Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Article Haberler Emtia fiyatlarındaki dalgalanmaya çözüm geri dönüşüm

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Emtia fiyatlarındaki dalgalanmaya çözüm geri dönüşüm

Modern dünyada tüketim alışkanlıkları ve alışveriş eğilimleri giderek değişime uğruyor. Artık bir ürünün imajını ambalajlar belirliyor. İlginç tasarım ve renkler çekiciliği artırırken; fonksiyonel kullanım sunan ambalajlar tercih listesinde başta geliyor. Ambalaj sektöründe yüzde 35’lik payla lider olan plastikler ise üretim ve geri dönüşüm süreçlerindeki sürdürülebilirliği, kullanım kolaylığı, hafifliği, kolay şekil alabilme özelliği ile alternatif malzemelere göre bir adım öne çıkıyor. PAGEV, bu yıl ikinci kez düzenlediği Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi ile plastik ambalajlardaki son gelişmeleri gündeme taşıdı. Kongrede; plastik ambalajlardaki en son teknolojik gelişmeler, yeni ambalaj tasarımları, doğru ambalajlama ile gıda israfının önlenmesinin yöntemlerinin yanı sıra döngüsel ekonominin sektöre faydaları detayları ile ele alındı.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), sektörün üretiminde yüzde 40 paya sahip olan plastik ambalajların tüm yönleri ile değerlendirildiği “Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi”nin ikincisini 21 Ekim 2015 tarihinde Hilton İstanbul Bosphorus’ta gerçekleştirdi. 

Türkiye ve yurtdışından uzmanların, sektör temsilcilerinin ve akademisyenlerin bir araya geldiği kongrede; plastik ambalaj teknolojilerindeki yeni gelişmeler, sürdürülebilir üretimde ambalajın yeri, ambalaj tasarımında son dönem trendleri ve uygulamalar tartışıldı. Gıda sektöründe kullanılan plastik ambalajlar ve doğru ambalajlama ile gıda israfının önlenmesinin yöntemleri de kongrenin dikkat çeken konu başlıkları arasında yer aldı.

Ambalaj sektörün tüm taraflarını buluşturan Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’nin açılışında PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, İKMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selçuk Aksoy, FASD Yönetim Kurulu Başkanı Enver Bakioğlu, PAGEV 1. Başkan Yardımcısı Ahmet Meriç birer konuşma yaptılar. 

Chemorbis, Ravago Türkiye, DuPont, Bak Ambalaj, Erema, Marbach, JSW, Intertek gibi ambalaj sektöründen önemli firmaların temsilcileri, katılımcılara yeni teknolojiler ve trendler konusunda bilgilerini aktardılar. 

Döngüsel ekonomi kullan-at alışkanlığına son verecek

2. Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi kapsamında, “Döngüsel Ekonomi: Stratejik Kaynak Politikası’nın Baş Faktörü” konulu bir de panel gerçekleştirildi. FASD Genel Sekreteri Hasan Salih Acar’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin konuşmacıları arasında; Plaş Plastik Genel Müdürü Osman Acun, Arçelik Sürdürülebilirlik ve Resmi İlişkiler Direktörü Fatih Özkadı ve Mc Donald’s Kalite Güvence Müdürü Hikmet Toksöz yer aldı. 

Emtia fiyatlarındaki dalgalanma, üreticilerin maliyetlerini yüksel-tirken tüketiciye ise fiyat artışı olarak yansıması anlamına geliyor. “Kullan-dönüştür-tekrar kullan” anlayışı, emtia fiyatlarındaki dalgalanma için önemli bir çözüm yaratırken kaynakların verimli kullanılması sayesinde çevrenin korunmasına katkı sağlayacak. Panelde, atıkların döngüsel ekonomi içinde ekonomiye nasıl geri kazandırıldığı tüm yönleri ile tartışıldı. 

Kullan at alışkanlığına dayalı ekonomi modelinin değişen koşullarla birlikte geçersiz hale geleceğini belirten uzmanlar, yaşanan değişimi getiren faktörler olarak şunları sıraladı: Emtia fiyatları son 10 yıl içinde 1992 - 2005 dönemine kıyasla iki kat daha fazla dalgalandı. 2030 yılı itibariyle orta gelir seviyesindeki tüketicilerin sayısında üç milyarlık bir artış bekleniyor. Bu da tüketim ve üretim alışkanlıklarını etkileyecek, talebi ve doğal kaynak mücadelesini daha da hızlandıracak. Kullan at alışkanlığına dayalı ekonomi modeli yerini döngüsel ekonomiye bırakacak. Döngüsel ekonomi modeli şirketlere; maliyet tasarrufu, tedarik güvenliği, yeni iş fırsatları ve çevresel etki avantajları sağlayacak. 

Plastik ambalajların geri dönüşümü noktasında tüketicilere büyük sorumluluk düştüğünün altının çizildiği panelde; kullanım sürecini tamamlayan plastik ambalajların mutlaka geri dönüştürülmesi gerektiğine dikkat çekildi. Türkiye’nin geri dönüşüm karnesindeki eksiklerin giderilmesine yönelik, sürdürülebilirliği hedefleyen politikaların belirlenmesi ve bir an önce uygulanması gerekliliği dile getirildi.

Yeni ambalaj tasarımlarını da gündemine taşıyan 2. PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknoloji Kongresi’nde, Tasarımcı Dr. Orhan Irmak, “Ambalaj ve Tasarım” konulu sunumda gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda ambalaj tasarımlardaki değişimi örneklerle katılımcılara aktarırken; geleceğin tasarımları hakkında ipuçlarını paylaştı. Kongrede ayrıca T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Hatice Uslu, “Gıdaya Temas Eden Madde ve Malzemeler Mevzuatı” hakkında bilgiler verdi. 

PAGEV 2. Uluslararası Plastik Ambalaj Teknoloji Kongresi’nin ikincisini gerçekleştirmekten dolayı mutlu olduklarını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ambalaj sanayi ülkemizde giderek büyüyen önemli bir pazar. Ambalajlar içerisinde yüzde 35’lik payla liderliği üstlenen plastik ambalajlar da bu pazarın en önemli oyuncusu. Özellikle son dönemde kültürel ve sosyal değişimlere paralel olarak plastik ambalajlar günlük hayatımızın temel bir parçası haline geldi. Sunduğu avantajlarla özellikle gıda sektöründe yaygın olarak tercih edilen plastik ambalajlar, gıdaları koruyup hijyenik koşullarda sofralara ulaşmasını sağlarken gıda israfının önüne geçilmesi noktasında da önemli bir rol üstleniyor. Ayrıca diğer malzemelere göre daha kolay ve daha az enerji harcanarak geri dönüştürülebilmesi de sürdürülebilir bir çevre ve dünya için plastik ambalajları bir adım öne çıkarıyor. Tüm bu gelişmeler çerçevesinde Türk plastik ambalaj sektörünün her geçen gün kendini yenileyerek ilerlediğini görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda gelişen teknolojiler ve talepler doğrultusunda sektörümüzün daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Plastik ambalajların üretim ve ihracat rakamları da bu inancımızı destekler nitelikte” diye konuştu.

Yavuz Eroğlu, katılımcıları ve sektör adına değerli bir paylaşım platformu haline gelen PAGEV Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi’ni destekleyen başta PAGÇEV ve İKMİB olmak üzere Nissei ASB, TSP Makina, Aziz Plastik, Özge Plastik ve Boykan Gümrük Müşavirliği’ne teşekkür ederek sözlerine son verdi.  

Rakamlarla Plastik Ambalaj Sektörü…

 Tüketim alışkanlıklarına ve alışveriş eğiliminin her geçen gün artmasına bağlı olarak ambalaj pazarı hızla büyüyor. 

 Dünya ambalaj sanayi pazarı 700 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip ve sektör her yıl ortalama yüzde 3 büyüme gösteriyor. 

 Ambalaj sektörünün Türkiye’deki büyüklüğü 16 milyar dolar. Plastik ambalajlar yüzde 35’lik pay ile liderliği üstleniyor. 

 Plastik sektörünün üretiminde ambalajların payı yüzde 40 seviyesinde.  

 Plastik ambalaj sektörünün üretimi 2015 yılının ilk yarısında bir önceki yıla oranla miktar olarak yüzde 1,4 artış ile 1 milyon 718 bin tona yükseldi. Aynı dönemde sektörün ihracatı da yüzde 10,2 artarak 386 bin tona ulaştı.  

 Türkiye 150 ülkeye plastik ambalaj ihraç ediyor. Irak, İngiltere ve Almanya ihracatta ilk üç sırada yer alıyor.