Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler PAGDER Başkanı Gülsün: Plastik taşıma torbaları düzenlemesinde AB ülkelerine 4 yıl geçiş süresi verilmişti

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PAGDER Başkanı Gülsün: Plastik taşıma torbaları düzenlemesinde AB ülkelerine 4 yıl geçiş süresi verilmişti

Plastik taşıma torbalarının ücretlendirilmesine ilişkin düzenlemede AB’nin tanıdığı geçiş sürecinin Türkiye’deki üreticilere tanınmadığını belirten Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün: “Hafif plastik taşıma torbalarının kullanımının azaltılmasına yönelik AB düzenlemesinde tüm ülkelere dört yıllık geçiş süresi tanındı, ancak biz de sanayinin dönüşümü için süre tanınmıyor” dedi.

AB’de uygulamalar farklı ama sanayiye geçiş süreci tanıma politikası ortak

Avrupa Birliği’nin hafif plastik taşıma torbalarının kullanılmasının azaltılması yönünde Nisan 2015’te 2015/270 sayılı Direktif’i yayınladığını ve ülkelere iki seçenek sunduğunu ifade eden Selçuk Gülsün, bu kapsamda ya gönüllü uygulamalarla ya da ücretlendirme yoluyla kullanımın azaltılması taleplerinin ortaya konduğunu belirtti.

Gülsün, sözlerine şu şekilde devam etti: “sonucunda Almanya, Finlandiya gibi ülkeler gönüllü anlaşmalar yolunu ya da İspanya, İngiltere gibi ülkeler ise ücretlendirme yolunu tercih etti. Mesela Almanya’da yaklaşık 350 perakende şirketi ile gönüllülük anlaşması imzalandı. Bu şirketler devlete geri dönüşüm vergisi ödemeye razı olurken, tüketiciler de 5 cent’le 50 cent arasında taşıma torbalarının boyutuna göre bedel ödüyor. Ülkeler çeşitli yollardan birini seçse dahi her zaman sanayiye geçiş için bir süre tanındı, ortalama dört yıl boyunca plastik taşıma torbası üreticileri kendilerini dönüştürme imkânı buldu”.

AB’deki uygulamalar hiçe sayılıyor

“Biz plastik taşıma torbalarının ücretli olmadığı ABD ya da Güney Amerika gibi bir yere bakın demiyoruz ki, en azından adaletli olarak AB’deki uygulamalara dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyoruz” diyen Selçuk Gülsün sözlerine şunları ekledi: “hükümetlerce yapılacak her düzenlemenin vazgeçilmez şekilde dört parametre etrafında değerlendirilerek yürürlüğe konulması gerektiğini düşünüyoruz: bilgi, altyapı hazırlığı, hukuk ve ekonomik süreç”. 

PAGDER Başkanı, ardından sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “bilgi kısmı anlamında plastik taşıma torbaları düzenlemesinin başarılı olması için eğitimle desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Altyapı kısmında ise belediyelerimizin geri dönüşüm altyapısını destekleyecek süreçlerin de devreye alınması gerekli. Türkiye’de atıklar atık toplayıcıları sayesinde ziyan olmuyor. Atık toplayıcıları, geri dönüşüme en az belediyeler kadar katkı sağlıyor. Hukuk kısmında AB düzenlemesinin esas alınmasını talep ediyoruz. Mikron hesabında AB’deki gibi çift kat kalınlık esas alınmalı. Nihai olarak ekonomik süreç parametresi çerçevesinde ise yine AB’deki gibi sanayiye geçiş süreci verilmesi gerektiğine inanıyoruz. İşsizlik, kaynakların verimli kullanılması, işletmelerin desteklenmesi gibi birçok unsur taşıma torbaları düzenlemesinde eksik bırakıldı. Bu dört parametreden ele alınmayan düzenlemeler ülkeye yarar getirmez, dolayısıyla Bakanlığımızı düzenlemede revizyon yapmaya davet ediyoruz”.