Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Doğa dostu plastikler buluşması gerçekleştirildi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Doğa dostu plastikler buluşması gerçekleştirildi

Türk plastik sanayi Avrupa’da tanıtılma imkânına kavuştu

Türkiye’nin ilk sivil toplum yapılanmalarından biri olan ve yarım asıra yakın süredir Türk plastik sektörünün gelişimi için çalışmalar yürüten Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER), Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum Diyaloğu – IV İşletme ve Sanayi Politikası Hibe Programı kapsamında desteklenen “Doğa Dostu Plastikler” projesini tamamladı. Plastik endüstrisindeki yenilikçi, çevreye duyarlı ve enerji verimli ürün ve üretim süreçlerinden örneklerin tespit edilerek paylaşıldığı Doğa Dostu Plastikler projesinin İstanbul’da gerçekleştirilen kapanış toplantısında bir araya gelen sektör mensupları proje kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olma imkânı elde etti. 

Doğa Dostu Plastikler Buluşması’nın açılış konuşmasını yapan PAGDER Başkan Vekili Selçuk Gülsün, 1 yıl boyunca sürdürülen projede Türkiye ve AB üye ülkelerinin plastik endüstrileri arasında güçlü bağların ve ileri düzey işbirliklerinin kurulmasına zemin oluşturan çalışmaların ortaya konulduğunun altını çizdi. Doğa Dostu Plastikler projesi kapsamında PAGDER üyelerinin plastik imalatında çevreye duyarlı ve enerji verimli ürünleri, teknolojileri ve üretim süreçlerinin Avrupa Birliği pazarında tanıtılmasının amaçlandığına dikkat çeken Gülsün, “Gelinen nokta itibarıyla 174 üyemiz ile gerçekleştirdiğimiz ziyaretler kapsamında bire bir temas kurduk, anket çalışmaları gerçekleştirdik ve bir anlamda bu proje ile sektörün mevcut durumunun analizini yapma imkânına kavuştuk” dedi.

Bütün dünyanın, bir mühendislik ürünü olan plastiği daha etkin kullanmak için araştırmalar yaptığını belirten Selçuk Gülsün konuşmasını şöyle sürdürdü: Proje ortağımız Slovenya Plastik Kümelenmesi ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirip, tesis gezilerinde bulunduk. Bu proje ile plastik sektörümüzü Avrupa plastik sektörüne referans olarak kabul ettirerek, sektörün yurtdışı açılımlara girmesine ön ayak olacak adımları attık. Projemizin başarıyla sonuçlandırılmasında katkısı olan PAGDER üyelerine, proje ekibine, proje partneri Slovenya Plastik Kümelenmesi’ne, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Sivil Toplum Diyaloğu Programı yönetimlerine üyelerimiz ve yönetim kurulumuz adına teşekkürlerimi sunarım. Doğa Dostu Plastikler bundan sonra sektörümüz içerisinde gerçekleştirilecek yeni hibe programları için öncü olacaktır.”

Bitlis: “Doğa dostu plastik üretmek katma değer üretmektedir”

Toplantıda konuşan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkan Yardımcısı Ahmet Faik Bitlis plastiklerin inovasyon ürünü olduğuna dikkat çekti. Boya sektöründen gelen biri olarak plastiklerin kimya sektörü içerisindeki büyüklüğünü ve önemini İKMİB Başkan Yardımcılığı görevi ile birlikte öğrendiğini ifade eden Bitlis, “Plastik sektörü ciddi bir potansiyele sahip ve özen gösterilmesi gereken bir sektör olarak öne çıkıyor. Plastik sektörü üretim ve ihracat itibariyle diğer sektörlere göre birkaç kat önde.  Sektörün katma değerli ürünlerde yapmış olduğu çalışmaları gördükçe bundan memnuniyet duyuyorum” dedi.

Uyanık: “Plastikler yıllar içinde alternatif malzemelerin yerini aldı”

Yıllar içerisinde plastiklerin yaşama sağladığı katkıların çok büyük ve önemli olduğunu vurgulayan PAGDER Şeref Üyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurseli Uyanık, plastik malzemelerin metalden çeliğe, tahtadan cama pek çok malzemenin yerine kullanıldığını ifade etti. Yıllardır yapılan çalışmaların hedefi olarak plastik maddelerin gerektiğinde çelik kadar sağlam, tül kadar hafif, cam gibi saydam ve kuvars gibi ısıya dayanıklı ve ekonomik olduğunu söyleyen Uyanık, “Dünyada ortalama 800 milyon kara taşıtı var ve her 1 kilogram metal malzemenin plastik malzeme ile yer değiştirdiğinde 1 milyar dolarlık yakıt tasarrufu sağlanabilmektedir. Bunun çok ciddi bir karbon ayak izi azaltımına neden olacağı ortadadır” diyerek sözlerini tamamladı.

Yurci: “Başkasının tezgâhı üzerinden Ar-Ge yapılmaz”

Plastik malzemelerin 60-70 yıllık geçmişinde hiçbir malzemede görünmeyen kısa bir gelişim sürecinde 10 binden fazla türde polimerin geliştirildiğini, teknoloji uygulayıcılarının ise 100 kadarını kullandığını anlatan PAGDER Şeref Üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Yurci sanayicilere de tavsiyelerde bulundu. Gelişmişlik parametrelerinin yıllar içerisinde değişime uğradığını anlatan Yurci, “İlk yıllarda plastik sanayicileri ton/yıl miktarını övünç meselesi yapıyorlardı. Artık bunun yanına dolar/ton, euro/ton birimini de kullanır olduklarını görmek mutluluk veriyor” dedi. Yurci, sanayicilere Ar-Ge ve know-how üzerine şu önerilerde bulundu; “Birim yılda üretilen üretimin yüzde kaçı bizim yerli işleme tezgâhlarımızdan çıktı. Emanet ata biner gibi başkasının tezgâhı üzerinden yapılan Ar-Ge ve know-how’ın içselleştirilemeyeceğini kabul etmeliyiz.” 

Gür: “Çevre dostu olmayan plastik olabilir mi?”

Plastiklerin doğal olarak çevre dostu olduğuna dikkat çeken PAGDER Başkanı Reha Gür konuşmasında şunları söyledi; “Plastiklerin çevreci yanı ile ilgili katıldığım bir televizyon programında “plastikler çevre dostu olabilir mi?” diye sordular. Çevre dostu olmayan plastik olabilir mi dedim ben de. Plastik zaten çevre dostudur. Çevre dostu olmayan plastik olabilir mi, mümkün değil.“ Doğa Dostu Plastikler gibi projelerin ülkemizin kabiliyetlerinin dünyaya anlatılması için çok değerli olduğuna vurgu yapan Gür; “Biz bu projeyle üyelerimizin, sektörümüzün kabiliyetlerini dünyaya anlatmanın bir yolunu bulma imkânı bulduk. Ne yaparsanız yapın yaptığınızı tanıtabilmek, anlatabilmek çok önemli. Sektör olarak marka olmanın yolu tanıtımdan geçiyor” dedi. 

Doğa Dostu Plastikler Buluşması’nın sanayi sunumları panelinde Aksoy Plastik, BASF Türk Kimya, Gürlek Plastik, Semi Elektronik, Beno Plastik, Gema Polimer ve Tisan Mühendislik Plastikler yetkilileri yenilikçi ve inovatif ürün ve hizmetlerini sektör mensupları ile paylaşma imkânı buldu.