Thursday, Sep 19th

Last updateWed, 18 Sep 2024 7am

You are here: Home Article Haberler Ambalajın Oscar’ları sahiplerini buldu

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalajın Oscar’ları sahiplerini buldu

 

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda şampiyonlar belli oldu. Yarışma’ya başvuru yapan 192 ambalaj 9 farklı kategoride değerlendirildi ve 98 ambalaj ödüle layık görüldü. Şampiyon finalistler bu yıldan itibaren WorldStar’ın yanı sıra Asya Ambalaj Federasyonu (APF) yarışması AsiaStar’a da katılabilecek.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’ sonuçlandı. Türk şirketlerin piyasaya sürdükleri ürünlerin özgün ve doğru ambalaj uygulamaları ile katma değer yaratmalarına ve rekabet gücü kazanmalarına katkıda bulunmayı hedefleyen yarışma bu yıl da büyük ilgi gördü.

Türk şirketler yurtiçinde ve yurtdışında ürettikleri ve piyasaya sürdükleri ürünler ile Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’na katılabiliyor. Yarışma, WPO-World Packaging Organization (Dünya Ambalaj Örgütü) tarafından akredite edildiği için uluslararası arenada yetkinliğe ve geçerliliğe sahip. Yarışma kuralları uyarınca “Yetkinlik 2014” ödülüne layık görülen ambalajlar dilerlerse WPO’nun düzenlediği WorldStar Yarışması da dahil uluslararası yarışmalara katılma hakkı kazanıyor. Şampiyon finalistler bu yıldan itibaren WorldStar’ın yanı sıra Asya Ambalaj Federasyonu (APF) yarışması AsiaStar’a katılabilecek. 

22–23 Mayıs 2014 tarihinde ASD’de bir araya gelen Seçici Kurul (Profesyonel Jüri) Üyeleri, bütün ambalajları inceledikten sonra yarışma şartnamesinde yer alan toplam 11 kriter doğrultusunda her başvuruya not verdi. Üretim kalitesinden çevreye duyarlılığına, tasarımdan özgünlüğüne kadar tüm kriterler ışığında ilk aşamada toplam 101 ambalaj ‘Yetkinlik 2014’ ödülüne layık görüldü. 

İkinci aşamada her bir kategoride “Yetkinlik 2014” ödülüne hak kazanan ambalajlar arasından en iyiler Altın, Gümüş ve Bronz ödüle layık görüldü. Altın, Gümüş, Bronz ve Yetkinlik ödülüne layık görülen kazananlar, 5 Eylül 2014 tarihinde Conrad İstanbul’da yapılacak bir törenle açıklanacak. Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda Altın Ödül’e layık görülenler arasından üç tanesi TSE işbirliği ile ‘Altın Ambalaj Ödülü’ alacak. 

Türk şirketler dünya liginde 

ASD Başkanı Sadettin Korkut, yarışmayla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Küresel rekabetin hızla arttığı bir ortamda ürünlerin giysisi olan ambalajın ürünlere standart getirdiğine ve değer kattığına dikkat çeken Korkut,  sözlerine şöyle devam etti: “Son beş yıldır düzenlediğimiz Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda ödül alan ürün sahipleri istedikleri takdirde üyesi bulunduğumuz Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) yarışması WorldStar’a gidebiliyordu. Bu yıl şampiyon ambalajlar Asya Ambalaj Federasyonu (APF) yarışması AsiaStar’a katılmak üzere başvuruda bulunabilecek. Dünya genelinde bu kuruluşlara üye ülkelerin tamamı tarafından desteklenen ve ASD olarak jürilerinde yer alarak oy kullanmakta olduğumuz bu uluslararası yarışmalar ile de Türkiye Ambalaj Sektörümüzün geldiği noktayı tüm dünyaya göstereceğimizi düşünüyoruz.”

ASD verilerine göre, Türkiye ambalaj sektörünün büyüklüğü 2012 yılında üretim miktarı olarak 6,35 milyon ton ve ciro olarak 14 milyar dolara ulaştı ve bir önceki yıla göre değer olarak yüzde 17 oranında büyüme gösterdi. Korkut, “2013 yılında da ambalaj sektörümüzün bu konumunu sürdürerek, yine aynı büyüme trendini koruyacağını öngörüyoruz,” dedi ve ekledi: “Dış ticaret göstergelerini dikkate aldığımızda Türkiye Ambalaj Sektör büyüklüğünün 2013 sonunda 16 milyar doları bulacağını söyleyebiliriz.  Türk şirketlerinin ambalaj alanındaki başarılı çalışmalarını ödüllendirmekten ve dünya çapında tanınır kılmaktan ötürü çok mutluyuz.”