Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Plastik sektörü yerli otomobile hazır!

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik sektörü yerli otomobile hazır!

Yerli otomobil geliştirilmesine ilişkin çalışmalar sürerken, PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Avrupa’nın 2’nci dünyanın ise 7’nci büyük üretim kapasitesine sahip ve mamul bazında dış ticaret fazlası veren Türkiye plastik sektörünün otomotiv sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve sektörün yerli otomobilin geliştirilmesi sürecine katkı vermeye hazır olduğunu açıkladı.

Reha Gür, klasik içten yanmalı motorlara sahip olanlar yanı sıra hibrit ve elektrikli araçların geliştirilmesine yönelik çalışmaları heyecanla izlediklerini ve sektör olarak bu konudaki ürün geliştirmelerini yaparak dünyanın önemli üreticilerine hala hazırda hammadde ve ürün tedarik ettiklerini  belirterek, “Plastik mamul üreticilerimiz, otomotiv sektörü için sadece Türkiye’de yıllık 300 bin tonun üzerinde mamul teslim ediyor. Otomotiv sektöründeki her türlü talep artışını karşılayabilecek güçteyiz. Yerli otomobil ve her türlü taşıt aracının Ar-Ge faaliyetlerinde aktif rol almaya ve üretimine biz hazırız” dedi. 

Prototipi paylaşılan, sonuçlanma aşamasında olan yerli tasarım otomobillere ilişkin gelişmeleri değerlendiren;  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde TÜBİTAK ve diğer ilgili kuruluşlar ile Hacettepe Üniversitesi ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren diğer üreticilerin tasarımlarını, planlarını açıklama aşamasında olduğunu hatırlatan PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Reha Gür, Türkiye plastik sektörünün yerli otomobil geliştirilmesine ilişkin çalışmaların sonuçlanmasını heyecanla beklediklerini söyledi.

Reha Gür, “Klasik içten yanmalı motorlara sahip olanların yanı sıra hibrit ve elektrikli araçların geliştirilmesine yönelik çabaları yakından izliyoruz, gerek hammadde gerek ürün geliştirerek bu çalışmaların bilfiil içinde bulunuyoruz. Türkiye plastik sektörü olarak dünyanın önemli otomotiv üreticilerine yeni nesil araçların geliştirilmesinde, düşük karbon salımı yapacak hafiflikte araçların tasarlanmasında Ar-Ge anlamında destek oluyoruz. Bu da bizim ihracat potansiyelimize önemli etkiler yapmaktadır. Ülkemizde yerleşik üreticilerin tüm yeni projelerine ve Milli Otomobil projemize de her anlamda tam destek olabilecek teknik altyapıya sahibiz. Otomotiv sektöründeki her türlü talep artışını da karşılayabilecek güçteyiz; plastik mamul üreticilerimiz, otomotiv sektörü için yıllık 300 bin tonun üzerinde mamul teslim ediyor. Yerli otomobil ve her türlü taşıt aracının geliştirilmesinden üretimine her aşamasında desteğe biz hazırız” dedi.

Otomotiv sektöründe plastik malzemelerin kullanımının her geçen gün arttığına dikkat çeken Reha Gür, “Daha da artacak, çünkü bütün dünyada bu yönde çaba var. Plastik gövdeli uçaklar uçmaya başladı. Türkiye plastik sektörü sadece otomobil değil, her türlü taşıt aracımız için üretim yapacak büyük kapasiteye ve yetkinliğe sahip. Yerli tasarımlı otomobillerimize de hammadde geliştirmek ve malzeme üretmek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Plastik malzemeler her türlü taşıt aracının geleceğidir!

Başta Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-TÜBİTAK olmak üzere, geliştirme ve tasarım süreçleri içindeki bütün mühendis-tasarımcı ve bilim insanlarına çağrıda bulunan Gür, şunları kaydetti: “Plastiği baş malzeme olarak seçin, çünkü dünya öyle yapıyor. Plastik malzemeler her türlü taşıt aracının geleceğidir. Plastik gövdeli uçaklar gökyüzüyle buluştu. Airbus A350 ve Boeing 787 tamamen plastik-kompozit gövdeyle üretiliyor. Dünyanın en büyük uçağı A380’nin büyük bölümünde de plastik kullanıldı. Başta otomobiller olmak üzere bütün ülkelerde AR-GE birimleri ve tasarımcılar,  taşıt araçlarının ağırlığını düşürmek, daha az yakıtla daha verimli taşıtlar üretmek ve en önemlisi çevreye duyarlı araçlar yapmak için plastiğe dört elle sarılıyor. İster içten yanmalı klasik motorlar, ister hibrit, isterseniz elektrikli araçlarınızda plastik malzemeler sizlere ağırlıkları azaltma, yüksek verim ve dayanım, daha şık, farklı özgür tasarımlar yapma olanağı verir. Sektörümüz bütün bu saydığım unsurları sağlayacak güce sahip” dedi.  

Türkiye plastik mamul üreticileri yıllık 300 bin tonun üzerinde plastik parça-mamul teslim ediyor!

Türkiye plastik mamul sektörünün 2014 yılı sonu itibariyle yıllık üretiminin 8.2 milyon tona ulaştığını hatırlatan ve bunun Avrupa’nın ikinci büyük üretimi olduğunu kaydeden Reha Gür, 2015 sonunda da üretim miktarında artış beklendiğini vurguladı. Türkiye plastik mamul üreticilerinin, iç pazarın yüzde 90’ını karşıladığını ayrıca dış ticaret fazlası verdiğini belirten Reha Gür, “Sektörümüz otomotiv sektörünün yeni üretim ve yedek parça-yenileme alanları dahil her türlü talebini karşılayabilecek seviyededir” dedi. 

PAGDER’e kayıtlı ve münhasıran otomotiv sektörü için çalışan firma sayısının 348 olduğunu belirten Reha Gür, toplam plastik mamul üretiminin yüzde 3,5’i ile yüzde 5’i aralığındaki payının otomotiv plastiklerinde olduğunu belirtti. 

Sektörün 2015 itibariyle 310-315 bin ton mamulü yerli ve ihracat yoluyla yabancı üreticilere teslim ettiğini kaydeden Reha Gür, “Üretim kapasitemiz bunun üstünde. Plastik mamul üreticilerinin esnek üretim yapısı ve gelişmiş üretim yetenekleriyle gelecek her türlü talebi karşılamaya hazır olduğunu söyleyebilirim. Sektörümüz her yıl ortalama 800 milyon dolarlık makine-teçhizat yatırımı yapıyor. Kapasitemiz ve becerilerimiz her geçen gün artıyor. Ülke olarak gurur duyacağımız yerli otomobil üretimine katkı sağlamak için, en iyi şekilde karşılamaya hazır olduğumuz talebi bekliyoruz” dedi. 

Otomotiv sektöründe plastikler:

 Plastikler, daha hafif ve daha güçlüdür. Çevreye daha az zarar verir, karbon salımını azaltır, 

 Daha ucuzdur, maliyetleri aşağı çeker,

 Kolay şekillendirilir ve estetik olarak daha farklı tasarımlara olanak sağlar,

 Elektronik performansa daha iyi uyum gösterir,

 Çok yönlü ve esnek kullanımı sayesinde teknolojik yenilik ile tasarım özgürlüğüne imkan tanır,  

 Daha yüksek konfor taleplerine yanıt verme imkanı sağlar,

 Otomotiv sektörünün sofistike, estetik, güvenlik, konfor, yakıt verimi gibi mühendislik taleplerini kolayca karşılar,

 Plastik ürünlerin geri dönüşümü daha kolay, daha ucuzdur.