Plastik sektörü çalışan verimliliğinde yüzde 114 artışla liderliğe oturdu
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Türk plastik sektörü üretim kapasitesi ile bugün Avrupa ikincisi ve dünya yedincisi olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Global boyutta çıtasını her geçen gün yükselten sektörün yüzde 99’unu KOBİ niteliğindeki firmalar oluşturuyor. ISO İkinci 500 listesine giren plastik firmalarının sayısının geçen seneye göre yüzde 20 artması sektördeki gelişimin de önemli bir göstergesi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından yapılan açıklamaya göre; ISO ikinci 500 sıralamasına giren firma sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 oranında arttı. 2013 listesine 17 firma girerken; 2014 yılı listesinde 20 plastik firması yer buldu.
ISO İkinci 500 listesine giren 20 plastik firmasının 2014 yılındaki üretimden satışları 2 milyar 600 milyon TL; net satışları ise 3 milyar 100 milyon TL’ye ulaştı. Ekonomiye 206 milyon TL katma değer sağlayan firmaların öz kaynakları 703 milyon TL, aktifleri ise 1 milyar 400 milyon TL olarak gerçekleşti.
Listede yer alan 20 plastik firması yaklaşık 4 bin kişiye istihdam olanağı sağlarken; 350 milyon dolarlık ihracata da imza attı.
Plastik sektörünün, verimlilik hesaplarında çok önemli veri olan personel başına üretilen üretimden satış cirosu hacminde ise tüm sektörlere öncülük ettiği görülüyor. 2013 yılında personel başına yıllık üretimden satış cirosu 334 bin TL iken 2014 yılında bu rakam 716 bin TL’ye yükseldi. Böylece personel başına satış cirosu yüzde 114 arttı. Bu başarı sektörün verimliliğe yaptığı yatırım ve sektör çalışanlarının performansını göstermesi yönünden çok önemli bir parametre olarak göze çarpıyor.
Türk plastik sektörü 2014 yılında miktar bazında 8,5 milyon ton, değer bazında 36,35 milyar dolarlık plastik mamul üretimi ve miktar bazında 2,25 milyon ton, değer bazında 6,1 milyar dolarlık plastik mamul ve hammadde ihracatına ulaşmıştı. ISO İkinci 500’de yer alan 20 firmanın sektör içindeki üretim payı yüzde 4, ihracat payı ise yüzde 6 olarak gerçekleşti.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açıklamada; “ISO İkinci 500’e giren firma sayımızdaki artış sektörümüz adına sevindirici bir gelişmedir. Geçen senenin ikinci yarısında petrol fiyatlarındaki düşüş sektörümüze olumlu yansırken; kurlardaki artıştan olumsuz etkilendik. Petrol fiyatlarındaki düşüş oranı, petrokimyasal hammaddelere çok daha küçük düşüşler olarak yansıdı ve sektörün marjları açısından istenilen iyileşmeyi yaratmadı. Böylece özellikle bu dönemde firma kârlılıklarında düşüşler meydana geldi. Buna rağmen firmalarımız başarılı bir yükseliş gösterdi. Bunun temel sebebi ise sektörün otomasyona yaptığı yatırım ve sektör emekçilerimizin performansıdır. Sektör çalışanlarımız 2014’te 2013 yılına göre iki kattan fazla performans gösterdi. Hepsini kutluyor ve onlarla gurur duyuyoruz. Plastik sektörü olarak, çalışanlarıyla dünya çapında verimli ve rekabetçi bir endüstri olma yolunda hızla ilerliyoruz” dedi.