Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler Yerli makine üreticileri daha fazla ilgi bekliyor

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Yerli makine üreticileri daha fazla ilgi bekliyor

Plastik sektörüne yönelik kapsamlı ve düzenli verileri açıklayan PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu), plastik işleme makine ve teçhizat yatırımları ile aksam ve parçalarına yönelik 2014 Ocak-Eylül dönemi gerçekleşmeleri ve yılsonu tahminlerini açıkladı. 

Raporda yer alan verilere göre; 2014, Avrupa’nın ikinci, dünyanın yedinci büyük plastik üretim kapasitesine sahip olan ve yatırımlarını sürdürmeye devam eden Türkiye plastik sektörünün en güçlü yatırım yıllarından biri olacak. Yılın ilk 9 ayı sonunda 640 milyon dolarlık makine-teçhizat yatırımı yapan sektör, 2014’ü 853 milyon dolarlık yatırımla tamamlayabilir. 

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, 9 aylık gerçekleşmeler ışığında yaptığı değerlendirmede, “Sektörümüzün makine ve teçhizat yatırımlarını sürdürmesi son derece olumlu bir gelişme; ancak bu güçten yerli makine imalatçılarımızın daha fazla pay alması da en büyük isteğimiz. İvedilikle yerli makine imalatçılarımıza yönelik bir destek programı oluşturulmalıdır” dedi. 

Plastik Sanayicileri Federasyonu PLASFED,  plastik işleme makineleri ve teçhizat yatırımları ile aksam ve parçalarına yönelik 2014 Ocak-Eylül dönemi gerçekleşmeleri ve yıl sonu tahminlerini açıkladı. 

Yılın ilk 9 ayında 640 milyon dolarlık yatırım yapan Türkiye plastik sektöründe, yerli makine üretimi de 273 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2014 yılı ilk 9 ayı sonunda 273 milyon dolar üretim, 106 milyon dolar da ihracat gerçekleştiren plastik sektörü makine ve teçhizat yatırımlarını bir önceki yıla göre yüzde 16 oranında artırarak 853 milyon dolara çıkaracak. 

Yatırımlar sevindirici ama yerli makine üreticileri daha fazla pay almalı! 

Verilere yönelik bir değerlendirme yapan PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye makine imalatçılarının başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri menşeli ucuz makinelerin baskısı altında olduğunu, koruma önlemlerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak yerli makine imalatının güçlendirilmesi için ivedilikle harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. 

Selçuk Aksoy, “Sektörümüzün makine ve teçhizat yatırımlarını sürdürmesi son derece olumlu bir gelişme ancak bu güçten yerli makine imalatçılarımızın daha fazla pay alması da en büyük isteğimiz. İvedilikle yerli makine imalatçılarımıza yönelik bir destek programı oluşturulmalı. Hükümetin son dönemde sanayiye ağırlık verileceği yönündeki açıklamalarını ilgiyle takip ediyoruz. Plastik sanayicilerimiz yatırımlarını sürdürüyor ve plastik işleme makineleri, aksam ve parçalarında ithalatı azaltacak biçimde hızlı sonuç almamız mümkün” dedi. 

Yatırımlarda son 5 yıl içinde ikinci kez 800 milyon dolar barajı aşılacak!

PLASFED raporunda yer alan verilere göre, yıl sonunda plastik sektörünün makine teçhizat yatırımları 853 milyon doları geçecek. Böylece 2010-2014 yıllarını kapsayan 5 yıllık dönemde ikinci kez 800 milyon dolar sınırı geçilmiş olacak. 

Türkiye plastik sektörü, 2010 yılında 558, 2011 yılında 885, 2012 yılında 785 ve 2013 yılında 732 milyon dolar yatırım gerçekleştirmişti. Makine ve teçhizat yatırımlarının yüzde 70-80 aralığındaki kısmı, ithal makinelerle yapılmıştı. 2014 yılı sonunda da ithal makinelerin yatırımlar içindeki payının yüzde 74 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. 

PLASFED raporunda veriler ışığında yapılan değerlendirmede, yerli makine imalatçılarına yönelik olarak Ar-Ge ve kümelenme desteklerinin verilmesi talebi de yer aldı.  Ayrıca, Avrupa’nın büyük makine imalatçılarının maliyet avantajlı üretim yapmasını sağlamak üzere Türkiye’ye yatırım yapmaya özendirilmesi, Türkiye’de de aksam ve parçaları üretiminin artırılması için destek programının uygulanması önerisi de yapıldı.