Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler TOK 2015’e uluslararası destek, CLPA Turkey’den geldi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

TOK 2015’e uluslararası destek, CLPA Turkey’den geldi

Bu günlerde yaptığı bölge seminerleriyle adından çokça söz ettiren CLPA Turkey, Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi Kongresi - TOK 2015’e sponsor oldu.

4.Endüstri Devrimi’ne (Industry 4.0) geçişte, son derece önemli bir rolü olan CC-LINK IE’nin çatı yapısı CLPA TURKEY’nin de uluslar arası sponsor olduğu TOK 2015 kongresi, bu yıl 17’incisi, Pamukkale Üniversitesi ev sahipliğinde SPA Colossae Thermal Hotel’de, 10 - 12 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Etkinliğe adının veren TOK; her yıl Türkiye’den ve dünyadan çok değerli akademisyenlerin, bilim insanlarının ve endüstrinin buluştuğu çok önemli bir kongre. Kongrenin düzenleyicisi olan Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi-TOK ise, International Federation of Automatic Control-IFAC’ın ülkemizdeki Ulusal Üye Kuruluşu (NationalMemberOrganization-NMO).

TOK’un amacı, otomatik kontrol bilim ve teknolojisinin bütün sistemlerde, kuramsal ve uygulamalı olarak ilerlemesini teşvik etmek, otomatik kontrolün kuram ve uygulamaları ile uğraşanlara yardımcı olmak, ulusal ve uluslararası ilgili kuruluşlarla ortak çalışmalar yapmak.

10 Eylül Perşembe günü açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, Denizli’nin tanıtım videosu sonrası TOK 2015 Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serdar İplikçi’nin konuşmasıyla devam etti. Sonrasında ise TOK Başkanı Prof. Dr. İbrahim Eksin’in ve diğer konuşmacıların konuşmaları ve sunumlarıyla devam eden açılış töreni, öğleden sonra yerini bildiri sunumlarına bıraktı. Akşam düzenlenen gala yemeğinin ardından, 11 ve 12 Eylül’de de gerçekleştirilen bildiri sunumları sonrası, Otomatik Kontrol Türk Milli Komitesi (TOK) 2015 Ulusal Toplantısı sonlandırıldı.

Toplantının ilk günündeki açılış konuşmacılarından birisi de, Mitsubishi Electric Türkiye OEM İş Geliştirme Yöneticisi ve etkinliğin sponsorlarından CLPA TURKEY’nin Ülke Müdürü Tolga Bizel’di. Yoğun katılımın sağlandığı açılış töreninde bir sunum gerçekleştirilen Tolga Bizel, otomasyonun, sanayinin, endüstrinin bugününden ve yarınından söz ederek, CC-LINK IE’nin bu zaman akışındaki rolünden ve etkisinden bahsetti. Öncelikle kendini ve mesleki birikimlerini aktaran Bizel, sonrasında “CC Link Partner Association (CLPA)” ve CC-LINK IE’nin detaylarını anlattı. Yeni geliştirilen ve özellikle endüstriyel haberleşmenin göz bebeği olan CC-LINK IE’nin Marmaray projesindeki kritik görevlerini dinleyicilere aktardı.

Endüstride zaman akışı, sanayi devrimleri, Endüstri 4.0 ve e-F@ctory

Tolga Bizel, sunumunda öncelikli olarak, endüstri devriminin aşamalarından, şu an içinde bulunduğumuz 4. Sanayi Devrimi ve bundan sonra gelmesinin öngörüldüğü yeni bilgi teknolojilerinden bahsetti. Bu 4. Sanayi Devrimi Aşaması’nda, akıllı objeler, akıllı binalar, akıllı fabrikalar ve özellikle tüm bunların internet yönetimi konusuna değinen Bizel, Internet of Things’in önemine vurgu yaptı. Günümüzün ve geleceğin, endüstriyel temelde en çok konuşulan meselelerinden olan Internet of Things’i “Nesne ve eşyaların, internete bağlanarak veri alışverişi yapması ve bulut üzerinden hem bizimle hem de birbirleriyle iletişim içerisinde olması” cümleleriyle dinleyicilere aktardı.

Avrupa’nın “Endüstri 4.0” diye lanse ettiği bu son devrim, Japonya’nın dev kuruluşlarından biri olan Mitsubishi Electric’in vizyonuyla e-F@ctory olarak adlandırılmış durumda.

Kimsenin ulaşamadığı hız! CC-LINK IE iletişim platformu ile 1 Gbps!

Bizel, sunumunda özellikle yeni geliştirilen CC-LINK IE iletişim platformunun yüksek hızına sıkça vurgu yaptı. Saniyede 1 gigabit iletim ve gerçek zamanlı protokol, uzak G/Ç saha cihazlarının kontrolünü gerçek anlamda hiçbir iletim gecikmesi olmadan sağladığını belirten Bizel, bu iletim hızının mevcut Endüstriyel Ethernet tabanlı network’lerden en az 10 kat daha hızlı olduğunun altını çizdi. Bizel ayrıca, CC-Link IE Field network’ün, saha cihaz seviyesine kadar genişletilmiş ilk gigabit hızlı endüstriyel Ethernet network olduğunu; mevcut teknolojilerin en iyi yönlerini bir araya getirdiğini ve bunları olağanüstü veri bant genişliği ve işlem hızları sağlayan son derece güvenilir bir mimariye uyguladığını belirtti.

CC-LINK’in uzun yıllardır Asya’da rakiplerinin özelliklerine benzer niceliklerde performans sağladığı ve yaygın olduğunu ifade eden Bizel, artık CC-LINK’in Avrupa ve diğer pazarlarda da bilinilirliğini ve pazar payını arttıracağını söyledi. Bizel, küresel çapta 2000’den fazla CC-LINK kullanıcısının olduğunu ve bunların büyük bir kısmının Uzakdoğu’da özellikle Japonya’da olduğunu belirtirken, artık daha fazla Avrupa’ya yönelmelerini ve kendisi açısından da Türkiye’de partner firmaların oluşması için çalışmalar yaptıklarına vurgu yaptı.

Gündelik hayatta CC-Link IE: Marmaray!

Herkesin dolaylı yoldan CC-LINK IE kullanıcısı olduğunu belirten Bizel, Marmaray projesindeki uygulamalarına dikkat çekti: “Havalandırma, ışıklandırma, voltaj kontrol sistemleri, CC-LINK IE ile kontrol edilmektedir. İstasyonlar arası bir fiber haberleşme protokolü kullanılmaktadır. Her server da, aşağıdaki PLC’lerle ve kontrol odalarıyla CC-LINK IE sayesinde haberleşmektedir.” CC-LINK IE,            1 yer istasyonu, 3 yer altı istasyonu,           2 jeneratör binası ve 3 havalandırma binası arasındaki bütün iletişimi ve acil uyarı sistemlerindeki veri transferiyle kritik bir role sahip.

CC-Link Partner Assocıatıon (CLPA)

CC Link Partner Association (CLPA); CC-LINK uyumlu ürün üreticileri ve CC-LINK teknolojisi kullanıcılarından oluşan organizasyondur ve 2000 yılında kurulmuştur. CLPA, CC-LINK özelliklerini denetler, yönetir ve endüstriyel otomasyonda network haberleşmesi için CC-LINK teknolojisinin dünya genelinde benimsenmesini teşvik eder.

Kurulumların sayısı artık yılda bir milyondan fazla satışla sekiz milyon düğümü aşmaktadır ve CC-LINK, Asya’daki en büyük açık network’tür. CC-LINK PARTNER ASSOCIATION üyeleri ile birlikte, CC-LINK uyumlu ürünlerinin tüm dünyaya kendi web siteleri, ürün katalogları, fuarlar ve basın etkinlikleri ile tanıtılması için çalışır.

Altı bölge ofisi ve dört Avrupa tanıtım ortağı bürosu, CC-LINK teknolojisini tanıtır ve kendi bölgelerindeki CLPA üyelerine geniş bir yelpazede destek hizmetleri sunar. CLPA’in Almanya, İngiltere, Kuzey Amerika, Japonya, Çin, Güney Kore, Tayvan ve Singapur’da ofisleri bulunmaktadır.

Tolga Bizel kimdir?

MITUSBISHI ELECTRIC TURKEY OEM İş Geliştime Yöneticisi ve CLPA TURKEY Ülke Müdürü olan Tolga Bizel, daha önce Siemens SAN. TİC. A.Ş., HoecSA Hoecst & Sabancı Endüstri SAN. TİC. A.Ş., İplik ve Kordbezi Sanayi & Tic. A.Ş., Şişecam Metal Grubu-Tezsan Takım Tezgâhları Fabrikası, ODTÜ Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı’nda görev yapmıştır.

CLPA Turkey