Friday, Sep 20th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler Mitsubishi Electric Türkiye, WIN 2015’te, e-F@ctory’yi tanıttı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Mitsubishi Electric Türkiye, WIN 2015’te, e-F@ctory’yi tanıttı

Uluslararası bir buluşma noktası olan WIN Eurasia Metalworking 2015 Fuarı, 12 - 15 Şubat tarihlerinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Bu sene 20.’si gerçekleşen WIN Metalworking fuarının 2. günü olan 13 Şubat’ta düzenlenen Robot Zirvesi’nde Mitsubishi Electric İş Geliştirme Müdürü Tolga Bizel de paneldeki yerini alarak, sunumunu gerçekleştirdi.

Her geçen gün Türkiye’deki etkinliklerini arttıran ve bu artışın paralelinde, Türkiye’deki makine faaliyet alanını da genişleten dünya devi Mitsubishi Electric, WIN Metalworking Fuarı’nda, fabrika otomasyonu ve CNC ürünlerini, fuardaki makine firmalarının stantlarında ziyaretçilere çalışır durumda sundu. Fuarda Mitsubishi Electric CNC ürünlerinin kullanıldığı çok sayıda takım tezgâhı, birçok farklı stantta boy gösterdi. Böylece son kullanıcı geniş bir ürün ailesine bağlı olan bu ürünleri doğal ortamlarında, çalışır durumda görme fırsatı yakalamış oldu.

Mitsubishi Electric, fabrika otomasyonu alanında kontrolörler, sürücüler, görüntüleme üniteleri, güç dağıtım ürünleri, güç izleme ürünleri ve işleme makineleri gibi birçok üründe işinin uzmanı durumunda. Mitsubishi Electric’in bir diğer uzmanlık alanı ise, endüstriyel robotlar. Teknoloji düzeyi olarak içinde bulunduğumuz Endüstri 4.0 Dönemi’nde makineler arası iletişimin rolü çok büyük. Bunun en önemli yapı taşlarından birisi de endüstriyel robotlar. Robot Zirvesi’ndeki konuşmasına iQ Platform ve e-F@ctory sunumuyla başlayan Bizel, bu simülasyon süreçleriyle ilgili bilgiler verdi. Bizel, “Yeni nesil, bütün fabrika hattını sanal olarak gezebilecek. Geriye dönerek, her bir parçanın çalışıp çalışmadığını kontrol edebilecek ve geriye doğru mühendislik yapabilecek. Onlar artık kendi dünyalarında sanal üretim yapılabilecek ve tüm bunlar ortak bir platformda gerçekleştirilecek. Üretim makinesini simüle edip, çalışmasını ve kaynak kullanımını sanal ortamda test edebilecekler. Herhangi bir yerdeki elektronik cihaz değiştiğinde, ona bağlı sistem ve sisteme bağlı yazılımlar da değişecek. Tüm bu taleplere hazır olmamız gerekiyor. Biz Endüstri 4.0’a e-F@ctory diyoruz, onu destekleyen platformumuza da iQ Platform diyoruz. iQ Platform ile e-F@ctory’ye hazırız” diye konuştu.

Tolga Bizel, sunumunun ikinci kısmında ise daha çok Mitsubishi Electric’in endüstriyel robotları, robot modelleri ve robotların kullanım alanlarıyla ilgili bilgiler vererek konuşmasına şu şekilde devam etti, “Mitsubishi Electric, robotlarının ana parçalarının çoğunu kendisi üretmekte. Bütün robotlar, teslimattan önce detaylı test aşamasından geçmekte ve Mitsubishi Electric’in kendi hatlarında çalışan robotları sayesinde, sürekli olarak güncel kalmakta. Bu güncellemeler, yine Mitsubishi Electric hatlarında test edildikten sonra pazara sunulmakta. Aslında Mitsubishi Electric, kendisinin de müşterisidir”.

Bizel, Mitsubishi Electric endüstriyel robotlarının kullanım alanlarının, hat içi ve sonu kullanım, makine ekipmanı olarak kullanım, robotlu kalite kontrol amaçlı kullanım olduğundan bahsetti ve detaylarını anlattı: Hat içi ve sonu kullanım; montaj, boya, makine besleme, parça işleme, kalite kontrol, ürün sıralama, paletleme, konveyör takibi, ürün takibi, elektronik ürün montajı, kamera ile konveyör takipli ürün kutulama, sensör ile konveyör takipli/takipsiz ürün kutulama, diğer kullanım alanı ise, makine ekipmanı olarak kullanım; tezgâhlara parça besleme, tezgâhlarda takım değişimi, paketleme makinelerinde kutulayıcı, düzeltici vb. kullanım. Bir diğer robot kullanım alanı da robotlu kalite kontrol amacı; hızlı kalite kontrolü, mekanik aksam gereksinimin azaltılması, kolay adaptasyon, birden fazla ürün için aynı ürün hattı kullanımı, Cognex işbirliği ile robot programı içinden kamera kontrolü, kamera programı değiştirme, kameraya veri gönderip, kameradan veri alabilme işlevleri için Mitsubishi Electric robotları kullanılabilir ve yüksek performans elde edilebilir.

Mitsubishi Electric’in endüstriyel robot olarak iki temel modeli olduğundan bahseden Bizel, bunların SCARA ve 6 eksenli F robotu olduğunu anlattı. Ayrıca SCARA robotunun RH-3FH ve RH-6FH olarak iki türü bulunduğundan bahsetti. Genel malzeme çevrimi, hassas montaj, yarı-otomatik üretim hatlarında, yiyecek ve içecek, kozmetik, otomatik üretim hatları gibi kullanım alanlarına göre bu iki türden birinin veya ikisinin de tercih edilebileceğini belirtti.

Mitsubishi Electric