Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Geri dönüşüm toplumuna geçiş cam’ın dönüşümüyle hızlanıyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Geri dönüşüm toplumuna geçiş cam’ın dönüşümüyle hızlanıyor

İnsana, çevreye duyarlılık anlayışıyla faaliyetlerine devam eden Şişecam Topluluğu, Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Bu yıl ilk kez Topluluk şirketleri Anadolu Cam, Trakya Cam, Paşabahçe ve Soda Sanayii için de Sürdürülebilirlik Raporları hazırlandı. Camın geri dönüşümünde toplumsal farkındalık yaratılması konusunda önemli rol üstlenen Şişecam Topluluğu, 2014 yılında 4,2 milyon ton cam, 2,1 milyon ton soda külü ve 4 milyon ton sanayi hammadde üretimi gerçekleştirerek finansal performansıyla da sürdürülebilir büyümesine devam etti.

Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, “Topluluk olarak faaliyetlerimizi sosyal sorumluluk, insana ve çevreye duyarlı bir yaklaşımla sürdürüyoruz. Topluluğumuzun 13 ülkede yürütmekte olduğu faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olan sürdürülebilirlik kapsamında, çalışmalarımızda yeni hedefler ve projelerle gelişim sağlamaya ve sürdürülebilirlik performansımızı da yükseltmeye kararlıyız” dedi.

Türkiye’nin en köklü kuruluşları arasında yer alan Şişecam Topluluğu’nun Küresel Raporlama Girişimi (GRI) G4 Sürdürülebilirlik Raporlaması Kılavuzu’na uygun olarak hazırladığı Sürdürülebilirlik Raporu yayınlandı. Bu yıl ilk kez Topluluk şirketleri Trakya Cam, Anadolu Cam, Paşabahçe ve Soda Sanayii için de Sürdürülebilirlik Raporları hazırlandı. Sosyal sorumluluk projeleri kapsamında camın geri dönüşümüyle Geri Dönüşüm Toplumu’na geçişe önemli katkı sağlayan Şişecam Topluluğu, 2014 yılında 4,2 milyon ton cam, 2,1 milyon ton soda külü ve 4 milyon ton sanayi hammadde üretimi gerçekleştirerek, finansal performansıyla da sürdürülebilir büyümesine devam etti.

Topluluk adına Sürdürülebilirlik faaliyetlerini değerlendiren Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, topluluk olarak faaliyetlerini sosyal sorumluluk, insana ve çevreye duyarlı bir yaklaşımla sürdürdüklerini ifade etti. Kırman sözlerine şöyle devam etti: “Global ölçekteki kapasitemizle, yaşamı zenginleştiren ve değer katan, hayatın her alanına dokunan ürünlerimizle, katma değerli 80 yıllık geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğe yön veren ve dünyada ilk üç içinde yer alan küresel bir marka olma hedefimize doğru istikrarlı bir şekilde ilerlemekteyiz. 2014 yılında, 4,2 milyon ton cam, 2,1 milyon ton soda külü ve 4 milyon ton sanayi hammadde üretimi gerçekleştiren Topluluğumuz, finansal performansıyla da sürdürülebilir büyüme hedeflerine doğru somut adımlar atmaya devam etmektedir. Kuruluşundan bugüne, etik değerleri, şeffaflığı, hesap verebilir ve açık yönetim tarzının yanı sıra paydaşlarına sorumlu yaklaşımıyla da öne çıkan Topluluğumuz 2014’te Kurumsal Yönetim çalışmaları kapsamında ilk değerlendirmede 9,28 en yüksek puanı alarak, sanayi kuruluşları arasında en üst sıraya yerleşti.”

Kırman: “Sürdürülebilirlik çalışmalarımız, sektörün değer zincirinin her halkasına odaklanıyor”

Sürdürülebilirlik konusunda uluslararası eko sistem içinde küresel ölçekteki sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerine dikkat çeken Kırman: “Topluluk olarak sürdürülebilirlik konusuna yalnızca finansal bir devamlılık olarak bakmıyoruz. Çevreyi, doğal kaynakları, müşterileri, çalışanları ve değerleri de koruyarak uzun vadeli bir bakış açısıyla ele alıyoruz” diye konuştu.

Bu kapsamda, sürdürülebilirlik çalışmalarının sektörün değer zincirinin her halkasına odaklandığını dile getiren Kırman şöyle devam etti: “Söz konusu çalışmaları enerji verimliliği, inovasyon, ve uluslararası standartlara uyum olarak özetleyebileceğimiz üç ana başlıkta temellendiriyoruz. Bir dünya şirketi olarak geleceğe yönelik olarak üstlendiğimiz sorumlulukların bilinciyle, Topluluğumuzun 13 ülkede yürütmekte olduğu faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olan sürdürülebilirlik kapsamındaki çalışmalarımızda yeni hedefler ve projelerle daha fazla gelişim sağlamaya ve sürdürülebilirlik performansımızı daha da yükseltmeye kararlıyız.” 

Şişecam, camda geri dönüşüm oranını Avrupa seviyelerine çıkarmayı hedefliyor

Şişecam Topluluğu, Türkiye’deki cam geri dönüşüm altyapısını iyileştirmek ve ‘Geri Dönüşüm Toplumu’na geçiş sürecini desteklemek amacıyla, 2011 yılından bu yana Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Cam Yeniden Cam” projesini yürütüyor. Proje kapsamında, cam geri dönüşüm oranını Avrupa seviyelerine çıkarmak hedefiyle, cam ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması için kamuoyunun bilinçlendirilmesi, cam ambalaj atığı toplama altyapısının geliştirilmesi, geri dönüşüm tesislerinin modernize edilmesi ve kapasitelerinin artırılması konularında  yerel yönetimlerle işbirliği içinde çalışıyor. Cam Yeniden Cam projesi aracılığıyla 2011’den bu yana 1,7 milyar adet cam şişe geri dönüştürülerek yeniden kullanıma kazandırıldı. Cam geri dönüşüm oranı yüzde 8’lerden yüzde 17’ye kadar yükseltildi. Şişecam Topluluğu bu çerçevede Türkiye’de cam geri dönüşüm oranını yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyor.

Şişecam Ar-Ge Merkezi ile cam bilimi ve teknolojisine yön veriyor

Sürdürülebilirliğin gereği olarak teknoloji geliştirme faaliyetleri kapsamında geçtiğimiz yıl 40 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçen Türkiye’nin en donanımlı Ar-Ge merkezlerinden birine  sahip olan Şişecam Topluluğu, yeni fikirlerden ve buluşlardan başlayarak rekabet gücü yüksek ürün ve teknoloji sahipliğine uzanan inovasyon sürecinde, cam bilimi ve teknolojisi alanındaki hızlı gelişmelere entegre olmayı ve seçilmiş alanlarda liderlik yapmayı hedefliyor. Şişecam Topluluğu, küresel bir oyuncu olarak, tüm çalışmalarında uluslararası standartları esas alıyor.