Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler Tetra Pak’ın sürdürülebilirlik raporu yayınlandı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Tetra Pak’ın sürdürülebilirlik raporu yayınlandı

Ambalaj ve basım sektörlerine üretim yapan DYO Matbaa Mürekkepleri, müşterilerine sunduğu kaliteli hizmeti “mükemmel” kılmak amacıyla, KalDer’in 1998 yılında başlattığı Ulusal Kalite Hareketi’ne katıldı.

Sürdürülebilirlik Raporu’nu değerlendiren Tetra Pak Grubu Başkan ve CEO’su Dennis Jönsson, Tetra Pak markasının ‘İyi Olanı Korur” taahhüdü üzerine kurulduğunu hatırlatarak, “Bu taahhütümüzün en temelinde gıdayı korumak yer alıyor. Ancak bununla sınırlı kalmayarak aynı zamanda insanları; çalışanlarımızı, içinde faaliyet gösterdiğimiz toplulukları ve bir bütün olarak toplumu korumayı da içeriyor.  Tetra Pak, müşterilerimizin gelecekteki ticari büyümelerini destekleyecek ürün ve hizmetleri geliştirerek, gezegenimizin geleceğini en iyi şekilde koruyacak biçimde davranarak ve çalışarak, bu taahhüdü ne ölçüde yerine getirebildiğini gösterebilmek için yıllık olarak Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlıyor” dedi.. 

Tetra Pak’ın 2013 yılında gerçekleştirdiği ve raporda yer alan gelişmelerden bazıları şöyle:

64 milyonun üzerinde öğrenciye Tetra Pak paketlerinde süt veya diğer besleyici içecekler dağıtıldı. Örneğin, Tetra Pak’ın Haziran 2013’te Myanmar’da başlatılan bir okul sütü programına katılımı sayesinde 45.000 öğrenciye üç yıl boyunca güvenli paketlenmiş süt sağlanacak.

Tetra Pak ve Tetra Laval Food for Development, süt işletmelerinde gerçekleştirdikleri ortak faaliyetleri genişlettiler. Bengladeş’te PRAN Dairy Ltd. ortaklığında hem test ve soğutma olanaklarına sahip toplama istasyonları olarak, hem de yerel çiftçiler için eğitim merkezi olarak işlev gören iki süt işletmesi kuruldu. Bu sayede Ekim 2010 ile Aralık 2013 arasında inek başına ortalama günlük süt üretimi %80, 2 bin küçük çiftçinin ortalama aylık gelirleri ise iki katın üzerinde artış gösterdi. 

Tetra Pak, endüstriye tümüyle yenilenebilir paketler üretebilme konusunda önderlik etmeye devam etti. 2013 senesinde müşterilere biyoesaslı kapaklara (şeker kamışından üretilen plastikten elde edilmiş) sahip 1,1 milyar paket sevk edilerek 2012’de satılan paket sayısı neredeyse ikiye katlandı.

Tetra Pak’ın işleme ve paketlemeye yönelik inovasyonları gıda artıklarının daha da azalmasını sağladı. 2013 senesinde Tetra Alcross® RO Lite’ın piyasaya sürülmesi ile küçük ve orta ölçekli peynir üreticilerine üretim esnasında bir yan ürün olarak ortaya çıkan ve geçmişte gıda artığı olarak kabul gören peynir altı suyundan değer yaratılmasına olanak sağlayan bir filtreleme çözümü sunuldu.

Tetra Pak güvenilir biçimde iklim verisi toplamak için sağlam sistemler ve yöntemler geliştirebilmek adına ciddi ölçüde gayret gösteriyor. Bağımsız danışmanlarca gözden geçirilen ve doğrulanan 2013 sonuçlarına göre firma, 2020 hedeflerine ulaşabilmek için istikrarlı gelişme gösteriyor. Hedef; firmanın sürdürülebilir büyümesine karşın değer zinciri boyuca yaratılan iklim etkisinin 2010 seviyelerinde tutulması.

Tetra Pak Türkiye’de de sürdürülebilirlik çalışmalarını başarıyla yürütüyor

Türkiye’de ise 1995 yılında başlanan Tetra Pak içecek kartonlarının geri dönüşümü her yıl gözle görülür derecede artarak yükseliş gösteriyor. 19 yıldan bu yana 8 milyardan fazla Tetra Pak paketi geri dönüştürülürken, 2013 yılında Türkiye’de satılan ambalajların geri dönüşümü yüzde 61’e ulaştı. 

Tetra Pak, 2004’ten beri ilkokullarda çevre ve özellikle de geri dönüşüm ile ilgili bilinç düzeyini yükseltmek ve geri dönüşümün yaygınlaştırılmasına destek olmak için Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimlerini yürütüyor. Proje, özellikle ilköğretim öğrencilerine, doğal kaynakların tasarruflu kullanımını ve yenilenebilir kaynakların önemini aktarmak, ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilmesi alışkanlığını kazandırmak ve küçük çaba ve dokunuşlarla doğayı nasıl koruyabileceklerini anlatmayı hedefliyor. 2011 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin katkılarıyla yenilenen proje kapsamında, 2013 yılının sonunda 9 yıldır devam eden projeyle 1 milyonun üzerinde öğrenciye ulaşılmış oldu.

Tetra Pak Türkiye’de uyguladığı çevre politikaları doğrultusunda, İzmir Fabrikası’ndaki üretim faaliyetlerinde çevre üzerindeki etkisini en aza indirmeyi ve geri dönüşüme katkıda bulunmayı hedefliyor. İzmir Fabrikası çevre konusunda çalışmalarını elektrik tüketimi, takıt tüketimi, geri dönüşüm oranı, gömüye giden atık, su tüketimi ve uçucu organik bileşen (UOB) salınımları olmak üzere altı başarım ölçütü ışığında sürdürüyor. Ayrıca Tetra Pak Türkiye, ürünlerini müşterilerine sevk ederken,  araçların yükleme kapasitesini optimize ederek ve yardımcı malzemeleri müsterilerine doğrudan ulaştırarak nakliyeden doğan karbon salınımını minimize etmeye gayret gösteriyor. Bu doğrultuda Tetra Pak İzmir  fabrikası,  1999-2013 yılları arasında karbon salımını yüzde 47 oranında azalttı. Yine, 1999-2013 yılları arasında üretimini 3,5 kat artırırken enerji tüketimini%36, su tüketimini %32 azaltmıştır

2014 Tetra Pak Sürdürülebilirlik Raporu’nun tam metnine www.tetrapak.com adresinden ulaşılabilir.