerin gündeme taşıdığı sanayide yüksek enerji maliyetleri ile ilgili sorunda olumlu gelişmeler yaşanıyor.

Sanayicinin en önemli maliyet kalemlerinden biri olan elektrik faturalarının astronomik seviyelere yükselmesine neden olan YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) bedeliyle ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu’nun, sanayicinin sırtındaki YEKDEM yükünü hafifletmek için kamuoyunun gündemine taşıdığı “Almanya Modeli”, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den olumlu yanıt buldu. YEKDEM bedeli konusunda yeni model üzerinde çalıştıklarını açıklayan Bakan Dönmez, “YEKDEM 2020 yılı sonu itibariyle sona erecek. Teşvik dönemi sona eriyor. Farklı bir yönteme geçeceğiz. Farklı bir modelle devam edecek” dedi.

Elektrikte zam yok açıklaması sanayi tüketiminin çoğunu kapsamıyor. Kapsayıcı çözüm YEKDEM’de sabit fiyat yerine, ihaleyle serbest rekabet modeline geçilmesi…

Yenilebilir enerjiyi desteklediklerini ancak yenilenebilir enerji teşvikinin sanayicinin sırtına yüklenmesinin artık sürdürülemez olduğunun altını çizen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “Son günlerde enerji maliyetleri ile ilgili güzel gelişmeler yaşanıyor. EPDK 30 Haziran itibariyle elektrik tarifesini mevcut fiyat üzerinden devam ettirerek 3 ay boyunca zam yapmayacak. BOTAŞ doğalgazdan elektrik üreten santrallere satılan gazın fiyatında yüzde 12,5 indirim, sanayi ve ticarethane abonelerine de yüzde 9,7 indirim uygulayacak. Ancak maalesef, küçük işletmeler için olumlu bir gelişme olsa da yıllık 7.000.000 KwH ve üzeri elektrik tüketenler ve ayrıca kendi tüketimine bakılmaksızın Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde faaliyet gösteren tüm sanayicilerimiz yüksek tüketimli tüketici sınıfına girdikleri için bu tarife onları kapsamayacak. Yani yine YEKDEM sebebi ile faturalarında artış olmaya devam edebilecek. 2019 yılında tüm sanayicilerimizin toplam tüketimi 94 Milyon MwH iken, bu tüketimin 68 Milyon MwH’lik kısmını yani yüzde 72’si yüksek tüketimli tüketici sınıfına giren OSB’ler ve münferit kullanıcılar tarafından tüketmiştir. Dolayısıyla maalesef sanayicilerimizin büyük çoğunluğunun faturaları YEKDEM sebebi ile artmaya devam edecek. Bakanlığımızın haklı taleplerimize kulak vererek yaptıkları değişiklikler sanayicilerimiz açısından güzel gelişmeler olsa da bugünlere katlanarak gelen YEKDEM bedeli üretim, istihdam ve rekabet üzerinde ağır baskı oluşturmaya devam ediyor. Yenilebilir enerjiyi destekliyoruz ancak yenilenebilir enerji teşvikinin sanayicinin sırtına yüklenmesinin artık sürdürülemez olduğunu söylüyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Fatih Dönmez’in YEKDEM için yeni model üzerinde çalıştıklarını duyurmasını sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. Sanayiciler olarak sesimizin duyulmasından son derece memnunuz. YEKDEM ile ilgili yapılacak yeni düzenlemelere çözüm odaklı yaklaşımlarla katkı sunmaya da hazırız.”

Yenilenebilir enerji için en ideali Almanya modeli

Sanayiciler olarak yeni dönemde koronavirüsün yaralarını sarmak ve ortaya çıkan kayıpları telafi etmek için çalıştıklarını ancak çarklar yeniden dönmeye başlarken yüksek enerji maliyetleriyle boğuştuklarını söyleyen Eroğlu, “Yenilenebilir enerji yatırımlarının tamamının sanayiciye yüklendiği sistem artık sürdürülebilir değildir. Çözüm olarak yenilenebilir enerjide, ihaleler yolu, serbest rekabetin olduğu TL bazlı modele geçilmesini öneriyoruz. Bu anlamda Almanya modeli örnek alınabilir. Dolar bazlı-alım garantili YEKDEM teşviklerinin süresi zaten 31 Aralık 2020’de doluyor. Dolayısıyla YEKDEM’de yeni sayfa açmalı ve döviz bazında, devlet garantili sabit fiyatlı sistemi dönemini kapatmalıyız. Sürekli artan ve öngörülemeyen, yüksek maliyetiyle sanayicimizi rekabetçi üretimden uzaklaştıran YEKDEM’de döviz bazlı yüksek sabit fiyatlı teşvik yerine ihale yöntemiyle rekabetçi şartlarda ve TL bazlı destek modeline geçmeliyiz. Yenilenebilir enerji yatırımlarını rekabete açmalıyız” dedi.

YEKDEM’de yeni modelin sanayiciler için olmazsa olmaz olduğunu belirten Yavuz Eroğlu, açıklamalarını şu sözlerle bitirdi: “Yenilenebilir enerji çalışmalarıyla öne çıkan Almanya, yenilenebilir enerjide; sabit yüksek fiyatlı teşvik yerine, rekabete açık ihale modelini uyguluyor. Türkiye’de de bu sistem uygulanmaya başlanırsa maliyetler önemli oranda düşecek ve böylece sanayici rahat nefes alabilecek. Devletimiz ihaleyle alım yapmak konusunda daha önce denemeler de yaptı ve başarılı oldu. Örneğin geçen yıl Mayıs ayının son gününde Türkiye’nin 4 bölgesinde yapılan RES YEKA-2 ihalesinde kilovatsaat başına (kWh) 3,53 ile 4,56 $ cent arası fiyatlar verildi. Bu gelişmelere bakarsak mevcutta YEK’de belirtilen Cetvel 1’de kilovatsaat başına Rüzgâr Enerjisi için verilen 7,3 $ cent iken ihaleyle neredeyse fiyatın yarıya indiği görüldü. Böylece sanayicinin elektrik faturasına eklenecek YEKDEM payının nasıl düşebileceği de test edilmiş oldu. Gelişmeleri doğru okuyarak enerjide 2021 yılında yeni sayfa açması gereken Türkiye, bu hamleyi gerçekleştirmesi durumunda üretim, istihdam ve dünyayla rekabet etmenin yolunu da açmış olacak.”