Sunday, Nov 10th

Last updateFri, 08 Nov 2024 8am

You are here: Home Article Haberler Kimyanın ihracat yıldızı plastik sektörü İKMİB ile yeni pazarlara açılıyor

Kimyanın ihracat yıldızı plastik sektörü İKMİB ile yeni pazarlara açılıyor

Dünyanın en büyük 6’ıncı, Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi konumunda olan Türkiye plastik sektörü, liderliğe doğru emin adımlarla yürüyor. 2015 yılında ülke ekonomisine 13 milyar dolar katkı sağlayan sektör; Güney Amerika’dan Asya’ya, Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar dünyanın pek çok ülkesine ihracat gerçekleştiriyor. Kimyanın en önemli alt sektörlerinden biri olan plastik sektörünün ihracat hedeflerini destekleyecek çalışmalara imza atan İKMİB, bu yıl Çin’in Şanghay kentinde gerçekleşen Chinaplas Fuarı’na milli katılım organizasyonu düzenledi.

Üretim gücü ile dünya ekonomisinde önemli bir yeri olan Çin ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler tüm küresel piyasaları etkiliyor. Şimdiye kadar dünya ekonomisinde lokomotif görevi gören Çin’in bundan böyle küresel ekonomiyi frenleyen bir ülke olmasından endişe ediliyor. İhracattaki rekabet gücünü artırmak için Yuan’da devalüasyona giden Çin ekonomisindeki bu değişikliklerin doğuracağı yeni fırsatları değerlendirmek isteyen Türk plastik firmaları, Chinaplas Fuarı’na katılarak Asya pazarındaki gelişmeleri yerinde izledi.   

Dünya plastik sektörünün kalbinin attığı Chinaplas Fuarı’nda, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve PAGDER’in (Plastik Sanayicileri Derneği) ortak milli katılım organizasyonuyla 10 plastik firması yerini aldı. Bireysel katılımlarla birlikte 13 firma Uzakdoğu’nun en büyük plastik buluşmasında ülkemizi temsil etti. Plastik mamül ve makine, ekipman üreticilerinden hammadde şirketlerine kadar plastik üretim zincirinin farklı halkalarından firmalara ev sahipliği yapan Chinaplas Fuarı, her yıl Guanghzou ve Şanghay ile dönüşümlü olarak yapılıyor.

Türk plastik sektörü son yıllarda ulaştığı yüksek büyüme rakamları ile Avrupa’nın en büyük ikinci dünyanın ise en büyük 6’ıncı üreticisi konumunda. Otomotivden elektrik elektronik sektörüne, ambalajdan inşaat ve yapı sektörüne, tekstilden sağlık ve medikal endüstrilerine kadar hemen hemen her alanda kullanılan plastikler, geçtiğimiz yıl 15,5 milyar dolarlık kimya ihracatında 5,3 milyar dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Aynı dönemde miktar bazındaki ihracat ise yüzde 4,5 artışla 2,2 milyon tona yükseldi. 2015 yılındaki plastikler ve mamülleri ihracatında Irak 496,2 milyon dolarlık ihracatla başı çekerken Almanya, Birleşik Krallık, İran, İtalya, Rusya Federasyonu, İsrail, Azerbaycan-Nahcivan, Fransa ve Romanya ilk 10’da yer alan diğer ülkeler oldu. 

Kimyanın en önemli alt sektörlerinden plastikler ve mamülleri, 2016 ilk çeyrekte gerçekleştirdiği 1 milyar 245 milyon dolarlık ihracat ile liderliğini sürdürdü. Bu dönemde miktar bazında yapılan plastikler ve mamülleri ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 7,4 artarak 543 bin tona ulaştı. 2016 yılının Ocak-Mart döneminde plastik sektörünün ihracatında ilk 10’da yer alan ülkeler: Almanya, Irak, İtalya, İsrail, Birleşik Krallık, Fransa, İran, Romanya, Bulgaristan ve Mısır olarak sıralandı.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “İKMİB olarak dünyanın en önemli plastik sektörü fuarlarından Chinaplas’a 5. kez milli katılım organizasyonu düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz. PAGDER işbirliği ile gerçekleştirdiğimiz organizasyon sayesinde Türk firmaları dünyanın farklı bölgelerinden binlerce ziyaretçi ile iletişim kurma ve sektörü tanıtma fırsatı yakaladı. Uzakdoğu plastik mamül ihracatında maalesef olması gereken noktada değil.  Örneğin; Çin plastik ihracatında 23,2 milyon dolarla 46. sırada. Vietnam’a yaptığımız plastik ihracatı ise geçtiğimiz yıl sadece 5,3 milyon dolar seviyesinde kaldı. Bu bölgede önemli fırsatlar olduğuna inanıyoruz. Firmalarımızın yeni gelişen Asya ve Uzakdoğu pazarlarına odaklanması ihracatımızın artışı ve pazar çeşitliliğinin sağlanması bakımından önem taşıyor” dedi.

Küresel istikrarsızlıkların sektör ihracatına etki ettiğini dile getiren Murat Akyüz, “2015 yılı tüm sektörlerimizde olduğu gibi kimyadan en fazla ihracat payı alan plastik sektörü açısından da zordu. Tüm bu zorluklara rağmen sektör firmalarımız ihracatlarını artırmak ve yeni pazarlar kazanmak için var güçleri ile mücadele etti. Global ekonomide devam eden yavaşlama, Çin ekonomisinden gelen düşük büyüme rakamları ve dünya ekonomisi üzerinde yarattığı baskı, içinde bulunduğumuz coğrafyada yaşanan kaos ve istikrarsızlığın bir türlü sona ermeyişi gibi bir çok gelişme ihracatçılarımızı zorlamayı sürdürüyor. Tüm bunlara rağmen moralimizi bozmadan yolumuza devam ediyoruz. Plastik sektörümüz gerek üretim gerekse ihracatta büyüme trendini artırarak sürdürecektir” diye konuştu.