Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler Ambalajsız gıdalar sağlığımızı tehdit ediyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalajsız gıdalar sağlığımızı tehdit ediyor

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde ambalajların sağlık açısından önemini vurgulayan Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “Ambalajlar; ekmek, süt, peynir, bakliyat ve sebze-meyve, gibi günlük ihtiyacımız olan gıdaları korurken aynı zamanda sağlığımızı da koruyor. Çünkü açıkta, ambalajsız şekilde satılan gıdalar bakteri ve çürümeye karşı savunmasız; hızlı bozuluyor ve sağlığı tehdit ediyor” dedi.

Türkiye’de ambalaj sektörüne yön veren Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), 16 Ekim Dünya Gıda Günü nedeniyle gıda israfını önlemede ambalaj kullanımının önemine ve tasarrufun gerekliliğine dikkat çekti. ASD, gıda tüketimi alışkanlıkları hakkında halkı bilinçlendirmek için dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Gıda Günü’nde, ambalajların ekonomiye kazanç sağlayan malzemeler olduğunu bir kez daha vurguladı.

Ambalajlar gıdayı korur, israfı önler

ASD Başkanı Zeki Sarıbekir, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayatın her alanında faydaları görülen ambalajın sağlık açısından önemine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Ambalaj, içine konulan gıdaların üretildikleri koşullarda bozulmadan en ekonomik ve güvenilir biçimde tüketiciye ulaştırılmasını ve tanıtılmasını sağlayan bir ürün. Gıda ambalajının temel amacı; gıdaların raf ömrünü uzatmak, uygun koşullarda depolanmasını sağlamak ve gıdaları tüketiciye ulaşıncaya dek diğer bulaşanlardan korumak, gıda bozulmaları ve kalite kayıplarını en aza indirmek.

Ambalajlar; ekmek, süt, peynir, bakliyat ve sebze-meyve, gibi günlük ihtiyacımız olan gıdaları korurken aynı zamanda sağlığımızı da koruyor. Çünkü açıkta, ambalajsız şekilde satılan gıdalar bakteri ve çürümeye karşı savunmasız; hızlı bozuluyor ve sağlığı tehdit ediyor. Üstelik bu tür gıdaların menşei takip edilemiyor, raf ömrü de güvenilir olmuyor.”

Gıdalar çöpe gitmesin

Gelişmiş ülkelerde ambalajsız ürün bulmanın neredeyse mümkün olmadığını belirten Sarıbekir, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hijyen dışında israfın önlenmesi açısından bütün gıda maddelerinin mutlaka ambalajlı satılması gerekiyor. Ambalaj bu kadar önemliyken ülkemizde hala pek çok gıda maddesi ambalajsız satılıyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre çöpe atılan gıdanın 4’te 1’ini kurtarsak dünya üzerindeki açlık sona erecek. Dünyada milyonlarca aç insan varken, böyle bir israf gerçekten içler acısı. Ülkemizde, ekmeklerin yaklaşık yüzde 9’u çöpe atılıyor. Günlük toplam 6 milyon ekmeğin israf edildiği tahmin ediliyor. Bu, hem bireysel ekonomiye hem de ülke ekonomisini zarar veren büyük bir kayıp. Türkiye’nin en büyük sorunlarından olan israfın önüne geçmek için ciddi önlemler alınması gerekiyor. Ambalajlı gıdaları kullanıp, gıdanın ömrünü uzatmak bu önlemlerden sadece biri. Daha yaşanılabilir bir dünya için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Ambalajlı ürünleri tercih ederek gıdayı koruyabilir, tasarruf sağlayabilir, israfı önleyebilir ve geleceğimizi kurtarabiliriz.” dedi.